Skip to content

Atunci când ne imaginăm cum am vrea să ni se dezvolte copiii, cei mai mulți dintre noi avem în vedere direcții precum: independență, încredere, generozitate, răbdare, loialitate, toleranță, onoare, curaj, compasiune etc. Le cunoaștem sub numele de „valori“, adică idei și convingeri foarte importante pentru noi, care ne servesc drept repere de-a lungul vieții. Ca oameni, acționăm și ne ghidăm existența după ele: ne definim prioritățile, luăm decizii, legăm sau rupem relații și avem anumite atitudini și comportamente în funcție de ele.

Valorile sunt partea personalității noastre, pe care o numim caracter, care e 100% dobândită prin educație și ne ajută să definim conceptele de „bine“ și „rău“. Caracterul se formează prin experimentare și învățare, fiind modelat de convingeri care se pot modifica de-a lungul vieții, în funcție de evenimentele pe care le trăim. Primele lecții însă le avem din familie, în sânul căreia începem să primim mesaje referitoare la modalitatea în care să ne comportăm cu cei din jur. 

℗PUBLICITATEDe ce sunt importante valorile?

 1. Conferă ghidaj: în funcție de ce ne dorim să întărim la comportamentul copiilor (independența, generozitatea, compasiunea etc.), valorile ne pot ajuta să transmitem anumite mesaje, să vedem ce merită atenția și timpul nostru și să luăm decizii în acest sens.
 2. Conferă claritate: când știm ce valori avem și ce valori ne dorim să-și cultive copiii noștri, le transmitem mesaje mai clar și mai eficient, fiind în acord cu scopurile noastre.
 3. Influențează relațiile: ne ajută să alegem relațiile potrivite pentru noi, în funcție de cum vedem lumea și de cum vrem să acționăm.
 4. Asigură un start bun în viață: valorile deprinse încă din copilărie îi ajută pe copii să fie responsabili, să aibă încredere în ei, să fie blânzi cu cei din jur, să devină membri activi ai societății și să ducă o viață mai împlinită. 

Pentru a înțelege mai bine care sunt valorile proprii după care ne ghidăm și pentru a-i ajuta pe copiii să și le identifice pe ale lor, putem face următorul exercițiu: pe de o parte, să reflectăm la ceea ce considerăm că sunt valori importante pentru noi, iar pe de altă parte, să ne gândim care sunt trăsăturile și comportamentele pe care le prețuim la copiii noștri și pe care dorim să le întărim. Pentru inspirație, aici este o listă de peste 200 de valori umane.

Ce putem face să-i ajutăm pe copii să-și cultive valorile?

 1. Să fim un model pentru ei. Copiii învață cel mai mult din ce observă în jur, așa că primul pas ar fi să-i ajutăm să vadă la noi ceea ce ne dorim să sădim în ei. Indiferent de ce le spunem, copiii vor trage concluzii despre ce valorizăm noi, din ceea ce observă că facem.
 2. Să discutăm despre situațiile de zi cu zi. De câte ori avem ocazia, deschidem subiectul valorilor cu ei, încercând să le punem cât mai multe întrebări ca: „Cum te-ai simțit atunci când l-ai văzut pe colegul tău vorbind urât cu cealaltă colegă?“ 
 3. Să petrecem timp de calitate împreună. Citim cărți educaționale care promovează valori cu care suntem în acord, ne jucăm împreună, îi ajutăm pe copii să afle lucruri despre alte culturi, oameni, plante, animale etc., pentru a conștientiza diversitatea lumii în care trăim. Valorile nu vizează doar modul în care suntem (de exemplu, toleranți, sinceri), ci și ce este important pentru noi (de exemplu, familia, educația, drepturile omului etc.) 
 4. Să profităm de mijloacele mediatice. Atunci când ne uităm la televizor cu copiii, putem discuta, de exemplu, despre anumite comportamente care le provoacă suferință celor din jur, evidențiind trăsăturile pozitive. De asemenea, putem urmări împreună filme și desene care promovează valori și convingeri importante pentru noi.
 5. Să implicăm copiii în acte caritabile. Indiferent de cauza pe care alegem s-o susținem, aceasta constituie o șansă să-i învățăm pe cei mici, pe lângă generozitate și atenția pentru cei din jur, despre recunoștință și privilegiu, care îi vor ajuta în viitor să se bucure mai mult de ceea ce au și să recunoască și să se implice la nevoie.
 6. Să validăm și să încurajăm. De fiecare dată când observăm un comportament dorit, este esențial să i-l punctăm copilului și să validăm ceea ce a făcut: „Știu că nu ți-a fost ușor să-i dai surorii tale din jucăriile tale, ai fost foarte generos!“, „Apreciez foarte mult că ai fost sincer(ă) cu mine și mi-ai povestit ce s-a întâmplat astăzi la grădiniță!“
 7. Să împărtășim din propriile experiențe, pentru a demonstra anumite valori. Ce este integritatea? Care este obligația noastră față de vecinii pe care îi avem? Cum ne comportăm respectuos în muzee? De ce votăm la alegeri? Astfel, îi ajutăm pe copii să descifreze lumea și să-și creeze repere. 
 8. Să explicăm, să demonstrăm, să clarificăm. De exemplu, dacă ne propunem să-i învățăm pe copii valoarea generozității, este important ca, mai întâi, să le explicăm de ce considerăm că este important să-i ajutăm pe cei din jur (fără să insistăm foarte mult, pentru a nu le pierde atenția), apoi să purcedem efectiv la a ajuta pe cineva, iar în final să-i facem să reflecteze asupra acestei valori, să vadă dacă li se potrivește, respectiv să caute modalități prin care s-o pună în aplicare. 

Procesul de însușire a valorilor este unul lung și necesită ghidaj și răbdare din partea noastră, precum și înțelegere – nu este deloc ușor să creștem copii cu valori pozitive într-o lume în care sunt expuși zilnic la diverse influențe negative. Însă, potrivit studiilor, cu cât relația noastră cu copiii este mai bună, cu atât ei vor filtra mai mult lumea în funcție de valorile deprinse de la noi. În plus, să nu uităm că, cel puțin până în adolescență, suntem cea mai important sursă de informare și de învățare pentru ei, având șansa de a le face acest cadou al valorilor personale ce le vor fi, apoi, ghid pe toata durata vieții de adult. 

Andra Stoian - Psiholog, consilier de parenting, trainer și facilitator de grupuri de suport pentru adolescenți, cu experiență de 7 ani în activități cu copii și adolescenți și în coordonare de proiecte educaționale într-unul dintre cele mai mari ONG-uri din România. Pasionată de oameni, training și educație, iubește muzica, plimbările și cărțile. Visează la o lume în care drepturile tuturor oamenilor sunt respectate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0