„Urmează, în scurt timp, să devin mămică pentru a doua oară, tot fetiță, ca și primul copil. Aș dori să mă ajutați cu câteva sfaturi referitoare la surioara mai mare, cum să o ajut să înțeleagă mai ușor faptul că mămica ei va trebui să stea mai mult cu bebelușul. Mă încearcă multe gânduri, știu că va fi greu la început, mă tem că nu voi putea să fiu lângă ea așa de mult ca până acum, dar îmi doresc din suflet să nu-mi simtă lipsa. Eu încerc de pe acum să îi explic, să o pregătesc. V-aș fi tare recunoscătoare dacă m-ați putea ajuta.“ Acesta este unul dintre mesajele primite la adresa [email protected] pentru rubrica Cititorii întreabă.
În familia mea circulă o poveste despre cum am fost întâmpinată acasă de surorile mele odată cu prezentarea mea ca un nou membru. Se râde mult pe acest subiect, care implică reacția surorii mele de 9 ani, sub forma unei întrebări: „CE E ASTA?“, dar și a surorii de numai 6 ani, care mă confundă cu o păpușă și încearcă să vadă dacă îmi ies ochii precum celorlalte păpuși ale sale. Din fericire pentru mine, niciun copil nu a fost rănit în această poveste, ba mai mult norocul a fost să găsesc în surorile mele niște parteneri de joacă și modele de urmat mai târziu în viață.
De cele mai multe ori, venirea unui copil într-o familie este însoțită, în cele mai multe cazuri, de bucurie, însă poate fi și o sursă de neliniște și îngrijorare. Acest lucru implică frecvent o etapă firească de pregătire a sistemului familial pentru primirea noului membru. Și, ca orice schimbare, în dinamica familiei, implică atenția deopotrivă către nevoile părinților, dar și o preocupare pentru nevoile membrilor mai mici ai familiei.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Există, în acest sens, câteva aspecte cărora ar fi bine să le acordăm o atenție sporită, în abordarea subiectului cu copii mai mari.
Când și cum să îi spun?
În funcție de vârsta copilului, aceștia vor reacționa diferit la aflarea veștii că vor avea un frățior sau o surioară.
Pentru copiii cu vârste cuprinse până în 2 ani. Copiii, la această vârstă, nu vor pricepe foarte multe despre ce înseamnă venirea unui nou membru în familie, însă au nevoie să se familiarizeze cu cuvintele „frate“, „soră“, „bebeluș“, așa că folosiți-le cât mai frecvent.
Pentru copiii cu vârste de peste 2 ani. Folosiți cărți cu imagini și text, adaptate nivelului lor de înțelegere, despre evoluția sarcinii. Puteți face chiar o poveste cu imagini din ultrasonografii și fotografii din perioada sarcinii cu ei, explicându-le că și ei au fost bebeluși cândva și au crescut în burtica voastră.
Implicați copilul cel mare în pregătirile anterioare nașterii. Permiteți-i să contribuie la lista cu nume pentru bebeluși, explicând că veți face o alegere cu toții. Permiteți-i să îl ajute pe tata la pregătirea pătuțului sau a camerei copilului. Spuneți-i că poate să aleagă un cadou special din partea sa, pentru bebeluș (o jucărie, hăinuțe etc). Oferiți-i un bebeluș de jucărie și susțineți-l în a învăța să aibă grijă de el.
Dacă aveți o sarcină dificilă, cu multe grețuri, vărsături sau alte dificultăți, indiferent de vârsta copilului, oferiți-i o explicație acestuia. Veți evita, astfel, apariția unor îngrijorări din partea lui pentru starea dvs. de bine. Oferiți-i o explicație simplă, ce implică faptul că nu a contribuit el sau bebelușul la disconfortul pe care îl simți, ca de exemplu „că a crește un copil în burtică presupune mult efort și de asta sunteți mai obosită“.
Oferiți reasigurări, dar pregătiți real copilul pentru ce va presupune venirea unui nou-născut în familie. Explicați-i că venirea bebelușului nu va schimba dragostea pe care i-o purtați voi, părinții, și nici foarte multe din viața sa, însă că micuțul va solicita destul de mult timp din atenția și energia voastră. Bebelușul va plânge mult și se va auzi în toată casa, iar acest lucru e posibil să îl deranjeze. Explicați-i că va trebui să țineți bebelușul mult în brațe sau să dormiți cu el. Specificați clar că nu va fi pentru o bună perioadă de vreme un partener de joacă, dar că se vor găsi alte lucruri de făcut și că vă poate ajuta. Explicați-i că bebelușul va sta și la sân și pregătiți-vă cu cărticele de povești, pentru acea perioadă. În felul acesta, veți putea alăpta nou-născutul, dar și petrece timp cu copilul mai mare citindu-i o poveste.
Pregătiți din timp copilul pentru mersul la spital, reasigurându-l că va fi pentru o durată scurtă.
Marcați nașterea copilului nou într-un mod unic și pentru copilul mai mare. Oferiți-i primul loc pe lista de vizitatori acestuia, astfel încât să nu se simtă stingherit de reacția celorlalți adulți. Oferiți un cadou de investire în noul rol, de soră / frate mai mare (poate fi un tricou cu inscripție „fratele / sora mai mare“; timp special cu tata / bunicii la un loc de joacă preferat etc.).
În ceea ce privește răspunsul la întrebarea când să le spunem, preferabil ar fi să treceți de al doilea trimestru de sarcină sau când începe să se vadă burtica de gravidă; în felul acesta, aveți și asigurarea că sarcina evoluează în siguranță.
La ce să mă aștept din partea copilului mai mare, odată cu venirea noului membru?
Așteptați-vă la o regresie din perspectiva unor achiziții deja efectuate. Ideal ar fi ca trainingul pentru oliță și dormitul separat de părinți să se fi realizat înainte de venirea nou-născutului, în felul acesta copilului mai mare îi va fi mai ușor cu acomodarea, neavând prea multe provocări concomitent.
Nu vă mirați dacă copilul cel mare va dori să poarte scutece din nou sau să bea din biberon, este o reacție normală prin care încearcă să se asigure că încă are atenția și iubirea voastră. Evitați să îl certați sau să îl faceți de rușine; normalizați comportamentul, oferindu-i încurajări și laude atunci când se comportă adecvat vârstei sale.
Aveți timp special planificat zilnic doar cu copilul cel mare. Implicați-l în orice activitate știți că îi place (citit, desenat, jucat). Astfel îi transmiteți cât de important este încă pentru voi să petreceți timp cu el, mesajul implicit fiind: „Te iubesc și ești la fel de important ca înainte de venirea copilului nou. Nimeni nu te poate înlocui.“
Cereți familiei extinse și prietenilor, când vin în vizită la nou-născut, să petreacă timp special sau să discute separat cu copilul cel mare, evitând, astfel, ca acesta să se simtă lăsat pe dinafară.
Frați și surori mai mari – ce presupune asta?
Subliniați rolul nou și cum vă pot ajuta copiii cu noul născut. Încurajați-i, spunând că aveți încredere că vor fi un frate / o soră bună pentru cel mic. Permiteți-i să vă ajute la rutina copilului. Poate aduce scutece, hăinuțe, atunci când îl schimbați. Poate ajuta la împinsul căruciorului. Când bebelușul este suficient de mare, spuneți-i că îl poate tine în brațe, dar cerând mereu voie înainte (evitați, astfel, producerea unor posibile accidente).
Copiii mai mari nu se vor simți neapărat amenințați de venirea unui nou-născut în familie, însă tot au nevoie de reasigurări în privința importanței lor pentru voi, părinții. Subliniați-le că pot face o serie de lucruri singuri, pe care bebelușul încă nu le poate face, existând avantaje și dezavantaje ale acestui fapt. Subliniați toate lucrurile ce au legătură cu deprinderile lor autonome, dar și lucruri precum faptul că se pot culca mai târziu, că pot mânca înghețată, ciocolată etc. Că ei o pot striga pe bunica, dacă au nevoie de ajutor, că au prieteni de joacă, că pot desena, înota etc.
În cazul apariției rivalității în fratrie, validați sentimentele copiilor, fiți corecți și onești cu ei. Folosiți resurse precum Frați și surori, de Jeffrey Kluger, Psihologia relațiilor fraterne, sau cartea pentru copii Frați!, de Rocio Bonilla.