Skip to content

Aitana Lopez este o tânără de 25 de ani care locuiește în Barcelona și este cunoscută în toată lumea datorită activității ei de pe rețelele de socializare. Are peste 300.000 de urmăritori pe Instagram, unde publică numeroase informații despre pasiunile și activitățile ei zilnice. E pasionată de jocuri și de fitness. Are părul roz, tenul măsliniu și e foarte fit. Din activitatea de influencer, câștigă peste zece mii de dolari pe lună.

Aitana nu este însă un influencer uman, ci un personaj creat de inteligența artificială și aparține companiei The Clueless, fondată de Ruben Cruz. Ea a fost concepută pentru a genera venituri mai mari pentru compania care nu a mai vrut să depindă de influenceri umani în proiectele pe care le promova. „Am început să analizăm modul în care lucram și ne-am dat seama că multe proiecte erau puse în așteptare sau anulate din cauza unor probleme independente de voința noastră. De multe ori, era vina influencerului sau a modelului și nu din cauza unor probleme de design“, a declarat Cruz pentru agențiile de știri. Succesul de care se bucură Aitana a încurajat compania să creeze o nouă personalitate AI, pe Maia. Ea are părul blond și o atracție pentru paletele monocrome.

Pentru orice tânăr care se întâlnește pe rețelele de socializare cu aceste două profiluri, ele sunt inspiraționale pentru alegerile de produse sau servicii pe care le achiziționează, sunt inovative pentru modele de business și dezvoltarea pieței muncii sau sunt repere nerealiste de frumusețe fizică și standarde corporale.

Am fost surprinși de evoluția rapidă a tehnologiei

Care sunt efectele acestor profiluri virtuale asupra tinerilor? Nu suntem pregătiți să primim cu relaxare această prezență cotidiană din ce în ce mai intruzivă. Pare că am fost surprinși de evoluția rapidă a tehnologiei, iar adaptarea noastră mentală la aceste realități progresează mult mai lent.

Inteligența artificială ne provoacă pe toate planurile: economic, tehnologic, social, etic, educațional și, mai ales, psihologic. La noi acasă, la job sau la școală. O prezență atât de persistentă, care performează mai eficient decât oamenii în sarcini algoritmice și rutiniere, care se poate autoregla prin mecanisme proprii de învățare și care forțează egalitatea cu oamenii în zone care păreau rezervate prin excelență umanității: comunicarea, arta, chiar și viața de cuplu. Pentru că un robot umanoid poate fi un companion extrem de agreabil pentru o persoană singură, o entitate artificială poate fi partenerul virtual al cuiva care nu mai e dispus să caute relația perfectă cu un pământean, un avatar este un influencer care ghidează alegerile de produse, un bot poate genera text mai inspirat decât un copywriter sau poate fi la fel de empatic ca și psihoterapeutul tău.

De la apariția ChatGPT, în 2022, a crescut tot mai mult teama că inteligența artificială ar putea să ocupe locul de muncă al unor oameni. Cele mai expuse acestei transformări sunt joburile de începător, cele part-time sau cele strict administrative. După mai multe antrenamente cu pattern-uri informaționale din viața reală, și jobul de șofer ar putea fi preluat de către un autovehicul autonom. Există deja aplicații de optimizare a traficului rutier care analizează comportamentul unor autovehicule în trafic și pot recomanda unui șofer uman ce manevre să facă și în ce moment al circulației, pe baza anticipării comportamentului celorlalte autovehicule. Este o chestiune de timp până când sistemele artificiale vor putea performa cu costuri din ce în ce mai mici și cu beneficii din ce în ce mai mari. Este însă nevoie de un cadru bine reglementat pentru aceste practici.

Din martie 2024 UE a aprobat un acord de reglementare a IA

În martie 2024, Uniunea Europeană a adoptat un acord politic și legal de reglementare a IA în statele membre. A publicat și o definiție a IA ca fiind „un program care poate, pentru un anumit set de obiective definite de om, să genereze rezultate precum conținut, predicții, recomandări sau decizii care influențează mediile cu care interacționează“.

℗PUBLICITATEÎn acest document, s-au definit patru forme de IA, în funcție de clasele de risc: risc inacceptabil, risc ridicat, IA generativă și risc limitat. Astfel, sunt interzise sistemele de recunoaștere biometrică în timp real, precum și cele care forțează oamenii să-și schimbe comportamentul sau care încurajează copiii să se pună în pericol. Aplicațiile riscante includ mașinile autonome, tehnologia medicală, alimentarea cu energie, aviația și jucăriile. Sistemele care generează conținut nou și folosesc cantități mari de date, precum IA generativă și ChatGPT, prezintă risc mediu.

IA poate fi folosită în orientarea carierei

Să știm ce este IA și cum funcționează, să înțelegem rolul de instrument controlat de oameni și care sunt beneficiile folosirii lui – toate acestea aduc mai multă relaxare și mai puțină anxietate în legătură cu viitorul apropiat. Am descoperit toate aceste avantaje în cercetarea pe care o desfășoară Maria Iuliana Dascălu și Iulia Stănică la Politehnica București. Proiectul CareProfSys – Sistem inteligent de profil de carieră bazat pe o platformă de fuziune semantică a datelor – îndrumă studenții din domeniul tehnic să aleagă joburile potrivite pentru ei în funcție de prelucrarea individuală a datelor lor din chestionare vocaționale, CV-uri și profiluri de social media.

Recomandările de joburi sunt însoțite de posibilitatea de a explora prin realitate virtuală caracteristicile unui post real de inginer chimist, inginer de rețea sau programator. Să poți vedea cum arată mediul tău viitor de lucru este un ajutor necesar și valoros pentru un candidat aflat în fața unei decizii importante pentru cariera sa.

Pe lângă toate provocările create, IA a fost creată de oameni pentru a-i sprijini. Nu știm însă deloc în ce fel ne va influența viitorul.

Ceea ce va reuși cu siguranță inteligența artificială să facă este să aducă împreună la masa colaborării specialiști din domenii – aparent – fără legătură unele cu altele: informaticieni, filosofi, economiști, antreprenori, educatori, cercetători, medici, psihologi și ingineri, politicieni și legiuitori vor explica și vor reglementa locul și rolul IA în viața oamenilor de pe Terra.


Citește și:

Simona Hainagiu este psiholog clinician și doctor în psihologie, trainer și profesor, pasionată de educație, povești de viață și neuroștiințe.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0