Skip to content

Pandemia COVID-19 nu numai că ne-a restrâns viața la activități esențiale, însă ne-a și luat zâmbetul de pe chipuri. Lipsa unei perspective clare pentru vremuri mai bune, lucrul în regim work from home, precum și școala online au făcut ca cei patru pereți ai casei să joace toate rolurile sociale posibile, asemenea unei scenografii veritabile, specifice unei piese de teatru.

Dincolo de veștile zilnice sumbre, de restricțiile care mai de care mai alarmante, categoria cea mai afectată de toată această situație greu de digerat este cea a copiilor și a adolescenților.

Interacțiunea fizică în cazul lor este una crucială, atingerea fiind un element extrem de important în crearea și sudarea unor legături pe care specialiștii în domeniu le numesc dintre cele mai longevive.

Și totuși, cum facem, în contextul actual, să păstrăm proporțiile delimitate, creând spațiu și confort relațiilor ce abia se sădesc, sau ale căror „semințe“ nu au apucat încă să fie plantate?

Este important să ajutăm elevii să râdă 

Potrivit site-ului thetimes.co.uk, elevii pot să beneficieze de terapie prin râs pentru a combate disconfortul emoțional creat de pandemia COVID-19. Mai exact, școala de fete din Brighton depune eforturi și speră că sesiunile susținute pe parcursul unei ore vor ameliora nivelul de anxietate privind îngrijorarea asupra efectelor aferente lockdownului în rândul elevelor.

Conform cercetărilor, râsul are capacitatea de a întări sistemul imunitar, de a reduce nivelul de cortizol (hormonul principal de stres din organism), crescând, în același timp, producția de endorfine (care, la rândul lor, au rol stimulativ de sentimente de fericire, diminuând stresul și durerea, totodată).

Terapeutul în râs, Emma Jennings, conchide, în acest sens: „Aceste sesiuni de râs sunt despre încurajarea camaraderiei, prin a fi împreună și a face ceva distractiv, despre care știm că are efecte benefice asupra sănătății și stării de bine.“

℗PUBLICITATE



Aceste sesiuni speciale se adresează fetelor cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani, urmând ca în viitor să se extindă la toate categoriile de vârstă școlară, inclusiv la părinți și la cadrele didactice.

Scopul lor este de a găsi echilibru în contextul actual și, totodată, în provocările ce vor mai urma pe parcursul vieții.

Statisticile „radiografiază“ realitatea

Realitatea nu este una încurajatoare. Din păcate, toate aceste aspecte negative au afectat într-o proporție covârșitoare populația tânără și foarte tânără; un raport al Colegiului Regal al Psihiatrilor arată că aproximativ 200.000 de tineri au fost îndrumați către servicii de sănătate mintală în ultimele trei luni. Dublu față de numărul înregistrat înainte de perioada pandemică.

În acest sens, Guvernul Britanic va acorda 17 milioane de lire sterline cu scopul de a veni în sprijinul sănătății psihice a elevilor.

Concluzia experților în sănătate mintală este cât se poate de clară: adulții au de depus mai mult efort pentru a le acorda sprijinul și susținerea necesară copiilor și adolescenților. Poate, mai mult ca oricând, generațiile actuale de preșcolari și școlari au nevoie ca partea lor psihologică și emoțională să fie „văzută“ și să li se răspundă într-un mod cât mai bine adaptat nevoilor de relaționare. 

Este esențial ca dincolo de timpul petrecut în fața ecranelor, fiecare copil să aibă acces la conversații zilnice cu părinții sau alți adulți de încredere, să-i fie cultivate speranța și optimismul, să-și pună corpul în mișcare și să beneficieze de momente haioase (așa cum este cazul elevelor de la Brighton). 

Știința relațiilor și studiile din psihologie ne arată că de conectarea emoțională, de conversațiile sigure și de timpul petrecut împreună beneficiază, deopotrivă, și adultul. Drept urmare, aceste rutine este indicat să devină o prioritate în fiecare casă și familie. Pentru sfaturi concrete despre cum pot părinții să fie aproape de copiii din familie, colegii mei psihologi vă recomandă volumele: Parenting: cum să creștem copii inteligenți emoțional și Parenting pentru succes.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0