Skip to content

De-a lungul vieții, poate și tu ai fost în situații în care ți-ai spus, așa cum am făcut și eu în urmă cu un deceniu, atunci când am participat pentru prima dată la un curs internațional: „Ce fac eu aici printre atât de mulți oameni importanți?“, „Am fost norocoasă să fiu selectată, dar cel mai probabil își vor da seama de lipsa mea de cunoștințe“, „Ah, și-au pus toată încrederea în mine și nu-i pot dezamăgi“.

Ei bine, cu astfel de îndoieli cu privire la abilitățile mele am urmat pentru prima dată un curs de dezvoltare personală într-o țară străină, departe de casă și mult în afara zonei mele de confort.

Știai că 70% dintre oamenii de excelență mărturisesc că au experimentat sindromul impostorului și frica de eșec? Vorbim despre acea frică paralizantă, al cărei antidot este curajul, dar nu orice curaj. Este vorba despre acel curaj de a fi autentici și vulnerabili în fața lumii.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Descoperirea ecuației sindromului impostorului

Experiența de viață m-a condus spre a descoperi un amestec magic. În ciuda vocii neprietenoase din capul meu care îmi șoptea constant că nu sunt suficient de bună pentru a merita să fiu acolo, am aflat treptat că nu trebuie să fiu perfectă pentru a-mi dovedi valoarea – aveam nevoie doar de un imbold să părăsesc zona mea de confort pentru a întâlni noi oameni și pentru a experimenta noi orizonturi.

Cred cu tărie că toți ne naștem cu un anumit set de abilități, dintr-o varietate de experiențe personale, educaționale și profesionale pe care trebuie să le împărtășim lumii. Experiențele mele de învățare au fost unice. Mi-au spulberat proiecțiile și așteptările cele mai sumbre, făcându-mă să-mi recapăt încrederea de a vorbi deschis despre ideile valoroase pe care le ascunsesem undeva într-un sertar secret al minții mele.

Deschiderea și sprijinul primit din partea facilitatorilor și colegilor mei m-au făcut să mă simt demnă de a primi recunoaștere publică pentru prestația mea și mi-au dat acel impuls atât de necesar pentru a avea încredere în mine.

Am apreciat că facilitatorii cu care am avut oportunitatea să lucrez au creat un spațiu sigur de învățare, în care să-mi permit să mă comport natural, cu mintea deschisă și curioasă să găsesc răspunsuri la avalanșa de întrebări care-mi rulau pe fundalul minții, fără să-mi fie teamă că sunt în eroare sau că spun ceva prostesc.

Am simțit că am parte din plin de cei patru factori declanșatori ai memoriei pe termen lung: atenția, generarea, emoția și spațiul, conform cercetătorilor de la Institutul NeuroLeadership. Aceasta înseamnă actul de a crea noi conexiuni neuronale prin găsirea de răspunsuri la noile idei/întrebări prezentate.

De fiecare dată m-am întors acasă cu o lumină nouă, idei și intenții noi, pe care le-am concretizat și pe care le-am integrat în rutina zilnică: coșul cu gânduri pozitive, mesaje motivaționale afișate pe pereții biroului, exerciții interactive de la cursurile de dezvoltare a abilităților soft și relatarea experienței în buletinul informativ intern. Combinația dintre vulnerabilitate, acceptare și dorința de a crește sau de a ne schimba formează acel amestec special care ne ajută să obținem cele mai puternice rezultate.

Perspectivă psihologică

A avea inteligența emoțională și disciplina de a construi o rutină zilnică ne poate ajuta să ne maximizăm talentele și abilitățile. Modalitatea prin care putem continua să evoluăm și să ne dezvoltăm un set unic de abilități constă în a ne strădui să ne îmbunătățim în fiecare zi.

℗PUBLICITATE



Proiectarea mentală a unor obiective clare pentru ceea ce vrem să realizăm ne va creiona o imagine de ansamblu care să țină cont de ambițiile și abilitățile profesionale, precum și de abilitățile interpersonale și de viață pe care le folosim în fiecare zi.

Ai o idee despre cum arată acea imagine pentru tine? Îți sugerez să așterni pe hărtie gândurile tale. Prin scris, modul în care gândurile noastre se pot materializa, am descoperit în interior o dorință din ce în ce mai arzătoare de a-mi provoca status quo-ul experiențial și foamea de mai multă hrană pentru sufletul meu, mai ales după perioada pandemiei.

Acest lucru mă face să mă simt mai în concordanță cu adevărata mea esență și să mă simt ca acasă. Dar creșterea nu este ușoară. Adesea, alții nu văd sacrificiile, transpirația, lacrimile, anxietatea, fricile și luptele prin care trecem pentru a obține triumfuri interioare care ne schimbă cursul vieții pentru totdeauna!

M-am auto-observat, vizualizându-mi în minte noi oportunități și intenții, înainte de a le pune în plan pentru a deveni realitatea mea. Conectarea acestei punți între ceea ce este imaginat și ceea ce este materializat reprezintă adevărata noastră putere de a avea încredere în procesul de dezvoltare a Sinelui nostru către cel mai bun Sine. Cu alte cuvinte, mă refer la revenirea acasă, la esența noastră interioară.

Mentalitatea, un instrument puternic

Acum simt și cred că a avea mentalitatea corectă este un instrument atât de puternic, însă drumul nu este lipsit de obstacole. Pe parcurs, fricile și vocea din capul nostru ne vor aminti uneori că nu putem face asta. Criticul nostru interior, aceea parte interioară care ne sabotează ori de câte ori are ocazia, este parte integrantă din noi înșine. Cea mai sănătoasă atitudine pe care o putem adopta este să-l acceptăm și să-l integrăm pentru a-l transforma din dușman în prieten.

Viața m-a învățat că îmbrățișarea atât a propriilor părți bune, cât și a celor mai puțin bune, acceptarea și încrederea în abilitățile noastre, pe care să fim suficient de vulnerabili și curajoși pentru a le explora, ne va conduce la următorul nivel de evoluție.

Pentru că vulnerabilitățile noastre sunt, de fapt, forța care așteaptă să creeze o nouă identitate aliniată cu adevărata noastră esență, una mult mai profundă decât putem bănui. Cele mai incredibile cadouri pe care le primim în momentele dificile sunt curajul de a merge înainte, autocompasiunea și legătura cu ceilalți și cu viața însăși.

Doar să ne amintim că îmbrățișarea adevăratului sine și trăirea vieții care aduce bucurie, pace și împlinire inimii și sufletului ar trebui să fie scopul final.

În încheiere, îți recomand cartea Curajul de a fi vulnerabil de Brené Brown, o carte în care vei descoperi că vulnerabilitatea nu înseamnă doar să cunoști victoria sau înfrângerea, ci să înțelegi că ambele sunt necesare; înseamnă să te implici cu toată ființa ta în ceea ce faci.


Citește și:

Sunt Corina Marcu, consilier psihologic cu formare experiențială în asistarea individuală și de grup copilului, adultului, cuplului si familiei și caut să ajut oamenii să trăiască o viață mai bună prin a le oferi ghidare spre descoperirea de noi soluții și noi perspective de abordare a situațiilor provocatoare din punct de vedere psiho-emoțional, precum și prin acțini de psihoeducație și prevenție a problemelor de sănătate mintală.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0