Skip to content

Echilibrul dintre muncă și viața personală rămâne, din punctul meu de vedere, acel mister de care, cu cât ne apropiem mai mult și credem că îi dăm de capăt, cu atât ne produce și mai mare confuzie și ne trezim prinși din nou în spirală. Cum ar fi dacă nu ne-am mai chinui să găsim un echilibru? „Acel“ echilibru îndelung discutat și vehiculat? Și dacă, în schimb, am încerca să ne oprim și să înțelegem ceea ce ni se întâmplă? 

Echilibru pentru mine, nu și pentru alții

Cred că este important să ținem cont de unicitatea fiecăruia și de faptul că avem propriile convingeri, valori după care ne ghidăm viața și, ghiciți care este ingredientul principal și unic al nostru? − emoțiile noastre! Pornim dinspre interior spre exterior, adică dinspre emoțiile noastre spre ariile noastre din exterior și, astfel, putem să ajungem la ceea ce numim un echilibru.

Din perspectiva psihoterapiei pozitive, omul este un întreg format din: corp, minte, emoții și spirit. Iar a fi în echilibru înseamnă să am grijă ca cele patru sfere principale ale vieții mele să se completeze una pe cealaltă și să acord suficientă atenție fiecărei sfere. Și aș vrea să vă imaginați acest echilibru sub forma unui romb, îl numim în Psihoterapie Pozitivă – Modelul Balanței: Aria corp/ simțuri, Aria muncă/ realizări, Aria contactelor sociale (familia, prietenii), Aria viitor, fantezie, spiritualitate.

Dar ce înseamnă un dezechilibru? Înseamnă un conflict într-una din ariile menționate mai sus, adică undeva fugim. 

Ce ne face să fugim și cum ne putem echilibra din nou?

Fugim de propriul corp (sport excesiv, mâncat emoțional, refuzul de a mânca, insomnie), fugim de activități (apatie) sau în activități (dependența de muncă), fugim în comunicare sau în singurătate. Iar fuga în fantezie se poate traduce sub forma: „Am atâtea planuri, dar unde să găsesc timp pentru ele?“

℗PUBLICITATE



Toate aceste arii pot fi găsite în situații concrete de viață și ne permit să vedem cum se percepe cineva pe sine, mediul înconjurător și cum anume testează realitatea. Iar fiecare persoană își dezvoltă propriile modalități de a face față problemelor cu care se confruntă. Invitația mea merge mai departe și, acum, că ați reușit să vizualizați acest romb, știind ce reprezintă fiecare arie, în care arie simțiți că acordați mai puțină atenție? Spre ce ar merge atenția voastră mai mult și ce ar putea să reprezinte această fugă?

Care ar fi nevoia voastră în a echilibra aceste arii: ce încearcă să vă transmită fiecare simptom pe care îl simțiți (insomnie, burnout, retragere în singurătate, sport excesiv, diete repetate)?  Spre ce acțiune vă îndreaptă? 

O rețetă despre cum ar trebui să fim în echilibru nu există. Există, însă, în fiecare dintre noi o balanță, ale cărei talere se clatină, iar fără acest clătinat, nu vom afla niciodată de ce avem nevoie pentru a ne repune balanța în echilibru. 

Așadar, primul pas spre echilibru începe în dezechilibru.

Articol realizat cu sprijinul PsyLife

Pop Iulia-Diana este psiholog clinician autonom, psihoterapeut cu formare în Psihoterapie Pozitivă și consilier în dezvoltare personală. Misiunea Dianei este să fie alături de client în propria sa călătorie și să aibă privilegiul de a fi martor intim la călătoria acestuia și la descoperirea Sinelui.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0