Skip to content

Povestea hipersensibilități mele a început de mult. Din cauza experienței mele de viață, a traumelor din copilărie și a durerii profunde, dar și a faptului că nu a avut loc de manifestare, hipersensibilitatea mea a fost amortizată, sau, în termeni psihologici, suprimată. Însă, conștient, am redescoperit-o acum 7 ani, prin ochii și felul cum simțea lumea, băiatul meu, Eric. Deci, putem spune că povestea a reînceput acum 7 ani, când Eric era bebeluș. Era foarte dificil, când venea vorba de schimbări, suferea de colici, era bolnăvicios, adormea tare, tare greu, dormea foarte puțin, mai ales când era obosit. Era reticent la mâncare, la schimbare, cu o acuitate auditivă ridicată la zgomot, un foarte bun observator de detalii, cu o imagine vizuală foarte bună și foarte activat senzorial de mediul înconjurător, devenea copleșit ușor și, crescând, am observat și o empatia ridicată. Iar eu, deveneam și mai agitată în prezența lui Eric și mai suprastimulată. De ce? Ce se întâmplă în creierul unei persoane hipersensibile? Vei regăsi mai jos o parte din particularitățile pe care le-am găsit în călătoria mea de redescoperire a hipersensibilității.

Dacă vei citi acest articol, află că ai pătruns în lumea mea. Acesta este un moment emoționant pentru mine, scriind despre o particularitate care îmi caracterizează personalitatea și o parte din familia mea. Așadar, te invit să pășești în lumea asta nouă, care poate fi și noua ta lume, citind acest articol. Poate te regăsești și tu în situațiile de mai jos, poate ți-ai suprimat părți din ține și acum le redescoperi citindu-mă sau poate ai crezut că ai putea fi singur cu superputerea ta de hipersensibil.

Am fost surprinsă să descopăr că aproximativ 20% din populație este hipersensibilă. Adică mai mult de 1,5 miliarde de oameni din lume, care au un creier mai reactiv, într-o permanentă stare de veghe, de vigilență, de alertă. Iar eu sunt unul dintre ei. La fel este și băiatul meu. A fi o persoană hipersensibilă te poate face să te simți diferit. Cu toate acestea, a fi hipersensibil nu este o tulburare. Hipersensibilii sunt persoanele al căror sistem nervos este diferit de cel al personale non-hipersensibile, din punct de vedere biologic.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Darurile persoanelor hipersensibile

Suprastimularea  Cercetările arată că majoritatea persoanelor hipersensibile au activat mai mult timp sistemul limbic, având o funcționare mai crescută la nivelul creierului emoțional. Hipersensibilii se supraîncarcă emoțional, adesea. Hipersensibilii au impresia că nevoile celorlalți sunt mai importante decât nevoile lor, de aceea, absorb energia exterioară și ajung să fie epuizați foarte des.

Eu am identificat următoarele emoții și sentimente, dar și stări care mă învăluie în corp atunci când sunt activată emoțional și m-am gândit să le împărtășesc cu tine, pentru normalizarea a ceea ce simte o persoană hipersensibilă și nu numai:

  • sentimente de anxietate;
  • un gol în stomac, dureri de stomac și de cap;
  • exces de adrenalină care îmi activează bătăile inimii și îmi dă o senzație de tremurat; 
  • dificultăți de a gândi clar și de a mă concentra;
  • sentimente de panică;
  • sentimente de copleșire;
  • agitație crescută; iritație; furie.

Empatia  Hipersensibilii au mai mulți neuroni oglindă activi în creier. Neuronii oglindă ajută o persoană să înțeleagă ce simt ceilalți oameni. Hipersensibilii recunosc în mod natural și simt durerea celorlalți, datorită activității acestor neuroni. Creierul unui hipersensibil este foarte empatic, conștient și conectat la emoții. Hipersensibilii empatici au avantajul de a asculta cu adevărat și de a înțelege suferința celuilalt, ei sunt salvatori și vindecători, ne doare când îi vedem pe alții că suferă, simțim ce simt și ei. Dezavantajul este că uneori ne irosim acest dar de dragul altora, îi vindecăm pe alții, nu și pe noi.

℗PUBLICITATE



Subtilitatea  Pentru a empatiza profund, avem nevoie să simțim și să observăm îndeaproape. Cu cât observăm mai mult, cu atât putem empatiza mai mult cu o altă persoană. Nu e de mirare că atât de mulți oameni hipersensibili sunt atrași și excelează în activități creative, precum arta sau muzica. Pe măsură ce ne conectăm la subtilitățile culorii, ale sunetului, texturii, gustului, expresiei și nuanțelor verbale, răspundem și nevoii de autoexprimare și înțelegere de sine. Hipersensibilii preferă, de obicei, un ritm lent: lor le place să-și ia timp, pentru a se bucura de experiențe subtile. De exemplu, un hipersensibil poate obține mai multă bucurie din mirosul cafelei de dimineață și din priveliștea văzută de la fereastră, decât de la un concert sau de la un eveniment cu mulți oameni.

Procesarea profundă  Piatra de temelie pentru a fi un hipersensibil este că procesezi informațiile în profunzime. Hipersensibilii, pur și simplu, procesează totul mai mult, relaționând și comparând ceea ce observă cu experiența lor trecută și cu alte lucruri similare. Ei o fac, indiferent dacă sunt conștienți de asta sau nu. Când decidem, fără să știm cum am ajuns la această decizie, numim aceasta intuiție, iar personale hipersensibile au o intuiție bună. Asta înseamnă că reflectezi mult asupra experiențelor tale, mai mult decât non-hipersensibilii. Din păcate, acest lucru înseamnă, de asemenea, că ești mai predispus la gândire anxioasă sau negativă. Uneori, rulezi în mod obsesiv evenimente, din nou și din nou, în mintea ta sau cum îmi place mie să spun, „gândesc prea mult“.

Intuiția  Cum să trăiești ca o ființă cu 6 simțuri într-o lume cu 5 simțuri? Împrejurările de viață ne fac să uităm că avem acest al 6-lea simț, deoarece mulți ignoră și suprimă intuiția, încă din copilărie. Cultura în care trăim ne învață că intuiția nu există. Poate că, la un moment dat, părinții tăi te-au împins de la spate să pupi o rudă pe care tu o simțeai că nu are intenții tocmai bune. Dar părinții tăi te tot împingeau să o pupi, să o îmbrățișezi, să nu te simți rușinat, practic, ei te forțau să îți suprimi intuiția. Deși tu te simțeai confuz și rușinat, părinții tăi ți-au contrazis simțurile, intuiția, în cazul asta. Iar tu, ca să aparții familiei, că să fii iubit, ți-ai suprimat intuiția, de dragul lor. Acesta este un banal exemplu, care te poate face să te gândești la multe alte situații în care ai fost nevoit să îți suprimi părți din hipersensibilitatea ta.

Extroversia și introversia unui hipersensibil − Hipersensibilitatea nu este același lucru cu introversia. 30% dintre cei hipersensibili sunt extroverți și eu sunt unul dintre ei. Ca extrovert, am cercuri largi de prieteni și apreciez grupurile de oameni și persoanele necunoscute. Pentru mine, a mă expune la cercuri mari de oameni, vine cu siguranță și nu cu prudență, cum poate fi pentru un introvert, așa cum este și cazul copilul meu.

Dacă te identifici cu aceste semne, atunci, posibil că ești o persoană hipersensibilă. Desigur, introverți sau extroverți, hipersensibili sau non-hipersensibili, cu toții avem contribuția noastră în societate, și fiecare personalitate este la fel de importantă. Știu, din proprie experiență, că atunci când accepți să fii tu însuți, să redescoperi părți din tine înghețate, reprimate sau anesteziate, atragi cu adevărat ceea ce este al tău!

Loredana Ifrim este pasionată de complexitatea relațiilor, mama a doi copii, consilier parental, facilitator relațional Imago și practician Somatic Experiencing - în formare. Misiunea ei este să însoțească familii, cupluri și oameni curioși și dornici să exploreze și să înțeleagă propriile lor bagaje emoționale, cu scopul de a deveni mai conștienți de amprenta sinelui relațional pe care fiecare dintre noi îl poartă în toate relațiile cu noi înșine, cât și cu cei din jur.

Caută
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile stocate în cookie-uri sunt salvate în browserul tău și îndeplinesc funcții precum recunoașterea ta atunci când revii pe site și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului sunt cele mai interesante și utile.