Skip to content

Și tu te afli în tabăra celor care-și beau cafeaua înainte de zorii zilei sau a celor care simt că, până la ora zece dimineața, a trecut deja mai bine de jumătate din zi? Atunci cu siguranță ești proaspăt părinte. Probabil că, după trecerea primelor săptămâni din viața micuțului, deja aștepți acele dimineți lungi, în care să te prindă ora nouă încă în așternuturi. Dar, oare, pentru cel mic, cât de devreme înseamnă într-adevăr devreme?

În rândurile următoare, îmi propun să te ajut să-ți stabilești niște așteptări realiste în ceea ce privește somnul copilului în primii ani de viață. De cele mai multe ori, copiii vor dori să-și înceapă ziua mult mai devreme decât noi, din simplul motiv că ceasul lor biologic intern este astfel setat încât trezirea normală să fie considerată începând cu ora șase dimineața. Orice trezire mai devreme de intervalul șase-șapte poate fi considerată matinală și putem studia posibilele cauze ale acesteia. Însă tot ceea ce depășește 11 ore de somn în medie sau ora șase, poate fi încadrat în normalitate.

Oare de ce se trezește bebelușul așa devreme?

Trezirile matinale sunt printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă părinții și cele care necesită destulă perseverență pentru a le putea modifica. Dar pentru a ști cum poți trece peste această perioadă dificilă, trebuie să elimini următoarele posibile cauze:

  1. Programul somnurilor de zi

Somnurile de zi influențează întotdeauna somnul de noapte și viceversa. Așadar, un program nepotrivit al somnurilor de zi, sau care nu este în corelație cu vârsta copilului, va determina o modificare a celui de noapte. Recomand mereu ca, indiferent de cum a decurs noaptea precedentă, să nu se aducă primul somn al zilei prea devreme și nici să nu fie extins în exces. Altfel, riscăm ca cel mic să considere acest somn ca o extensie a celui de noapte și să susțină orele prea matinale de trezire.

Totodată, și ora și durata ultimului somn din zi trebuie limitate încât să-i permită celui mic să acumuleze presiunea optimă de somn, pentru a nu-i fi periclitat somnul, îndeosebi în a doua parte a nopții.

  1.  Ora la care bebelușul se culcă seara

Atât programul întregii zile, cât și ora de culcare trebuie adaptate nevoilor individuale. Odată ce ajungem să cunoaștem norma de somn a celui mic, putem jongla cu orarul somnurilor încât să-i permitem să adune orele necesare, dar având ca reper ora de trezire dimineața. Contrar normelor recomandate, marea majoritate a copiilor au un necesar de doar 10-11 ore de somn pe noapte. Având în vedere necesarul de somn din 24 ore și știind cât de mult poate dormi propriul copil la somnul de noapte, îți va fi extrem de util să repartizezi restul orelor de somn și să estimezi perioadele de veghe optime pentru restul zilei.

  1. Bebelușul doarme prea mult ziua

Dacă bebelușul și-a depășit norma de somn necesară ziua, atunci invariabil se va diminua necesarul de somn noaptea și va ajunge să se trezească mult prea devreme. Înainte de toate, recomand să ții un jurnal de somn timp de câteva săptămâni pentru a putea concluziona propria normă de somn a copilului tău.

  1. Bebelușul a dormit prea puțin ziua

Contrar mitului conform căruia un copil trebuie să fie obosit ca să doarmă mai bine, copiii care și-au atins limita rezistenței ziua, nu vor trece cu ușurință peste noaptea următoare. O supra-stimulare duce la un nivel crescut de cortizol care nu-i va permite copilului să se odihnească ușor și nici să se bucure de un somn adânc, fiind într-o permanentă stare de alertă.

  1. Bebelușul este pus în pătuț deja adormit

În condițiile în care micuțul n-a adormit independent, atunci când se va trezi la trecerea dintr-un ciclu în altul, există mari șanse să aibă nevoie din nou de tine, părintele cu care a adormit, pentru a-i recrea condițiile inițiale de la adormire. Te sfătuiesc ca, atunci când bebelușul este pus în pătuț, să nu fie complet adormit, ci să devină conștient de spațiul de somn și să aibă sub control ultima etapă a adormirii.

℗PUBLICITATE



  1. Mediul de somn nu este adecvat

Întrucât începând cu patru dimineața nivelul melatoninei începe să scadă treptat și în a doua parte a nopții somnul este oricum tot mai superficial, orice rază de lumină îl poate împiedica pe cel mic să lege ultimele cicluri de somn. Așadar, încearcă să menții întuneric total în încăpere până spre ora dorită de trezire, pentru a nu vă sabota singuri.

Totodată, și temperatura ambientală scade spre dimineață, motiv pentru care recomand utilizarea sacilor de dormit. Aceștia trebuie aleși în concordanță cu sezonul în care ne aflăm, pentru a ne asigura că bebelușul nu se trezește din cauza unor valori modificate de temperatură.

Un ultim aspect al mediului ce trebuie controlat este nivelul zgomotelor, tot mai crescut pe măsură ce ne apropiem de zorii zilei. În acest context, recomand utilizarea sunetelor albe/roz pentru acoperirea zgomotelor exterioare ce pot perturba desfășurarea somnului.

  1. Bebelușului îi este foame

Aceasta este printre primele cauze, ușor de eliminat, ce pot determina treziri matinale, în special bebelușilor aflați în primul an de viață. Dacă cel mic nu s-a trezit deloc peste noapte sau a avut un aport insuficient de calorii în timpul zilei, bebelușului i se poate face foame în prima parte a dimineții. Dacă te confrunți cu această situație, poți trata această trezire ca pe oricare alta din timpul nopții, în care doar îi oferi lapte copilului și apoi somnul poate continua. Atenție însă la apetitul pe care-l va avea la prima masă a zilei.

  1. Bebelușul este luat din pătuț, chiar dacă nu este încă ora de trezire

În cazul în care vrei să eviți ciclul vicios al trezirilor matinale, orice tentativă a bebelușului de a se trezi mai devreme de ora recomandată trebuie tratată ca o trezire de noapte. Fără a interacționa cu bebelușul și, mai ales, fără a fi luat din spațiul de somn dacă nu este cazul. Cât timp bebelușul nu plânge, te sfătuiesc să-l lași cât mai mult posibil în pătuț, fără a-i semnala că este ora de trezire.

Cu toate acestea, în peste 70% din cazurile cu care am lucrat, copiii care se trezesc prea devreme și-au atins, de fapt, norma necesară de somn, iar modificările trebuie făcute ajustând programul de peste zi. Pentru a ieși din cercul vicios, este esențial să organizăm somnurile de zi și perioadele de veghe pentru a avea o oră de culcare optimă, cu o presiune de somn adecvată. Nu interveni niciodată brusc asupra programului, ci ajustează-l treptat, cu câte 10-15 minute zilnic, până vei ajunge la ora de trezire cea mai potrivită pentru copilul tău.

Dincolo de toate, nu uita că somnul nu va fi niciodată liniar și nu putem compara nevoile de somn a doi bebeluși diferiți. Urmează-ți instinctul și vezi ce variantă de program este cea mai potrivită micuțului tău, încât să vă conturați o viață de familie armonioasă.

Nopți liniștite pentru zile fericite!


Citește și:

Sunt de două ori mamă, consultant certificat în somnul bebelușilor și al copiilor de până în 6 ani, pasionată de parenting și relații interumane. Mă preocupă odihna celor mici și liniștea celor mari, având ca misiune să îndrum părinții spre un somn calitativ și o relație armonioasă cu copiii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0