skip to Main Content

Aşa-i cât de dur sună? Dar, de multe ori, mi s-a întâmplat să lucrez în cabinet cu diverse cupluri cu dificultăţi destul de serioase apărute după naşterea copilului. Şi uite cum, mă încumet să afirm, apare unul dintre cele mai serioase paradoxuri din viaţa de zi cu zi. Suntem căsătoriţi, ne iubim, mai avem mici disensiuni dar ne dorim un copil care, nu-i aşa, va încununa dragostea noastră şi ne va face viaţa perfectă.

Mare le e mirarea cuplurilor cu care lucrez când le spun că un copil, cel puţin în prima perioadă a vieţii lui, îi îndepărtează pe părinţii lui unul de celălalt şi nu ajută atât de mult la unirea cuplului, cât la răcirea relaţiilor dintre cei doi. Viitorii părinţi nu sunt pregătiţi pentru un astfel de şoc în viaţa lor şi au mereu în minte acea imagine perfectă a familiei tinere cu copii. Practic, apare o suprasolicitare a femeii din relaţie, o suprasolicitare pe care ea şi-o doreşte şi care îi provoacă atât de multă împlinire (chiar dacă somnul nu este cu adevărat împlinit… şi nici nu va mai fi vreodată!) dar, în acelaşi timp, apare o sub-stimulare a bărbatului din relaţie. Dintr-o dată, el nu mai primeşte atenţia cu care era obişnuit.

Sigur, veţi spune acum, dar el nu s-a gândit că aşa va fi? Cu siguranţă, conştient şi-a spus că lucrurile nu vor mai fi la fel, că soţia lui va deveni mama copilului lui şi aşa mai departe dar, asta nu înseamnă că subconştientul, nevoile bazale, obişnuinţa nu îi spun: „dar tu unde ești în toată povestea asta? Dar pe tine cine te mai iubeşte?“

După apariţia Anei, ne-am dat seama că ne e dor de Dunării 29. Dunării 29 e un apartament de 40 de m pătraţi într-o zonă suprapopulată în care am locuit timp de 10 ani înainte să ne mutăm la casa de pe deal şi să avem un copil. Când eram acolo ni se părea că avem atât de puţin, un apartament mic, nu eram împliniţi pentru că nu aveam încă un copil, ce frumos ar fi să avem o casă de unde să vedem oraşul cu un living mare pe care să îl umplem de prieteni. Şi uite cum visele se împlinesc şi acum e nevoie să ne „căutăm“ unul pe altul pentru a simţi că încă mai există „noi“ şi am ajuns să tânjim la ceva ce acum un an ni se părea prea puţin. Nu aş vrea să se înţeleagă greşit! Ea e un miracol şi e cel mai frumos lucru care ni se putea întâmpla – fără să sune a clişeu! Dar asta nu înseamnă că nu e dificil pentru a ţine pe linia de plutire cuplul care a adus-o pe ea pe lume.

℗PUBLICITATEîmplinirea familiei noastre va începe cu o etapă pe care va trebui să o gestionăm cu mare atenţie

Cred că unul dintre cele mai utile lucruri pe care le-am putut folosi din formarea mea de psiholog în viaţă personală a fost setarea corectă a aşteptărilor pe care împreună cu soţul meu le aveam cu privire la viața noastră de după apariția ei. Şi am acceptat că, oricât de mult ne dorim copilul, acesta va pune pe stand-by relaţia şi va face ca anumite momente să fie depăşite mai greu sau că vor apărea dificultăţi la care nu ne-am fi gândit înainte. Am conştientizat amândoi că împlinirea familiei noastre va începe cu o etapă pe care va trebui să o gestionăm cu mare atenţie. Iar acum asta facem: tânjim la tot ce însemna „Dunării 29“, suntem conştienţi că nu va mai veni înapoi şi învăţăm să ne bucurăm de noua stradă pe care mergem împreună în trei.

Astfel, lucrul pe care îl recomand este o discuție serioasă în legătură cu așteptările fiecăruia din cuplu înainte sau după apariția copilului, o discuție serioasă în legătură cu nevoile actuale ale fiecăruia și un efort susținut pentru a face managementul eficient al acestor nevoi. Resetarea așteptărilor necesită timp și dedicare. Dar dacă nu facem asta riscăm să pierdem mai mult decât am câștigat. Nu are rost sa subliniez cât de mult bine îi va face și copilului o astfel de atitudine a părinților lui.

Raluca Anton este doctor în psihologie, psihoterapeut specialist și supervizor în psihoterapii. Are o vastă experiență în terapia individuală a problemelor emoționale ale adulților, dar și în psihoterapia de familie. De-a lungul anilor, a susținut diverse proiecte prin care a promovat în rândurile publicului larg psihologia validată științific, unul dintre aceste proiecte fiind emisiunea „Jurnal de Psiholog“.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0