Skip to content

În prezent, piața de cărți de dezvoltare personală abundă în titluri diverse, autori și abordări, ceea ce poate face dificilă alegerea cărții potrivite pentru nevoile și interesele tale. Cu atât de multe opțiuni disponibile, este esențial să găsești metode eficiente pentru a identifica acele cărți care să te inspire și să te ajute să-ți atingi obiectivele.

Atunci când ne gândim la dezvoltare personală, putem să ne gândim la autocunoaștere, implicare pe o durată mai lungă de timp și sinceritate. Un fel de terapie pe care o poți face acasă, cu tine, aplicând cele învățate. De fapt, a te cunoaște mai bine, a identifica ce vrei să îmbunătățești și a trece la fapte (pe cât posibil) singur sunt motivele principale pentru care au fost scrise cele mai multe astfel de cărți.

Care sunt pașii pentru a alege o carte de dezvoltare personală care să ți se potrivească

Ca să îndeplinești orice sarcină, este necesar să știi care sunt resursele necesare finalizării acesteia. În cazul alegerii unei cărți de dezvoltare profesională, resursa ești chiar tu. Titlurile prezente acum pe piață abordează sute de domenii și concepte: evident că nu poți lucra cu toate deodată!

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Așadar, începe prin a identifica domeniul specific în care vrei să te dezvolți. Poate fi gestionarea timpului, încrederea în sine, relații interpersonale, carieră, parenting sau orice altceva.

Ajută să analizezi motivele pentru care vrei să citești o carte de dezvoltare profesională, identificându-ți obiectivele. În acest sens, următorul exercițiu poate fi util:

Găsește un moment al zilei în care ai câteva minute disponibile pentru a reflecta. Așază-te la masă sau pe un fotoliu, având un pix și o agendă la îndemână, și răspunde la următoarele întrebări:

℗PUBLICITATE



  1. Ce aspect din viața mea cred că ar ajuta să fie îmbunătățit?
  2. Ce concepte se leagă de acest aspect (de exemplu, încredere, timp, organizare, empatie etc)?
  3. Ce cunoștințe am despre conceptele identificate sau despre acel domeniu?
  4. Ce-mi doresc să obțin în urma unei lecturi care să abordeze tematicile identificate?

După finalizarea exercițiului, vei avea o imagine clară a nevoilor tale privind lectura pentru dezvoltare profesională. Ar fi bine să alegi cartea care abordează conceptele notate și care să reflecte nivelul cunoștințelor tale în domeniu. Nu-ți dorești să citești cărți care abordează studii științifice și care folosesc termeni dificili, dacă ești novice în domeniul respectiv.

Este bine să te informezi cu privire la nevoile și preferințele tale, însă informarea nu se oprește aici. Ajută să te informezi în legătură cu titlurile identificate ca fiind potrivite nevoilor tale:

  • Cere o recomandare: căutarea titlurilor recomandate de experți în domeniul respectiv și de alți cititori interesați de domeniu poate face diferența dintre o carte care ți se potrivește și una cu care probabil nu vei rezona.
  • Documentează-te înaintea achiziționării: majoritatea librăriilor fizice și, mai nou, și unele online oferă posibilitatea de a răsfoi și de a citi paragrafe din cărți, cuprins, recenzii. Te poți folosi de aceste resurse pentru a te familiariza cu stilul autorului și pentru a te convinge dacă respectiva carte abordează subiecte de interes pentru tine și dacă-ți trezește interesul sau nu.

Dacă reușești să urmezi pașii de mai sus, poți identifica un titlu care să ți se potrivească în mare măsură, poate chiar perfect în unele cazuri. Dar ce faci dacă ai identificat un autor ale cărui scrieri se pliază perfect pe nevoile tale și acesta are un număr (mai) mare de volume? Cum faci să nu le cumperi pe toate? Răspunsul nu este să nu le cumperi, mai ales dacă te ajută, ci cum să le cumperi.

În acest sens, definește un buget. Stabilirea unei sume fixe pentru achiziționarea de cărți și respectarea acesteia te vor ajuta să-ți menajezi bugetul, ca să nu se adune multe cheltuieli și, în plus, te vor ajuta și pe planul dezvoltării personale. Pentru că a stabili un program, un buget, un termen și a te ține de el contribuie la cultivarea disciplinei.

Articol realizat cu sprijinul Psylife.


Citește și:

Vlad Guluță este psiholog și terapeut în supervizare în terapii cognitiv comportamentale și psihologie aplicată în domeniul securității naționale. În prezent activează ca psiholog în cadrul Penitenciarului Gherla, iar în paralel colaborează cu Clinica PsyLife unde susține evenimente de psihoeducație către publicul larg pe diverse teme, în special adicții, violență.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
0%