Skip to content

Somnul este în esență, dincolo de toate, o altă nevoie de bază. Chiar dacă suntem, deseori, tentați de a nu-i oferi creditele meritate, somnul, alături de hrană și apă, este o nevoie vitală. În primele săptămâni de viață somnul este dictat de instinctul de supraviețuire, fiind foarte superficial și format din cicluri scurte. Ulterior el contribuie la dezvoltare, memorie și o serie de alte beneficii ce nu pot fi atinse bazându-ne pe vreo altă resursă. Nu degeaba auzim adesea expresia „dormi, ca să crești mare!“. Într-adevăr, printre avantajele unui somn calitativ, se numără și secreția hormonului de creștere care nu are loc decât în timp ce dormim. Avantajele sale însă nu se opresc aici, somnul fiind în continuare subestimat, deși beneficiile sale sunt incontestabile.

Pentru a ne asigura că oferim copiilor o structură infrangibilă, încă din primele zile de viață, putem acorda atenție sporită igienei somnului. În calitate de consultant, nu voi recomanda niciodată începerea unui antrenament de somn, fără a mă asigura că igiena somnului a fost deja implementată. Deseori, problemele de somn ale copiilor pot fi soluționate doar prin câteva reglaje ale igienei. La fel de indispensabilă precum igiena fizică sau dentară, și cea a somnului trebuie cultivată din primele clipe.

Trei pași către un somn de calitate și sustenabil

1. Creați un mediu de somn favorabil

Dacă în primele săptămâni de viață bebelușul încă nu are consolidat ritmul circadian și există posibilitatea confuziei zi/noapte, după 6 săptămâni însă putem începe să facem întuneric la orice somn al zilei, cât mai ales pentru cel de noapte.

Totodată, un ajutor temeinic indiferent de vârstă îl reprezintă sunetele albe. Acestea ne pot fi de folos în primele 3 luni pentru a reconstitui mediul intrauterin, iar ulterior le putem păstra pentru a acoperi zgomotele exterioare și inclusiv drept asociere de somn.

Pe lângă întuneric și sunete albe, în primele 3-4 luni de viață bebelușul poate fi înfășat, nu doar pentru a preveni reflexul Moro, dar și pentru că se află în așa numitul al „patrulea trimestru de sarcină“. Ulterior, odată ce remarcăm că bebelușul începe să se rostogolească, înlocuim înfășatul cu utilizarea unu sac de dormit. În funcție de anotimpul în care ne găsim, folosim un sac adecvat pentru a păstra constantă temperatura corpului micuțului și totodată ca un ideal indiciu de somn.

℗PUBLICITATE



2. Atenție la presiunea de somn acumulată

Deși în primele săptămâni de viață somnul poate fi total haotic sau aveți impresia că nu se supune niciunei reguli, deja după 6-8 săptămâni putem începe să intervenim. Ideal este ca micuțul să fie culcat potrivit orelor biologice de somn, iar perioadele de veghe să corespundă vârstei. Nu ne vom dori niciodată să avem o presiune prea mare a somnului, încât să ne confruntăm cu un copil supraobosit, dar nici o presiune prea redusă, încât copilul să nu aibă nevoie de o noapte întreagă de somn. În asemenea circumstanțe, nu vom face altceva decât să sabotăm atât procesul adormirii, cât și să avem ulterior un somn fragmentat.

Acordați așadar atenția corespunzătoare perioadelor de veghe, luând întotdeauna în calcul și semnele de oboseală, câteodată subit expuse de către copii.

3. Aplicați întotdeauna o rutină de somn

Întocmai ca adulților, nici bebelușilor nu le este simplă trecerea de la perioada activă, de joacă, la cea de somn. Pregătirea pentru somn ar trebui să înceapă cu închiderea ecranelor care emit lumina albastră, cu minimum 1-2 ore înainte de somn. Apoi, cu 20-30 minute înaintea somnului, este de preferat să avem o rutină constituită din câțiva pași, care să îi indice celui mic că se apropie momentul culcării. Întrucât bebelușii sunt mari iubitori de predictibilitate, ne este util să folosim zilnic fix aceiași pași, în exact aceeași ordine în cadrul rutinei. Indicat este ca la somnurile de zi să existe o variantă mai scurtă a celei de noapte, 10-15 minute fiind suficiente. Dincolo de toate, aplicarea unei rutine ne dă posibilitatea să ne reconectăm cu cel mic, să îi umplem rezervorul iubirii și să îl pregătim pentru orele de odihnă în care vom fi separați.

Sfaturi utile pentru implementarea igienei somnului

  • Faceți întuneric la toate somnurile.
  • Folosiți sunete albe pentru acoperirea zgomotelor.
  • Înlocuiți la momentul potrivit înfășatul cu utilizarea sacilor de dormit.
  • Familiarizați copilul cu o jucărie de atașament.
  • Încercați să nu aveți o fluctuație mai mare de 30 de minute pentru începerea somnurilor.
  • Respectați perioadele de veghe specifice vârstei.
  • Introduceți o rutină înainte de fiecare dintre somnuri.

Având toate aceste recomandări implementate, șansele de a avea ulterior un copil bine odihnit, care se dezvoltă armonios și respectă momentul somnului vor fi cu siguranță ridicate. De regulă, un copil a cărei igienă a somnului este bine stabilită nici nu va avea nevoie de antrenament de somn, din moment ce toate celelalte condiții sunt îndeplinite. Nu mai amânați să vă odihniți corespunzător, pentru că somnul nu se recuperează, indiferent de vârstă!

Sunt de două ori mamă, consultant certificat în somnul bebelușilor și al copiilor de până în 6 ani, pasionată de parenting și relații interumane. Mă preocupă odihna celor mici și liniștea celor mari, având ca misiune să îndrum părinții spre un somn calitativ și o relație armonioasă cu copiii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0