Skip to content

Curajoasă, empatică și mereu sigură pe ea, protagonista interviului #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine de astăzi, de pe paginadepsihologie.ro, este, de curând, și gazdă a emisiunii Vorbește Lumea, la ProTV. Face parte din lumea show biz-ului de mult timp, însă, în ciuda expunerii publice pe care notorietatea o dă, reușește să-și păstreze naturalețea și să se bucure de viață, în cele mai mici detalii. Despre psihoterapie, planurile ei și relații, am discutat cu nimeni alta decât Cosmina Păsărin.

Într-o perioadă apăsătoare, precum cea pe care o traversăm, ce te face să-ți păstrezi optimismul?

Eu sunt, de fel, o persoană optimistă și de multe ori m-a salvat optimismul. Când trebuie să depășesc perioadele apăsătoare mă ajută la fel de mult și ideea că tot ce experimentăm este într-o continuă schimbare și că totul este trecător.

Ce îți reproșezi, din punct de vedere profesional?

Nu sunt perfectă, sunt sigură că fac și multe greșeli, însă nu pot spune că îmi reproșez ceva. Și pe plan profesional, și în viața personală, iau lucrurile așa cum vin, încerc mereu să învăț din experiențele de care am parte și fac mereu tot ce pot, pentru a face alegeri cât mai bune.

Cum crezi că te-ar descrie colegele de platou, în trei cuvinte?

Ar spune că am întotdeauna dreptate. Glumesc, bineînțeles! Cred că ar spune că zâmbesc mult, că sunt atentă la detalii și că sunt o persoană activă.

Ce emoții te încearcă odată cu noul proiect „Vorbește Lumea“?

Deși am mai prezentat și anul trecut show-ul, am acum impresia că este un lucru pe care-l fac pentru prima dată. Nu știu de ce, dar pare a fi o experiență cu totul nouă. Este, fără îndoială, un proiect de care mă bucur la maximum și sunt recunoscătoare că am parte de o asemenea experiență.

Care este sentimentul pe care ai vrea să-l aibă admiratorii tăi, după ce se încheie emisiunea?

Mi-ar plăcea să știu că au primit multe informații interesante și o doză mare de veselie și relaxare. 

Cum reacționezi când te întâlnești și cu emoțiile negative, pe parcursul zilei?

Accept că am și astfel de emoții, accept că nu am o zi chiar bună și merg înainte. Cred că și emoțiile negative fac parte din noi. Este bine să admitem că le avem și să ni le asumăm. Deși acesta este un exercițiu destul de dificil, este benefic. O conversație cu o persoană dragă mie, în care îmi recunosc emoțiile negative și le exprim, mă ajută la fel de mult. 

Dacă am o zi bună, nu reușește nimic să mă supere. Nu pot spune același lucru și despre zilele în care nu sunt în cea mai bună formă. Dacă sunt, de exemplu, obosită, unele lucruri, fapte sau vorbe mai puțin plăcute reușesc să mă scoată puțin de pe direcția bună. Sunt dornică să lucrez intens cu propriile emoții, să le analizez și știu sigur că, în timp, voi reuși să gestionez și mai bine aceste trăiri.

Anul acesta schimbi prefixul și sufixul unei frumoase vârste. Cum percepi această trecere a timpului?

Multe lucruri am învățat în ultimii ani. Am avut multe conștientizări și am învățat moduri noi de gândire. Aceasta este o perioadă foarte bună pentru mine. O perioadă în care sunt mult mai atentă la ceea ce se întâmplă în interiorul meu. Sunt mult mai atentă acum la emoțiile, gândurile mele și la alegeri. Cred că este important să acordăm atenție acestor detalii, pentru că ele ajută și la creșterea calității vieții.

℗PUBLICITATEDupă o perioadă în care viața ta personală a fost în prim-plan, ai ales, în ultima perioadă, să fii foarte discretă. Cum ai luat această decizie?

Nu cred că putem spune că a fost vreodată viața mea personală în prim-plan. Mai apăreau unele articole, din când în când, despre lucrurile care se întâmplau în viața mea, dar niciodată nu s-au făcut povești prea mari din asta și este foarte bine așa.

Nu există o explicație pentru această atitudine. E ceva care a venit natural − nu este un lucru programat − și are legătură directă cu faptul că nu văd niciun avantaj în expunerea excesivă a vieții personale. Nu îmi place deloc genul acesta de expunere.

După ce tânjești cel mai mult, în plan personal?

Mi-aș dori ca, la un moment dat, să am cea mai frumoasă relație de iubire din viața mea. O relație în care să am parte de multă liniște, înțelegere, respect. Mi-au lipsit, din nefericire, aceste lucruri în relațiile anterioare.

Cum faci față tiparelor impuse de societate despre cum ar trebui să fim, pentru a fi „în rând cu lumea“?

Nu acord importanță acestor tipare. Trăiesc doar după propriile reguli și nu las pe nimeni să-mi spună ce să fac cu viața mea. Aș simți că îmi irosesc viața, dacă aș trăi pentru a mă încadra în tipare care nu mi se potrivesc.

Care este relația ta cu copilul interior?

Este o relație în care încerc să îi fiu un bun părinte. Încerc mereu să îmbunătățesc această relație. Nu este un proces ușor. Încă descopăr mereu aspecte și laturi noi ale acestei relații, care oferă mari posibilități de creștere.

Care dintre calitățile tale devine, adesea, defect?

Îmi place să comunic, deci, vorbesc mult. Este posibil ca uneori, dorința de a comunica să se transforme într-un defect. Nu toți oamenii au chef și energie să comunice. Bine că am și multe momente de tăcere, în care echilibrez situația, pentru că sunt o persoană care petrece mult timp singură.

Ce părere ai despre psihoterapia de cuplu? Ai apelat la ajutorul ei?

N-am apelat până acum la psihoterapia de cuplu, dar cred mult în beneficiile ei. Foarte multe lucruri poți învăța astfel despre tine și despre partener. Cred că multe cupluri ar gestiona mai ușor momentele de criză, dacă ar merge împreună la terapie. Eu sunt de părere că noi, oamenii, nu știm mai nimic despre relații și despre cum trebuie să îngrijim și să creștem relațiile amoroase.

Care sunt calitățile pe care un bărbat ar fi indicat să le aibă, pentru a putea fi un partener potrivit pentru tine?

Este foarte important pentru mine ca acel bărbat să aibă un suflet bun. De acolo pleacă tot, din suflet. Dacă ai un suflet bun, ești atent și la nevoile celor din jurul tău, tratezi oamenii cu respect, emani o energie minunată. 

Mi se pare că sunt extrem de atrăgători și bărbații responsabili, acei bărbați serioși, care se țin întotdeauna de cuvânt. Când un bărbat nu se ține de ceea ce zice, nu putem crea nimic împreună, acesta fiind pentru mine un mare semnal de alarmă.

Ce gânduri îți vin în minte atunci când observi că tot mai multe persoane publice folosesc filtrele în exces, în social media?

Asta arată că trăim într-o mare iluzie. Treaba asta cu filtrele este la fel de gravă ca deteriorarea modului de comunicare. În unele cazuri, oamenii abia mai vorbesc, abia se mai privesc în ochi. Aproape toți tastează, aproape toți stau cu ochii în telefon și abia se mai pot concentra la conversații reale. Mă întristează situațiile acestea și sper să vină și vremuri noi, în care oamenii se vor sătura și vor dispărea aceste trenduri, care au anulat destul de mult sufletul omului și au contribuit la creșterea ego-ului.

Nu ai timp să citești? Atunci ascultă! (Articolul audio este produs cu generator de voce AI.)

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0