Dezvoltarea socială și emoțională a unui copil este brodată de calitatea relațiilor pe care acesta le are cu îngrijitorii săi și cu cei din medul său de existență. Elemente precum altruismul, competența socială, încrederea și respectul de sine s-au dovedit a fi corelate, într-un mod pozitiv, cu legăturile de prietenie. Totodată, studiile de specialitate au arătat că prieteniile ajută copiii să învețe despre ei înșiși, și, în egală măsură, să-și dezvolte propria identitate.
Sintagma „prietenul la nevoie se cunoaște“ este cât se poate de adevărată, întrucât, la nivel emoțional, relațiile de prietenie au capacitatea de a reduce stresul, precum și de a traversa, împreună, experiențele multifațetate și nesigure ale vieții.
Sănătatea copilului este, de asemenea, influențată pozitiv de relațiile de prietenie pe care acesta le nutrește. În acest sens, studiile au subliniat faptul că cei ce aleg să aibă prieteni activi au fost mult mai deschiși în a face exerciții fizice, în a fi conștienți de sine, și chiar de a avea un nivel crescut al încrederii în propria persoană.
De aceea, rolul părinților și al îngrijitorilor nu este doar acela de a avea grijă de sănătatea fizică și emoțională a copilului, ci și de a-l ajuta să-și croiască relații (să-i învețe să comunice și să gestioneze provocările interpersonale), acestea fiind definitorii în construirea și dezvoltarea pruncului de azi, respectiv a adultului de mâine.
Oricât am putea considera că din cauză că sunt mici, copiii nu înțeleg, pe deplin, ceea ce li se întâmplă, adevărul este că aceștia asimilează rapid tot decorul din jurul lor; motiv pentru care este sănătos să le explicăm cum să navigheze în relațiile pe care și le creează.
Abilități precum importanța împărtășirii, a ascultării și a deschiderii în fața celuilalt sunt unele dintre cele mai importante deprinderi din viața unui om.
De asemenea, găsirea unor puncte comune, a unor hobby-uri în baza cărora pot deveni parteneri de joacă, pot fi puncte de plecare și baza unor prietenii ce pot avea o longevitate apreciabilă.
Puterea exemplului pe care părinții o pot „preda“ este, de asemenea, un element marcant al felului în care copilul va acționa alături de amicii săi. Cu cât ajutăm copilul să fie mai deschis și mai receptiv la tot ce se întâmplă în jurul său, cu atât va reuși să se descurce, indiferent de vremuri și situații. De aceea, este sănătos să-i învățăm să se exprime și să le fim alături, atunci când întâmpină greutăți, așa cum ne îndeamnă și psihologul John Gottman în cartea Parenting.
Există o regulă nescrisă care spune că adevăratele prietenii se leagă în copilărie. Și, făcând apel la memorie, cu toții ne amintim de diverse ștrengării și boroboațe pe care le făceam alături de amicii noștri. Majoritatea erau aleși pe principiul proximității, apoi al afinității, al lucrurilor în comun. Primele secrete, primele dezamăgiri, primele iubiri, primele succese sau eșecuri, ori „tragedii“ au fost trăite alături de ei, și, de fiecare dată, ne amintim cu bucurie, de ele. De altfel, chiar dacă nu apucăm să ne vedem des cu aceștia, atunci când o facem, simțim cum o parte din noi ne duce, iar, pe tărâmul lipsit de griji.
Și pentru a exemplifica cele enumerate mai sus, zilele acestea, un videoclip viralizat în mediul online subliniază, cel mai bine, puterea relațiilor. Mai exact, reîntâlnirea dintre un băiat, în vârstă de șapte ani (care s-a mutat în altă localitate cu familia, în urmă cu un an) și cel mai bun prietenul său. Mama unuia dintre aceștia a aranjat întâlnirea, cu pretextul unei vizite la rude.
Momentul revederii este surprins printr-o îmbrățișare prelungită și emană emoție pură, greu de descris în cuvinte.
Oamenii au un rol semnificativ în viețile noastre și sunt parte din bucuria pe care o trăim, de aceea este sănătos să ne „hrănim“ prieteniile actuale și, de asemenea, să fim deschiși în a cunoaște oameni noi, în a găsi complementarități, deoarece nu orice întâlnire este întâmplătoare și poate fi generatoare de povești emoționante de viață.