Luna decembrie poate fi, în egală măsură, și colorată, și cenușie. Sărbătorile sunt un prilej de mare bucurie, dar și o ocazie de a face bilanțul anului ce tocmai se încheie, bilanț care iese, din nou și din nou, pe minus (atunci când îl comparăm cu realizările altora).
Credem că putem acoperi nevoile și nemulțumirile cu mici sau mari bucurii materiale, poate și cu reușite profesionale, însă știm în sinea noastră că ceea ce contează este compania celorlalți. Suntem ființe sociale și, oricât am încerca să ne păcălim singuri că ne suntem suficienți, realitatea și studiile de specialitate ne arată că izolarea nu (ne) este prielnică.
Ne amăgim că anul viitor scenariul propriei vieți va arăta diferit și că vom fi la polul opus, experimentând fericirea deplină. Așteptăm să apară și pentru noi persoana potrivită, să obținem jobul râvnit, visăm să ne bucurăm de cele mai optimiste previziuni astrologice și ne întrebăm, constant, de ce ni se întâmplă doar nouă cutare lucru, când toți din jur par foarte împliniți, își savurează succesul pe diverse paliere sau fac parte, deja, din familii fericite și bine închegate. Mai precis, ne vizitează gânduri ce duc, inevitabil, la frustrare, izolare, retragere socială și care, evident, nu ne sunt deloc benefice.
Pe de altă parte, marketingul stradal și media, în general, ne induc ideea că Sărbătorile sunt despre cadouri, despre ceilalți, despre bucurie și puterea lui „împreună“, punând asupra noastră o presiune suplimentară.
Sărbătorirea Crăciunului, alături de familie, aduce un sentiment frumos de unitate și căldură. Este un moment pentru a crea amintiri dragi, pentru a ne bucura de tradiții și pentru a experimenta magia sezonului, împreună cu cei dragi. De la întâlniri confortabile în jurul mesei, până la schimbul de cadouri inspirat alese, ori savurarea meselor copioase, a fi cu familia de Crăciun ne umple adesea inima de dragoste, de bucurie și de un profund sentiment de apartenență.
Însă, indiferent de scenariul în care ne aflăm, merită interiorizată ideea conform căreia viața se trăiește în prezent (nu în trecut și, în niciun caz, în viitor). De aceea, este important să ne luăm un scurt răgaz, în aceste zile de sărbătoare, și să apreciem lucrurile pe care le avem (fie că vorbim de starea de sănătate, de tihna acelor clipe, de o masă îmbelșugată sau de cele mai banale lucruri).
Cum ne putem schimba perspectiva asupra singurătății
Singurătatea nu este de dorit (cu atât mai puțin de Sărbători), însă viața ne pune în situații neașteptate și este sănătos să le integrăm în existența noastră, înțelegând procesul prin care trecem. Astfel, din fiecare etapă parcursă, putem învăța unele lecții valoroase.
Dacă am rămas fără vreo rudă apropiată sau fără prieteni, este firesc să ne simțim izolați, însingurați ori să nu ne găsim locul. Dar chiar și atunci este important să nu ne pierdem speranța și să încercăm să găsim soluții potrivite.
Spre exemplu, mersul la biserică sau la o activitate socială comună (la un club de carte, la teatru sau la sala de sport, la diverse grupuri de socializare și nu numai) pot fi excelente modalități de a ne găsi alți semeni, care se află în contexte de viață similare nouă, alături de care să putem simți magia Crăciunului.
Voluntariatul poate fi o altă activitate care ne aduce mai aproape unii de ceilalți. Ajutându-i pe alții (bătrâni, persoane cu diverse dizabilități sau orfani), vom fi mult mai prezenți în noi, ceea ce ne va da sentimentul de apartenență.
Ori simpla prezență. Dacă am fi sinceri cu noi înșine și ne-am răspunde la întrebarea „Când am stat ultima oară singuri, cu gândurile proprii?“, poate am înțelege că, în realitate, nu suntem niciodată singuri, că putem să fim în propria companie și că aceasta ar putea fi chiar una plăcută.
Crăciunul în familie
De-a lungul timpului, cu toții am luat parte atât la momente plăcute, în familie, de Sărbători, dar și la inevitabilele dispute și momente tensionate.
Reclamele pe care le vedem la televizor nu reflectă „realitatea din teren“, așa cum nici postările din social media nu înseamnă decât un minut din viața celor pe care îi urmărim (atât cât durează un story) și nicidecum viața acelora, lipsită de provocări.
De aceea, este de dorit să păstrăm un echilibru între ceea ce trăim și ceea ce dorim să ni se întâmple, dar să și avem o doză de empatie; în definitiv, toți ne dorim să ne avem aproape, toți căutăm compania celor dragi, pentru a ne regăsi pe noi înșine.
Balanța între ceea ce trăim și ceea ce ne dorim să trăim
Frustrarea și izolarea nu fac casă bună împreună, de aceea am căutat răspunsuri la psihoterapeuta Alina Uricec, care apreciază că „echilibrul apare atunci când ajungem să fim mai mult conectați cu prezentul și cu noi înșine“.
În mod concret, asta implică o auto-reflecție profundă și angajamentul într-un proces de gestionare a resurselor personale.
Cu alte cuvinte, Alina Uricec ne îndeamnă „să ne acordăm timp și spațiu, pentru a reflecta asupra propriilor valori și asupra modului în care trăim deja aceste valori, investind în cunoașterea de sine, clarificând obiectivele și gestionând, eficient, resursele personale“.
Valorile sunt cele mai profunde dorințe legate de persoana care ne dorim să fim și să ne comportăm față de noi și față de ceilalți, iar atunci când trăim deconectați de ele, existența noastră se petrece în afara conștiinței noastre.
Pe scurt, „ajungem să trăim cu atenția îndreptată doar spre viitor, spre ceea ce mai degrabă lipsește din viețile noastre și ne-am dori să avem sau să trăim. Iar de cele mai multe ori, această imagine pe care o avem despre ce ne dorim este o fantezie deconectată de sinele nostru autentic, de care chiar noi înșine ne-am depărtat“.
Astfel, luăm decizii de viață sau de carieră în care ajungem să nu ne (mai) regăsim și vine o vreme în care trăim acea vestită „criză“ de la mijlocul vieții noastre, când pare că avem tot ce ne-am dorit vreodată, dar din păcate tot nu suntem fericiți.
Acceptarea caruselului de emoții, de Sărbători
Ancorarea în realitate, în timpul Sărbătorilor, presupune adoptarea unei perspective echilibrate, adică exact acea direcție de care nu prea avem parte dacă ne uităm la mesajele care ne vin din media și care alimentează această cultură a consumerismului.
Regula este că „It’s the season to be jolly (acesta este anotimpul în care să fii fericit) și orice transgresiune vine cu repercusiuni“, menționează psih. Alina Uricec.
Sub toată pojghița de poleială, adevărul este că multora dintre noi le este greu și cei mai mulți dintre noi nici nu recunosc: „Trăim perioada Sărbătorilor cu presiunea de a crea momente de neuitat, de a găsi cadoul perfect, de a pregăti masa cea mai reușită și ne stabilim niște standarde sub a căror presiune mai avem puțin și ne prăbușim“.
Alina Uricec completează că: „Este de folos să ne amintim că variabilitatea emoțională face parte din experiența noastră comună și este normal să simțim toată paleta de emoții, inclusiv (sau mai ales) în perioada Sărbătorilor“.
Fuga de noi înșine, la bilanțul final
Fuga de noi înșine poate apărea din diverse motive. Unul dintre acestea poate fi teama de a ne confrunta cu gândurile și emoțiile noastre profunde, existând credința că acestea ne vor acapara și vor fi copleșitoare.
Potrivit psihoterapeutei Alina Uricec, evitarea timpului petrecut singuri poate fi, în unele cazuri, o modalitate de a evita evaluarea internă și de a amâna confruntarea cu aspectele mai profunde ale sinelui nostru. „Totodată, trăim într-o cultură care ne «împinge» spre în afară – spre a căuta validare și satisfacție în exterior și ne întoarce mai puțin către resursele interioare, pentru a găsi echilibru și împlinire“.
Mai exact, este sănătos să ne amintim că „procesul de a sta cu noi înșine nu trebuie să fie continuu și că este normal să avem momente în care, atunci când ne simțim inconfortabil sau mai puțin în armonie cu noi înșine, să dorim să ne îndreptăm atenția spre în afară“. Dar este important să revenim ușor către noi, cu blândețe și sinceritate. Conștientizarea și acceptarea complexității noastre interioare pot contribui la construirea unei relații mai sănătoase și mai autentice cu noi înșine.
Comunicarea deschisă și sinceră cu cei din jurul nostru poate consolida conexiunile și sprijinul emoțional, în timpul Sărbătorilor. Împărtășirea gândurilor și a sentimentelor noastre poate crea un spațiu de înțelegere reciprocă, oferindu-ne contextul în care să beneficiem de susținerea celor dragi.
Iar dacă vei avea timp de lectură în zilele ce urmează, îți sugerăm cartea Cum să fii singur, de Sara Maitland, o carte ce oferă experimente și strategii pentru a anihila teama de singurătate, ajutându-te să o practici fără anxietate și încurajându-te să vezi beneficiile de a petrece timp cu tine însuți.
Citește și:
- De Sărbători singurătatea doare mai tare, în special pentru vârstnici
- #PsihoDescoperiri: singurătatea
- Ghid emoțional pentru sărbători echilibrate și pline de conștientizare