fbpx
skip to Main Content

A ne pune pe primul loc este catalogat, în zilele noastre, drept un act de egoism. Și, deși ascultăm întocmai, pe timpul zborului, instrucțiunile stewardesei (în care ne explică cum, în caz de depresurizare a cabinei, părintele este cel ce trebuie să-și pună mai întâi masca de oxigen), în realitate, avem tendința de a arăta cu degetul înspre altul ce nu se încadrează în anumite standarde, nu acționează, nu arată, sau nu se comportă precum majoritatea. Folosim aplicații prin care ne înfrumusețăm, ne subțiem, ne colorăm viețile (care pe dinăuntru ajung să fie găunoase), și care sunt departe de ceea ce carapacea afișează, cu nonșalanță. Vulnerabilitatea a devenit un soi de slăbiciune, pe care noi, ca niște soldați veșnic puși în gardă, nu avem voie să o scoatem la suprafață, de teama apariției anxietăților instantanee a generației noastre și a dezumanizării iminente.

Conform teoriei lui Carl Gustav Jung (psiholog și psihiatrul elvețian), acesta a identificat patru etape importante ale vieții:

  • atletul (sau cea mai imatură perioadă a vieții, în care apreciem mai mult trupul decât psihicul sau sufletul), sau cea în care ne aflăm, în prezent, în social media;
  • a doua etapă este cea a luptătorului (ne zbatem să fim cei mai buni, adulți fiind, ca să dobândim tot ce este mai preț);
  • a treia etapă este reprezentată de afirmare (sau detașarea de ceea ce am acumulat până în prezent, pe care le putem avea, din nou, dacă repetăm procesul),
  • iar a patra etapă este spiritul (un stadiu ce apare la final de viață în momentul în care conștientizăm că cele trei etape pe care le-am parcurs nu au cuantificat ceea ce suntem, cu adevărat. Este momentul în care realizăm că un suflet de om este mai mult decât trupul în care este ambalat, mai mult decât oamenii de care se înconjoară, și că, până la urmă, fiecare individ este o ființă spirituală.

Pornind de la prima etapă recunoscută de Jung, un pas spre a demonta această pseudo-realitate ar putea fi implicarea persoanelor publice prin luarea atitudinii și abolirea miturilor conform cărora, oamenii ce nu se încadrează într-un șablon dat, nu pot fi acceptați în societate. Actrița, modelul, prezentatoarea și activista Jameela Jamil este omul din spatele blogului iweighcommunity.com, prin care, ne îndeamnă să facem parte din #RevoluțiaÎmpotrivaRușinii. Jameela își sfătuiește publicul să apeleze, mai degrabă la un psihoterapeut, în loc să aplice sfaturile celebrităților (în materie de nutriție, dă exemplu cazul surorilor Kardashian, de care consideră că pentru o anumită sumă încasată în urma publicității, lor nu le pasă de rinichii, ficatul, sau sănătatea noastră emoțională), ar trebui să înceteze să le mai umărească activitatea, dacă postările acestora se îndreaptă în această direcție.

Jameela Jamil a pornit în acest demers de apartenență asupra propriului său corp, datorită iubitului său, James Blake, care a ajutat-o să-și trăiască viața fără să se gândească non-stop la aspectul său exterior, deși aceasta provine dintr-o familie în care copilăria sa a fost una abuzivă, plină de agresiuni, presărată de tulburări de alimentație. Actrița a vorbit despre obiceiurile alimentare ale actrițelor din Los Angeles, trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că anorexia este la rang înalt, pe aceeași poziție fruntașă situându-se și depresia, precum și gradul ridicat de suicid. Jameela luptă împotriva industriei produselor dietetice, a shake-urilor (ce ne transformă peste noapte în adevărate cenușărese), inclusiv a laxativelor și a supresoarelor de apetit, subliniind că o viață centrată doar în acest sens nu este una cu un final fericit, luând în calcul faptul că efectele secundare ale unor astfel de stiluri de viață nu sunt făcute cunoscute, iar o eventuală remediere poate să fie prea târzie pentru a se mai putea produce. Actrița este de părere că suntem proprietarii propriului nostru trup, și doar noi putem decide cum ne gestionăm sarcinile, alimentația, argumentând că oamenii cu forme pot fi mult mai sexy, mai încrezători în propriile forțe, dar și cu un tonus mult mai bun.

℗PUBLICITATE


Matilda Heindow (sau persoana din spatele contului de Instagram @crazyheadcomics), creează ilustrații, benzi desenate și infografice despre existența cu boli psihice. Pe contul său împărtășește (după cum ea însăși susține), cum e să ai anumite afecțiuni emoționale și cum te poți integra în societate, iar prin acest lucru ar vrea să stabilească o comunitate în care oamenii care au probleme similare, să nu se simtă însingurați sau înstrăinați, acest lucru realizându-se prin destigmatizarea situației bolnavului psihic. Prin realizarea acestor ilustrații, Matilda își dorește să le poată materializa în vederea publicării unor cărți, documentare, precum și videoclipuri educaționale pe YouTube.

 

View this post on Instagram

 

i think being kind is the most valuable trait we can possess. sure, sometimes we have to be assertive, get angry, confront someone, call someone out on poor behavior.. we should never be complacent when we see injustice in the world, and when we do, it’s courageous to speak up. but 99% of the time, kindness is the way to go. i never liked the term “brutal honesty”. i think we can be honest while maintaining a little tenderness, without hurting someone’s feelings. so if you can’t say something nice, don’t say anything. cruelty is most oftentimes unnecessary. even in arguments it’s better to thread lightly instead of saying something cruel you might regret later on. i believe, if you act like a light in the world, you will attract light as well. protect your energy by being kind. negativity festers and multiplies so be attentive to how you speak to people, how you treat others. if what you’re about to say isn’t kind, ask yourself if it’s truly necessary, or if there’s another way to say what you want to say that isn’t hurtful. let’s just all be a little kinder 🎈 • • • #mentalhealth #mentalillness #mentalhealthawareness #psynligt #nostigma #mentalhealthwarrior #recovery #schizophrenia #eatingdisorder #bulimia #anorexia #ptsd #borderline #bpd #ocd #bipolar #bipolardisorder #anxiety #depression #pain #chronicillness #adhd #art #digitalart #artistsoninstagram #comic #crazyheadcomics

A post shared by ⭐️ 𝒎𝒂𝒕𝒊𝒍𝒅𝒂 ⭐️ (@crazyheadcomics) on

Ceea ce trebuie să reținem este că suntem făcuți din trei părți: trup, suflet și spirit, iar aceste componente nu pot funcționa decât împreună, însă, dacă considerăm că singuri nu putem identifica și cuantifica în noi acest trio, trebuie să știm că există ajutor specializat la care putem apela ori de câte ori avem nevoie, care prin blândețe și compasiune ne vor ajuta să găsim calea cea bună în vederea atingerii pragului maxim de încredere în forțele proprii.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Back To Top
×Close search
Caută