fbpx
skip to Main Content

Omenia și compasiunea sunt atribute pe care, cel puțin teoretic, ne dorim cu nesaț să le cultivăm. Citim literatură de specialitate, participăm la cursuri care să ne facă să fim mai buni, ne transformăm în versiuni personale pseudo-updatate, însă, odată ajunși în comunitate, realizăm că practica nu este aceeași cu teoria.

Am încheiat 2020, un an controversat, presărat cu incertitudini și multe neajunsuri, însă al cărei esență ar fi fost indicat să reliefeze bunătatea, empatia, iubirea din noi. Realitatea este, însă, alta și o vedem zi de zi, pas cu pas, comentariu cu comentariu, împroșcată cu ură, intoleranță și multă deziluzie.

Cu toate acestea, există și raze de lumină care apar de nicăieri și care ne dau o lecție despre ceea ce stă la baza umanității: compasiunea și toleranța.

Potrivit site-ului positivenews.com, în luna iunie 2020, profesoara transgender de filosofie Sophie Grace Chappell a înaintat o scrisoare autoarei Harry Potter JK Rowling, cunoscută drept o oponentă a reformelor legii privind recunoașterea genului, lege ce ar ajuta la recunoașterea, din punct de vedere legal, a persoanelor trans.

Textul scrisorii este unul extrem de empatic, Chappell ținând cont de faptul că Rowling este supraviețuitoare a violenței sexuale (și specificând faptul că dragostea familiei este cea care ne schimbă optica asupra vieții, dar și asupra felului în care reacționăm) și subliniind, în egală măsură, nevoia stringentă pentru crearea unui spațiu necesar dezbaterilor în acest sens.

În plus, Chappell a explicat și comparația pe care a realizat-o dintre experiența sa transsexuală și cea a unui părinte adoptiv căruia, deși nu este un părinte biologic, nu-i putem nega trăirile și fricile, emoțiile ori responsabilitatea pe care acesta le simte față de copil și care sunt aceleași cu ale unui părinte biologic.

℗PUBLICITATE


Diferențe există, fără doar și poate, însă, potrivit lui Chappell, este mai important să ne concentrăm pe ceea ce ne unește, nu pe ceea ce ne separă. 

Experiența sa academică și pedagogică arată că generația actuală de elevi este mult mai deschisă spre acceptarea celuilalt exact așa cum este el, cu puncte slabe și cu puncte forte, iar acest lucru poate însemna foarte multe, atât prin faptul că ei își pot influența familiile să adopte o poziție mai permisivă vizavi de semenii lor, precum și pentru faptul că există speranța unui viitor mai bun, din acest punct de vedere). În egală măsură, Chappell glorifică și puterea credinței în tot acest proces interior pe care l-a purtat cu ea însăși, dar și cu oamenii din preajma sa de-a lungul evoluției sale. 

În prezent, lucrează la o carte despre epifanii, descriind însăși schimbarea sa drept o epifanie care, în accepțiunea sa, și-ar putea face simțită prezența dacă am renunța să ne mai concentrăm pe lucrurile neimportante și am fi mai atenți la lucrurile mărunte, dar însemnate.

Din păcate, și în prezent suntem nevoiți să ne justificăm în fața societății că suntem altfel; deși, în definitiv, suntem unici, la bază suntem plămădiți din același material, avem aceleași temeri, tristeți, neîmpliniri și dezamăgiri. Devenim actualizați pe plan tehnologic, însă, din punct de vedere uman, suntem la fel de închistați și nu ne dăm seama că, uneori, prin atitudinea noastră defensivă nu numai că rănim alte suflete, ci le ciuntim strălucirea, din simplul motiv că le este frică și rușine să se arate așa cum sunt ei. Poate că acum, mai mult ca niciodată, este timpul să ne adaptăm vremurilor și să lăsăm toleranța și compasiunea să vorbească în locul nostru.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
×Close search
Caută