fbpx
skip to Main Content

Există variate moduri de a ne pregăti pentru sărbătorile de iarnă. Unele dintre acestea implică căutarea celor mai potrivite cadouri, altele sunt despre post și cumpătare, dar sunt și activitățile în care ne decorăm casa în tradiția Crăciunului, ascultăm colinde sau depanăm amintiri.

Toate aceste obiceiuri pot să aibă o componentă mai mult sau mai puțin psihologică, care să atingă atât latura noastră emoțională, cât și pe cea spirituală. Plecând de la premisa că ceea ce trăim și simțim este la fel de important ca ceea ce facem și gândim, colegul nostru Gáspár György și jurnalista Ruxandra Rusan au avut o conversație online la Thrive Global România. Legătura dintre Pagina de Psihologie și Thrive Global este una conturată încă de la începuturile Thrive în România, iar anul trecut am găzduit un interviu în exclusivitate chiar cu Arianna Huffington, fondatoarea conceptului.

Pornind de la descrierea termenului psihologic de copil invizibil sau copil interior, Ruxandra și Gáspár au pregătit contextul pentru o impresionantă călătorie psihologică înspre cine suntem, au explicat cât de important este să ne cunoaștem noi pe noi și cum putem face să trăim în armonie cu ceea ce este în interiorul și exteriorul nostru. Conversația a atins și explicațiile prin care noi, oamenii, putem înțelege mai bine cum se manifestă provocările și traumele noastre în relațiile cu partenerul, copiii sau alte persoane cu care interacționăm. 

Accentuând aportul pe care-l aduce cartea Copilul invizibil în dezvoltarea de legături conștiente cu noi înșine și sistemele interpersonale din care facem parte, Ruxandra a fost dornică să afle ce vârstă are copilul interior al lui Gáspár, ce își dorește acesta pentru Crăciun și despre cât de mult ne poate ajuta un strop de prețuire de sine.

℗PUBLICITATECa o concluzie generală a întregii conversații, Gáspár a subliniat faptul că, sub o formă cu totul și cu totul neobișnuită, pandemia ne-a făcut să trăim ceva similar cu ceea ce se întâmplă atunci când vin sărbătorile: activitatea profesională se diminuează, interacționăm mai mult cu cei alături de care trăim, pe care-i iubim și toate acestea sporesc șansele pentru o mai mare conștientizare a cine suntem și unde vrem să ajungem. Ruxandra l-a întrebat pe Gáspár și cum ar putea cineva să se apropie de propriul copil invizibil, în prag de sărbători. Iar unul dintre exemplele date de psiholog a fost acela ca, în dimineața de 25 decembrie, să ne trezim puțin mai devreme, să ne oferim răgaz de câteva minute pentru a ne așeza lângă bradul de Crăciun și să ne permitem să purtăm o conversație cu această parte din noi numită copilul interior.

Thrive Talks: Gáspár György

Cum să ai grijă de copilul invizibil din tine.

Publicată de Thrive Global România pe Miercuri, 24 noiembrie 2021


Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută