Puțini sunt cei care se iubesc și se apreciază pe sine fără rezerve, însă toți ne dorim să ne iubim astfel. Nu putem face asta pentru noi, însă suntem convinși că cineva o poate face pentru noi. Căutăm și visăm că într-o zi îi vom găsi pe cei care ne vor iubi total, fără rezerve. Trăim într-o lume neliniștită, în care mulți dintre noi se simt înșelați. Vrem mult, dar totuși nu ne considerăm demni să primim. Ne simțim trădați, dacă nu primim iubirea pe care suntem îndreptățiți să o primim. Simțim o nevoie acută de recunoaștere, vrem să simțim că avem un loc recunoscut și confirmat cu regularitate de ceilalți. Dacă nu primim toate astea, ceva în noi începe să se clatine. Sinceritatea, uneori dură, a celorlalți ne face să ne îndepărtăm de ei.
Sinceritatea nu este mereu privită așa cum ar trebui. Se întâmplă ca oamenii lingușitori să fie preferați celor sinceri. Lauda falsă și interesată este atât de ageră, încât te poate păcăli imediat, dacă nu ești puțin mai atent. Ne place să fim lăudați, simțim cum ne crește stima de sine și nu ne place când ni se spune sincer că am greșit sau că ceva nu este în regulă. Cădem atât de ușor în plasa lingușitorilor și îi lăsăm atât de ușor în urmă pe cei care și-au exprimat cu sinceritate o părere ce nu ne-a fost pe plac.
A căuta să câștigi bunăvoința cuiva, prin vorbe și atitudini măgulitoare, prin laude exagerate și ipocrite, a adula cu scopul de a intra în grații înseamnă a te îndepărta cu bună știință de moralitate. Cu toate astea, noi toți ne confruntăm frecvent cu tentația de a fi necinstiți și măgulitori, dar aproape toți ne putem îmbunătăți comportamentul moral măcar într-o oarecare măsură.
Cădem pradă nevoii de a fi lăudați, fără să realizăm că, uneori, asta ne poate costa destul de scump. Ne pasă de ce cred ceilalți, mai ales în măsura în care ceea ce cred este în totalitate în acord cu ceea ce ne place să auzim. Uităm de propria direcție și ne îndreptăm spre ceea ce, pe termen lung, ne aduce numai dezavantaje.
Lingușitorii apar, uneori, când te aștepți mai puțin. Pot apărea cerând o favoare, făcându-te să te simți măgulit și atrăgându-ți atenția că au apelat la tine pentru că ești singura persoană care îi poate ajuta. Pot apărea atunci când simți nevoia să fii adulat și complimentat. Ei știu cum să facă un compliment reușit. Știu să-ți făgăduiască prietenia și să mimeze loialitatea desăvârșită.
Scriitorul rus F.M. Dostoievski, în romanul Crimă și pedeapsă sunea: „Nu există pe lume ceva mai greu decât sinceritatea și ceva mai ușor decât lingușirea. Dacă în sinceritate se strecoară numai a suta parte dintr-o notă falsă, se produce o disonanță și apoi e bucluc. Dacă în lingușire absolut toate notele sunt false, ea totuși face plăcere și este ascultată fără supărare. O plăcere grosolană, totuși plăcere. Oricât de grosolană ar fi lingușirea, ea pare cel puțin pe jumătate adevărată. Și asta, la toate straturile sociale, culte sau inculte.“
„Dacă cineva se apropie de tine prea repede, prea insistent și complimentele nu mai contenesc, s-ar putea să te afli în apropierea unei prăpăstii construită anume pentru tine de un lingușitor. Puterea măgulirii e atât de mare, încât dacă nu ești atent nici măcar nu observi că ceva nu e în regulă, căci: «Nu cunosc pe nimeni, care să urască pe cine-l laudă».“ – Socrate
Nu trebuie să respingem orice fel de laude, însă este necesar să fim atenți la cine sunt cei care ne laudă. Lingușitorului îi sunt suficiente câteva minute, ca să ne facă să ne simțim bine. Dar tot lingușitorul este cel care, în timp, dacă nu își va atinge scopul, va avea izbucniri de sinceritate și până la urmă vom afla ce gândește cu adevărat. Lingușitorul nu se prezintă în forma lui reală, ci ia o formă vicleană, care păcălește. El ia chip de prieten și te îndreaptă fericit pe calea pe care și-o dorește.
Din păcate, mulți dintre noi cad cu ușurință în capcana lingușitorilor. Uneori, ne este greu să ne dăm seama cât adevăr și câtă minciună se află în spatele unui compliment. Alteori, îi bănuim de lingușeală tocmai pe cei care sunt sinceri și îi acceptăm cu ușurință pe cei care nu fac altceva decât să ne „perie“ orgoliile cu un scop precis și bine definit. Ființele umane sunt precum bureții: „absorb“ tot ceea ce le spun persoanele din jur. De aceea, este extrem de important să ne evaluăm, din când în când, relațiile.