Narcisicii aflaţi în extrema nocivă a spectrului vă pot cuceri cu foarte multă uşurință, doar spunându-vă cât sunt de fermecaţi de nasturii dumneavoastră de la cămaşă. I-aţi întâlnit la petreceri, fiind sufletul acestora, urcând rapid pe scara ierarhică la locul vostru de muncă, iar la o întâlnire vă vor copleşi cu cadouri şi atenţie. Însă, după cum arată şi studiile făcute în domeniu, acest farmec al narcisicilor este foarte fragil, doar de suprafaţă şi, în câteva săptămâni, luni sau chiar ani uneori, manipularea şi sentimentul de îndreptăţire încep să apară încet şi sigur.
Vă întrebaţi, poate, dacă există semnale timpurii de avertizare că sunteţi în compania unei persoane narcisice? DA.
În primul rănd, narcisicii se eschivează în a-şi expune vulnerabilitatea, inclusiv în a-şi manifesta tristeţea, frica sau îngrijorarea. În orice relație ne aflăm, facem greșeli și îi rănim pe ceilalți. Aspectele minore pot fi reparate cu ușurință, dacă spunem că ne pare rău și recunoaștem răul pe care l-am cauzat accidental sau intenționat, iar majoritatea oamenilor pot face acest lucru după ce s-au liniștit. Dar narcisicul pare adesea incapabil să arate remușcări, deoarece, la fel ca orice fel de vulnerabilitate, conectarea cu cei dragi în acest fel impune împărtășirea tuturor sentimentelor, iar narcisicul se fereşte de a o face. Și tocmai acest fapt îi face pe narcisiști să recurgă la o serie de strategii psihologice previzibile, pentru a ascunde emoţiile umane, fireşti.
Dr. Craig Malkin, în cartea sa, Rethinking Narcissism, menţionează cinci semnale de avertizare ale narcisismului nociv, care pot apărea la partenerii romantici, dar la fel de bine pot să apară printre membrii familiei, prieteni și colegii de muncă. De fapt, acestea pot să apară în orice relație din când în când, pentru că toți suntem predispuși să ne comportăm în acest fel atunci când ne simțim nesiguri în legătură cu abilitățile, statutul sau relațiile noastre. Diferența dintre narcisiști și ceilalți este că oamenii care se agață de sentimentul de a fi „special” folosesc aceste tactici tot timpul.
Afișarea fobiei emoționale
Pentru narcisici, interacţiunea cu alte persoane este foarte problematică deoarece, în adâncul lor, sunt persoane extraordinar de nesigure. Una dintre metodele lor preferate de a-și susține încrederea în sine este aceea de a se imagina pe ei înșiși ca fiind perfecți și autosuficienți față de comportamentul și sentimentele altor oameni.
Joaca emoţională a „cartofului fierbinte“
În timp ce fobia emoțiilor semnalează un disconfort profund cu privire la sentimente, joaca emoţională a cartofulului fierbinte este o modalitate de a scăpa de aceste emoții. Este o formă mai proeminentă de proiecție, în care oamenii își neagă propriile sentimente prin faptul că pretind că aparțin altcuiva (narcisicul lansându-se într-o tiradă: „Nici vorbă să fiu nervos, tu eşti!“, cu alte cuvinte sunt nervii tăi şi nu ai mei).
Exercitarea controlului subtil
Un alt semn de avertizare este nevoia constantă de a rămâne responsabil, de a se responsabiliza. Narcisicii, în general, se simt neliniștiți cerând ajutor sau făcând nevoile lor cunoscute direct. Din acest motiv, ei organizează adesea evenimente pentru a obține ceea ce doresc. Este un mod la îndemână de a nu fi nevoit să ceară ceva sau de a apela la ajutorul cuiva. Efectele controlului subtil ale narcisicului sunt graduale. Încet, fără să-ți dai seama de asta, te afli în orbita preferințelor și dorințelor altcuiva, până când într-o zi te trezești, și ai uitat total ceea ce ai vrut.
Plasarea persoanelor pe un soclu
Într-un fel, atunci când oamenii își plasează compulsiv prietenii, iubiţii și șefii pe un piedestal, este doar un alt mod de a se simți speciali. „Dacă cineva atât de special mă vrea, atunci trebuie să fiu eu însumi destul de special.“
În doze mici, nu este nimic în neregulă cu asta. O parte a narcisismului sănătos este dorința de a ne vedea prietenii și partenerii ca fiind mai buni decât se percep ei înşişi. Prin aprecierea pe care le-o dăm oamenilor care ne interesează, ne simțim apreciaţi și noi.
Fantezia că sunteți gemeni
Este minunat să simți că ţi-ai găsit sufletul geamăn, cu aceleași pasiuni, temeri, idei și interese. E un pic ca și cum te-ai uita în oglindă. A avea un geamăn ne oferă o sursă constantă de validare. Cu un geamăn de partea mea, îmi pot spune că ideile mele au sens, că dorințele mele sunt importante, iar nevoile mele contează. Efectul de „gemeni” nu poate dura. După o vreme, când diferențele devin evidente, realitatea se află în interior. Felul în care oamenii tratează această schimbare, spune totul despre capacitatea lor de a ieși din narcisismul nesănătos.
Familie, prieteni, colegi și șefi
„Unele relații sunt în mod inerent mai aproapiate decât altele. În general, împărtășim mai mult cu prietenii noștri decât cu șefii noștri. De asemenea, de obicei, dezvăluim mai mult familiei noastre decât colegilor sau vecinilor. Oricare dintre semnalele de avertizare poate apărea din timp într-o relație, dar unele necesită un anumit nivel de intimitate emoțională pentru a deveni pe deplin evidente.“ — dr. Craig Malkin, Rethinking Narcissism