fbpx
skip to Main Content

Viața sexuală are valențe din ce în ce mai întortocheate, iar dinamica intimității fizice este presărată cu multe condimente, pentru a ajunge să aibă „gustul“ pe care fiecare cuplu și-l dorește. Spre exemplu, poate părea un coșmar pentru unele persoane să-și vadă partenerele făcând sex cu o altă persoană. Însă, în zilele noastre, lucrul acesta nu mai este privit cu o sprânceană ridicată, ci, mai degrabă, am putea spune că acel bărbat are un fetiș numit „infidelitate“. Și pentru a putea exemplifica notorietatea fenomenului, publicația The Independent a raportat pentru căutările făcute cu Google un nivel record privind cuvântul cuckolding – cu o prevalență evidentă în Marea Britanie și în Olanda. Cuckolding este termenul prin care oamenii de știință descriu această preferință a bărbaților de a-și vedea nevestele, iubitele sau partenerele având contact fizic sexual cu un alt bărbat.

Mintea omului mai puțin obișnuit cu acest gen de fantezii sau preferințe sexuale ar putea să se întrebe de ce ar vrea un bărbat să-și vadă partenera „fericită“ cu un alt bărbat? Sau care este sentimentul pe care-l are, atunci când chiar se proiectează în realitate ceea ce avea el în minte?

La fel ca în cazul oricărui fetiș tabu, este greu de găsit o explicație logică și rațională. Însă dr. David Ley, psiholog, ne oferă o posibilă teorie în acest sens. Dr. Ley este de părere că, dacă își văd partenera făcând sex cu altcineva, acest lucru ar putea să-i stârnească și să-i ambiționeze pe bărbați, pentru a deveni mai virili și mai potenți din punct de vedere intim. Teoria aceasta pornește de la perspectiva evoluționistă care sugerează că gelozia are o importantă componentă biologică, iar rolul acesteia ar fi acela de a-i face pe oameni să se implice mai mult în relațiile lor intime.     

Cuckolding este ceva ce ține de libertinajul secolului XXI? 

Dr. Ley subliniază că referințe privind preferințe sexuale „neobișnuite“ au existat încă din secolul al XIII-lea, însă acestea au devenit mai cunoscute în zilele noastre – motiv pentru care multe persoane resping stigmatul social împotriva acestei fantezii. Interesant este că, inițial, conceptul părea să explice frica pe care bărbații o trăiau cu privire la reala paternitate – mulți dintre aceștia având dubii cu privire la cine era adevăratul tată al copilului pe care ei îl creșteau. Vorbim, desigur, de o perioadă în care infidelitatea era crescută și, totuși, fenomenul era considerat ca fiind inexistent sau era chiar tacit acceptat. 

De asemenea, dr. Ley amintește că adulterul unuia dintre parteneri este considerat de către societate un păcat, așa încât tocmai interdicția ar putea fi motorul dorinței și, prin urmare, de aici ar putea veni acceptarea unei astfel de relații: „Atunci când societatea idolatrizează monogamia, fantezia împerecherii devine o narațiune tot mai reală, care face posibilă concretizarea fanteziilor existente.“

Când vine vorba de segregarea fanteziilor sexuale, psihosociologul și expertul în sex Justin J. Lehmiller susține în lucrarea Tell Me What You Want: The Science of Sexual Desire and How It Can Help Improve Your Sex Life (în urma sondajului în cadrul căruia a întrebat mii de americani despre preferințe lor sexuale), că 58% dintre bărbați și, prin comparație, doar aproximativ o treime dintre femei ar avea o curiozitate sau chiar o înclinație spre a-și vedea jumătatea făcând sex cu altcineva. Cu toate acestea, autorul lucrării subliniază că fanteziile femeilor cu privire la acest subiect sunt prea puțin explorate – iar pentru o perspectivă mai clară ar fi nevoie de mai multă cercetare științifică.  

Pentru o viață sexuală sănătoasă, este important să avem o deschidere totală față de partener și față de felul în care acesta percepe fanteziile noastre sexuale. Specialiștii le recomandă cuplurilor să discute despre relațiile anterioare, dar și despre ceea ce le face plăcere, pentru a-și forma o părere clară asupra preferințelor fiecăruia. Mai merită precizat și faptul că ne putem testa partenerul, atunci când îi povestim diverse intimități, observând felul în care reacționează – pentru că numai îi așa vom putea contura profilul. Un loc aparte în tot acest context îl reprezintă gelozia, dar și curajul. 

Ce recomandă specialiștii, pentru iubitorii de cuckolding?

Ar fi indicat ca bărbații care preferă să-și vadă partenera de cuplu întreținând relații sexuale cu altcineva în afară de sine să țină cont de o serie de reguli, prin care să-și delimiteze rolurile: să fie de față și să le dea celorlalți doi indicații „regizorale“ ori să asiste din umbră.

Dincolo de stânjeneala aferentă, într-o astfel de situație este necesar să se cunoască și nivelul de animozitate dintre cei trei „actori“. Pentru că, dacă la nivel teoretic poate părea amuzant, în realitate poate fi extrem de ciudat și inhibitor. Totuși, partenerii cu tendințe poligame pot manifesta și sentimente plăcute (bucurându-se de plăcerea partenerei), dar și unele confuze (atunci când își văd jumătatea fericită în brațele altcuiva). Pentru unele persoane poate părea un context anormal, întrucât societatea în care ne-am născut și am fost crescuți este tributară monogamiei. Însă unii specialiști consideră că, dacă privim optimist și franc, aceasta poate reprezenta o soluție salvatoare pe termen lung – pentru anumite cupluri heterosexuale netradiționale. 

℗PUBLICITATEParteneriatul cu o persoană ce adoră să-și vadă jumătatea făcând sex cu un alt bărbat este prezent și în cazul cuplurilor gay, diferența fiind dată de faptul că preferințele interrasiale și BDSM (acronim rezumând o gamă de practici sexuale ce implică disciplină, subordonare, sadism și sadomasochism) sunt mai puțin frecvente în cazul persoanelor homosexuale, față de cele heterosexuale.

Potrivit lui David Ley, excitația vine din tratarea acestei fantezii strict ca fiind una tabu, ceea ce determină un interes crescut, cu predilecție pentru sexul masculin.

O altă particularitate este aceea că bărbații care au acest fetiș (al vizionării partenerei în timp ce ea întreține raporturi sexuale cu un alt bărbat) ar trebui să se asigure că partenera este de acord. Mai precis, există bărbați care își „împing“ partenerele spre a avea relații extraconjugale, considerându-le un act de mândrie, un fel de trofeu acordat unui alt bărbat – iar fenomenul e cunoscut sub denumirea de hot wife.

Diferența dintre cuckolding și hot wife constă exact în acordul părții feminine. În ultimul caz, discuția capătă o altă nuanță, întrucât în cuckolding se pleacă de la premisa că partenera este de acord cu punerea în practică a unor astfel de fantezii sexuale.

Dr. Ley precizează că, uneori, este nevoie doar să-i împărtășești un gând erotic partenerei, ca să obții răspunsul dorit. Însă, de multe ori, se poate întâmpla ca fanteziile noastre să nu aibă efectul scontat, atunci când le punem în practică. Totuși, ca să ajungi să-ți „împarți“ partenera cu un alt bărbat și să-ți facă plăcere să-i vezi împreună, este absolut necesar ca relația voastră să fie una extrem de dezvoltată din perspectiva comunicării, onestității și reciprocității. 

Lumea se schimbă – și preferințele oamenilor, odată cu ea. Însă, în tot acest avânt, este important să știm ce ne dorim cu adevărat să obținem. Uneori, nu facem foarte bine distincția între ce vrem și ce credem că vrem, așa că ajungem să stricăm (fără prea mult efort) ceea ce am construit de-a lungul timpului – ca într-un joc de domino.

Viața privată îl privește pe fiecare în parte, iar alegerile personale sunt responsabilitatea fiecăruia. Prin urmare, nimeni din afara cuplului nu ar fi înțelept să-și bage nasul în sexualitatea noastră. Însă, în interiorul cuplului, este preferabil să ne simțim în siguranță – iar asta începe din momentul alegerii partenerului și se continuă cu aflarea particularităților pe care acesta le are în materie de sex. Zona sexuală este importantă în relație, pentru rolul pe care îl joacă în calitate de liant emoțional și fizic între parteneri. Așadar, comunicarea e necesară pentru a lămuri preferințele, dorințele, fanteziile ce pot fi puse în practică. Astfel, vom putea spune că ne bucurăm de o intimitate așa cum ne-am dorit-o sau proiectat-o, alături de persoana iubită.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Back To Top
Caută