Cum construim o poveste cu sens despre 2020? – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Cum ar fi arătat acest an, 2020, pentru tine dacă n-ar fi apărut acest context cu pandemia? Doar imaginează-ți. Te-ai fi implicat în proiecte noi? Ai fi călătorit mai mult? Ai fi mers la petreceri sau în vacanțe? Ai fi mers la mai multe evenimente? Te-ai fi bucurat de mai multe activități sociale împreună cu partenerul de cuplu sau copiii? Ai fi fost mai relaxat din punct de vedere financiar?

Perioada pe care o traversăm ne-a pus în dificultate. Ne-a scos din zona de confort și ne-am trezit bulversați de presiunea provocărilor. Fiind o situație complet nouă, mintea noastră se raportează la ea ca la un pericol, ceva care nu a fost încă descifrat și la care nu știm cum să ne raportăm, un teritoriu nou pentru care încă nu avem o hartă care să ne ghideze. Așadar, am devenit mai stresați, obosiți, plini de griji și nesiguranță. Simțim anxietatea și depresia mai mult ca oricând, iar asta se resimte inclusiv în relațiile noastre personale. Mulți dintre noi simt că acest context le-a dat toată viața peste cap.

Însă, dacă privim mai atent și mai detașat la tot ceea ce se întâmplă în viața noastră în această perioadă, putem observa că problema cu care ne confruntăm nu este doar pandemia, ci mai degrabă frica mai mult sau mai puțin conștientă. Această frică ne poate limita claritatea și viziunea și, astfel, ne blocăm în niște situații pentru care am găsi soluții, în mod normal.

În spatele problemelor noastre financiare, de cuplu, de parenting stă, de fapt, această frică ce ne blochează și ne împiedică să găsim soluțiile potrivite.

Una dintre problemele pe care le-am auzit cel mai des în cabinet anul acesta este legată de calitatea relațiilor de cuplu. Am observat că acolo unde partenerii nu erau foarte conectați și relația lor nu era tocmai autentică, acest stat împreună mai mult i-a scos din zona de confort și a venit cu triggere, semne de întrebare, provocări, frustrări și, în anumite cazuri, despărțiri.

Și școala online este o provocare pentru cei care au copii. Părinții au fost suprasolicitați, petrecând mult mai mult timp cu copiii în procesul lor de învățare. În multe cazuri, s-a redus mult calitatea relației de parenting, din cauză că activitățile plăcute de altă dată au fost înlocuite de lecții și activități școlare mai puțin distractive.

℗PUBLICITATEÎnainte de a lua acțiuni pentru a ne îmbunătăți relațiile, fie că vorbim de parenting sau de relația de cuplu, vă provoc la câteva minute de introspecție cu ajutorul acestor trei întrebări:

  1. Ce fel de energie îmi doresc să aduc în relația cu celălalt?
  2. Ce feluri de a fi (blândețe, claritate, responsabilitate, prezență, fericire) îmi sunt necesare pentru a genera acest tip de energie?
  3. De ce emoții am nevoie și cum pot să le generez în interiorul meu pentru a manifesta aceste feluri de a fi în exterior (atitudini, comportamente, acțiuni) într-un mod autentic?

Pe măsură ce restricțiile pun tot mai mare presiune pe noi, întâlnim tot mai multe provocări și avem tot mai puține contacte sociale, ne simțim din ce în ce mai afectați și privați de opțiuni. Însă dacă reușim să ne accesăm un nivel superior de prezență și relaxare, putem descoperi noi perspective și soluții salvatoare.

Imaginează-ți că ești șoferul unei mașini și conduci cu viteză. Cu cât viteza este mai mare, cu atât detaliile par mai puține și sunt mai greu de observat. Cu cât încetinești, începi să vezi mai bine și mai clar drumul, peisajul, participanții la trafic și alte aspecte care îți scăpau când conduceai cu viteză. Dacă înainte de pandemie mintea noastră conducea cu viteză, fiind prinși în amalgamul de sarcini și acțiuni, contextul actual ne-a făcut să încetinim și ne-a arătat aspecte importante din viața și din relațiile noastre pe care înainte eram prea ocupați ca să le conștientizăm.

De exemplu, dacă până acum am crezut că este mai important să investim în carieră și că relațiile merg de la sine, acum conștientizăm că nu doar cariera, ci și relațiile noastre trebuie hrănite pentru ca ele să crească armonios.

După acest an, conștientizez că prețuiesc mult mai mult oamenii din viața mea, că orice scenariu pesimist are și părți bune dacă te uiți din perspectiva potrivită, că flexibilitatea în gândire este esențială și că este important să ne bucurăm de viață, indiferent de context. La voi cu ce conștientizări vine acest final de an?

Nina Sofian

Nina Sofian este psiholog și coach – atât pentru grupuri, cât și în sesiuni individuale, pentru copii și pentru adulți. E convinsă că misiunea ei este aceea de a-i ghida pe oameni să dobândească libertatea de a fi ei înșiși. Are experiență în zona de parenting și este facilitator atestat în cadrul programului Circle of Security Parenting. Poate fi găsită pe ninasofian.ro.

Caută