Copilul trebuie dus la medic și când este sănătos, la vizitele anuale, nu doar când e bolnav. Interviu cu dr. Victor Miron – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Face parte din generația tânără a medicinei românești, însă prin implicarea sa asiduă, își propune ca părinții să capete încredere atunci când cer ajutor de specialitate și, totodată, își dorește să creeze punți de legătură între copii și medicii pediatri. Pleacă de la premisa că profilaxia este piatra de temelie a unei societăți sănătoase și pune accent pe lejeritatea cu care românii aleg să se trateze după ureche, fără a conștientiza riscurile la care îi expun pe cei mici. Despre toate acestea, dar și despre multe altele, ne spune dr. Victor Daniel Miron în cadrul interviului acordat pe paginadepsihologie.ro.

Anul școlar 2021-2022 își deschide porțile (în majoritatea școlilor din România) pe data de 13 septembrie. Care sunt aspectele ce țin de sănătatea copilului și de care ar fi bine să țină cont părinții înainte de începerea școlii?

Pentru fiecare părinte și copil, luna septembrie este mereu „un nou început“. După o perioadă de vacanță, încep pregătirile pentru un nou an școlar. Pe lângă rechizite și haine noi (cel puțin așa era pe vremea mea), părintele trebuie să fie atent și asupra stării de sănătate a copilului lor. O vizită la medicul pediatru sau la medicul de familie este binevenită cu această ocazie. În plus, contextul actual în care ne aflăm trebuie să reitereze principiile esențiale de igienă. Igiena mâinilor și igiena respirației sunt esențiale de reamintit copilului pentru a evita infecția cu noul coronavirus, dar și cu alte virusuri.

Cât de importantă este o vizită la medicul pediatru înainte de debutul noului an școlar?

Vizitele regulate la medicul pediatru ar trebui să fie o rutină încă de la vârsta de sugar. Pentru copiii mari care merg la grădiniță și școală, începutul anului școlar poate fi un moment foarte bun pentru a efectua o astfel de vizită anuală. Chiar dacă copilul este vizibil bine, sănătos, fără semne de boală, controalele regulate sunt o șansă pentru părinți să discute cu medicul probleme legate de dezvoltarea copilului și de obiceiurile și activitățile acestuia și să primească răspunsuri la orice întrebare despre starea generală de sănătate a copiilor lor. Pe măsură ce copiii cresc, își pot pune ei înșiși propriile întrebări despre sănătatea lor și schimbarea corpului, iar medicul este cel mai în măsură să le ofere suport și explicații în acest caz. 

În urma examenului fizic efectuat în cadrul unei astfel de vizite, dar și a măsurătorilor privind greutatea, înălțimea, semnele vitale și tensiunea arterială se pot identifica diferite probleme de sănătate pe care părinții nu le observă. De asemenea, medicul poate oferi sfaturi privind alimentația și activitățile fizice și recreaționale ale copilului. Vizita anuală poate fi completată de efectuarea de analize de laborator, în funcțiile de observațiile medicului. 

Așadar, o vizită anuală medicală a copilului este imperios necesară, iar perioada premergătoare începutului de an școlar pare a fi cea mai propice, deoarece copilul este în vacanță, nu trebuie să lipsească de la școală și vine după o perioadă de odihnă. 

Programul somnului din timpul vacanței de vară este posibil să fie diferit de cel din timpul școlii. Câte ore de somn îi sunt necesare unui școlar mic pe timpul nopții și la ce oră este indicat să înceapă rutina de seară?

A dormi suficient este foarte important pentru fiecare copil. Durata necesarului de somn variază invers proporțional cu vârsta; astfel, copiii cu vârsta între 3-5 ani au nevoie, în medie, de 10-13 ore de somn, cei între 5-13 ani, de aproximativ 9-12 ore de somn, iar adolescenților (14-18 ani) le sunt suficiente 8-10 ore de somn. Pe lângă durată, rutina somnului joacă un rol primordial pentru a obține maximum de beneficii de pe urma dormitului. Astfel, este important să se stabilească alături de copil o oră adecvată de a merge la culcare, pentru a obține necesarul de ore de somn de care are nevoie. Odată stabilită această oră, trebuie respectată și în weekend. Pregătirea de dinainte de a merge la somn trebuie respectată zilnic cu strictețe, iar stimulente precum televizorul, telefonul, computerul trebuie evitate înainte de culcare. 

Minte-corp-spirit este triada care poate asigura sănătatea copiilor noștri. Dincolo de somn, cât de importante sunt mișcarea, alimentația și joaca în viața micilor școlari sau a copiilor de grădiniță?

Într-adevăr, pe lângă somn, mișcarea, joaca și alimentația sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici. 

Copiilor le place să se joace și să fie activi. Pentru a aduce beneficii sănătății, copiii sub 5 ani ar trebui să fie activi fizic cel puțin 3 ore pe zi, iar cei peste 5 ani, în jur de 60 de minute în fiecare zi. Nu trebuie să fie un sport structurat, orice activitate în care copilul se mișcă este binevenită. Beneficiile mișcării sunt numeroase: ajută la dezvoltarea osoasă și musculară, la creșterea forței, la o coordonare mai bună a organismului și la îmbunătățirea abilităților de concentrare și gândire. Părinții pot contribui la interesul copiilor pentru mișcare și sport prin exemplul personal, de aceea îi sfătuiesc de fiecare dată pe părinți să practice sport alături de cei mici.

Din observațiile personale, dar și din studiile publicate până în prezent este clar că pandemia actuală a produs schimbări majore în ceea ce privește mișcarea și somnul în rândul copiilor. Izolarea la domiciliu și școala online i-au făcut pe mulți copii să devină sedentari, să petreacă mai mult timp în fața ecranelor și să-și modifice programul de somn. Aceste comportamente au început deja să-și arate efectele, mai mulți părinți afirmând că în ultima perioadă copii lor au luat în greutate și sunt din ce în ce mai greu de dezlipit de calculator, telefon sau televizor.

℗PUBLICITATEJoaca, sub toate formele ei, este esențială pentru orice copil. Organizația Națiunilor Unite a inclus joaca în drepturile fundamentale ale copiilor, deoarece contribuie la bunăstarea cognitivă, fizică, socială și emoțională. Mai mult decât atât, joaca este un prilej bun de interacțiune între părinți și cei mici.

Alimentația echilibrată și sănătoasă, pe cât este de importantă, pe atât de greu este de realizat. Este dovedit faptul că alimentele pe care le consumăm ne influențează dezvoltarea fizică și cognitivă și cu atât mai mult pe cea a copiilor care sunt în proces de creștere și „maturare“. Important este ca cei mici să aibă un program strict de mese, pe care să îl respecte mereu, să consume alimente cât mai diverse, din toate cele cinci grupe de alimente sănătoase – legume, fructe, cereale, lactate și proteine. Părinți trebuie să limiteze alimentele sărate, grase și zaharate, alimentele cu conținut scăzut de fibre și băuturile cu mult zahăr.

Relațiile reprezintă cheia umanității, spune psihologia zilelor noastre. Care sunt regulile de bază în relația medic-pacient?

Din punctul meu de vedere, o bună relație medic-pacient trebuie să se bazeze pe comunicare, încredere și respect. Comunicarea este esențială, pacientul, sau aparținătorul, în cazul copiilor, trebuie să detalieze toate semnele și simptomele, iar medicul trebuie să explice și să răspundă tuturor întrebărilor și nelămuririlor pacientului. Apoi, pentru o complianță crescută la tratament, pacientul trebuie să aibă încredere în medic, în expertiza și deciziile acestuia. Și, desigur, foarte important este respectul reciproc. Medicul să arate respect față de boala, suferința și dorințele pacientului, iar pacientul să manifeste respect față de cunoștințele, deciziile și timpul medicului. 

Cum îi putem ajuta pe copiii mici să-și învingă teama de medici? 

Copiii pot fi de-a dreptul speriați atunci când vine vorba de vizita la medic. Unii dintre ei au experimentat uneori, fiind bolnavi, situații neplăcute cu recoltări de analize, perfuzii sau aerosoli. Este important să nu amenințăm copiii cu „te duc la medic dacă nu ești cuminte“ sau „îți face o injecție dacă nu ești cuminte“. Copilul trebuie dus la medic și când este sănătos, la vizitele anuale, nu doar când e bolnav. Părinții trebuie să le explice copiilor importanța medicului pentru sănătatea lor și să se joace acasă, împreună cu aceștia, „de-a medicul“. Există în prezent numeroase jucării care reproduc întocmai instrumentele folosite de medic în timpul unui consult și pe care părinții le pot procura copiilor pentru a se juca cu ele. Recompensele, în speciale cele afective și emoționale, precum îmbrățișările și laudele, de după vizita la medic sunt importante pentru a scădea teama celor mici față de medici.

Cât de important este ca elevii din clasele primare să înțeleagă importanța vaccinului împotriva COVID-19? 

Copii trebuie să știe de mici care sunt metodele prin care se pot proteja de anumite boli. Vaccinul este una dintre aceste metode, de aceea și acest aspect trebuie explicat copiilor pe înțelesul lor. Până la acest moment, vaccinarea împotriva COVID-19 pentru copiii din clasele primare nu a fost aprobată, dar de îndată ce se va aproba, este bine ca cel mic să fie pregătit psihic pentru o eventuală vaccinare, dacă și părinții sunt de acord. Cu siguranță, dacă va înțelege scopul vaccinului și beneficiile pe care acesta le aduce va percepe vaccinarea ca un lucru bun și nu va fi speriat și nici traumatizat de acest act în sine.

Care sunt acele reguli sanitare împotriva SARS-CoV-2 pe care este important să i le transmitem sau reamintim copilului înainte de prima zi de școală sau de grădiniță?

Regulile rămân aceleași ca la începutul pandemiei și sunt valabile atât pentru copii, cât și pentru adulți. Igienizarea cât mai frecventă a mâinilor cu apă și săpun, purtarea măștii, eticheta tusei sunt esențiale pentru a limita răspândirea infecției cu SARS-CoV-2 în rândul copiilor odată cu începerea noului an școlar. Părinții ar trebui să le explice zilnic importanța acestor măsuri de igienă. În același timp, este important ca aceste explicații și sfaturi din partea părinților pentru copil să nu fie alarmante și să nu creeze panică, ci să îi explice copilului că sunt reguli de igienă de bază. Părintele în sine trebuie să fie și de această dată un exemplu pentru copil și să respecte și el întocmai aceste recomandări. 

Cum ar fi indicat să protejăm sau să susținem sistemul imunitar al elevilor odată cu începerea școlii?

Primesc această întrebare foarte des din partea părinților, ce să facă să le crească imunitatea copiilor lor. Le explic mereu că un copil, cu cât este mai mic, cu atât poate experimenta mai multe episoade de boală acută (așa-numitele răceli) pe parcursul unui an și pot să ajungă și la 12 astfel de episoade. Atât timp cât acestea nu duc la internare și nu invalidează copilul, înseamnă că cel mic nu are o problemă de imunitate, ci din contră, își formează memoria imună. Nu există o rețetă specială pentru a întări imunitatea copiilor. Consider că un echilibru, despre care am vorbit anterior, între mișcare-somn-alimentație este suficient pentru o dezvoltare armonioasă. Suplimentarea cu vitamine sau fel și fel de preparate pentru imunitate nu aduce beneficii semnificative. Regulile de igienă de bază, pe care trebuie să le explicăm copilului, sunt mult mai benefice decât multe suplimente menite „să crească“ imunitatea.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută