Skip to content

Pe măsură ce se apropie noul an, ne confruntăm cu și mai multă nesiguranță și confuzie cu privire la felul în care se va desfășura evenimentele din viața noastră. La fel ca multe alte evenimente cu tradiție și practici îndrăgite, deasupra sărbătorilor de iarnă plutește un mare semn de întrebare, în timp ce lumea continuă să se lupte cu efectele pandemiei.

Potrivit studiilor din SUA, 41% din populație se confruntă cu probleme de sănătate mintală ca urmare a pandemiei, inclusiv anxietate, depresie și simptome asociate traumei. Astfel că, pe lângă bucurie și entuziasm, perioada sărbătorilor ne invită pe mulți dintre noi să retrăim emoții care decurg din traumele trecutului nostru, amintiri nu prea plăcute ale sărbătorilor anterioare, anxietate cu privire la viitor sau dependență. 

Salvarea noastră e reprezentată de relații

Astfel că, luând în considerare tot acest context, apare o nevoie pe care foarte puțini dintre noi știu cum să o gestioneze sau chiar să o accepte: integrarea „recuperării“ în viața de cuplu și de familie, în special gestionarea sezonului vacanțelor. Pare o nevoie tare complicată, pe care nu suntem siguri cum să o abordăm; sugestia mea este să începem să acordăm atenție relațiilor. O relație sănătoasă între parteneri este cel mai mare predictor al recuperării pe termen lung pentru cei afectați de dependență. Consumul sever de substanțe și problemele comportamentale compulsive creează daune semnificative ritualurilor și rolurilor familiale din viața de cuplu.

O abordare care susține recuperarea în cuplu pune accentul atât pe recuperarea individuală, cât și pe cea a relației. Astfel că este important ca partenerii să abordeze modul în care vor integra recuperarea în viața de cuplu și de familie și, în mod specific, modul în care vor aborda sezonul vacanțelor. Recuperarea în cuplu implică discuții despre cum să oferiți sprijin pentru recuperarea fiecărui partener, precum și a relației. Iar gestionarea sărbătorilor poate să fie un start extrem de potrivit!

Rutinele și ritualurile sunt esențiale

Un alt element care ajută la procesul recuperării sunt ritualurile de conectare care aduc siguranță și stabilitate relațională. John Gottman afirmă că ritualurile se aseamănă rutinelor prin faptul că se repetă iar și iar, astfel încât toată lumea știe la ce să se aștepte. Diferența dintre o rutină și un ritual este că ritualurile au o semnificație simbolică. Ritualurile atrag oamenii împreună, creând siguranță, predictibilitate și conexiune. Acesta este opusul a ceea ce se întâmplă în dependența activă, unde incertitudinea și imprevizibilul creează frică, confuzie și lipsă de siguranță.

℗PUBLICITATE



Îndrumar de relaționare pentru viața de cuplu

Acum că am adus în discuție importanța relațională și ritualurile, cred că este momentul potrivit să descoperim care sunt pașii esențiali pentru cupluri și familii atunci când vine vorba de gestionarea relațiilor în pragul noului an.

Primul pas: Ambii parteneri conștientizează traumele din trecut fără vină și blamare. Da, recunosc că nu este un pas confortabil, însă este important să ne reamintim scopul pentru care dorim să părăsim zona de confort. Astfel de conștientizări trebuie să fie descrise sub forma unor percepții, sentimente și nevoi. Pentru a evita criticile, formulează nevoile la persoana întâi. Poate fi extrem de înfricoșător să-ți împărtășești sentimentele. Este important ca partenerii să recunoască, fără judecată, ceea ce este important pentru fiecare dintre ei și să facă din asta parte a planului lor. Vulnerabilitatea crește intimitatea și conexiunea emoțională, nu îi îndepărtează pe parteneri, așa cum cred mulți dintre noi.

Cel de-al doilea pas: Realizați împreună un plan care să sprijine ceea ce este sănătos pentru tine și pentru partenerul tău, dar și pentru dinamica voastră de cuplu. Stabiliți, ca parte a planului, ritualuri care sunt previzibile și semnificative. Însă înainte de a pune la cale un plan, întrebați-vă unul pe celălalt care este cel mai important lucru la acel eveniment. Apoi decideți împreună ce plan doriți să dezvoltați. Decideți ce se întâmplă, cine face ce și când.

Cel de-al treilea pas: Asigură-te că te simți confortabil cu planul final. În realizarea acestui pas ne vine în ajutor Dr. Gottman, care vine cu o propunere de exercițiu-concept pentru luarea deciziilor. Astfel, partenerii redactează o listă a nevoilor de bază, a celor de recuperare și a domeniilor de flexibilitate. Această sortare ajută la definirea limitelor și sprijină o bună îngrijire de sine. Verificarea finală înainte de a încheia acordurile propuse presupune ca fiecare partener să-și pună trei întrebări:

  • Este această decizie utilă pentru propria mea recuperare sau stare de bine?
  • Este această decizie potențial dăunătoare pentru propria mea recuperare sau stare de bine?
  • Este această decizie neutră în ceea ce privește propria mea recuperare sau stare de bine?

În concluzie, tot acest proces necesită practică, răbdare și parteneriat. Deschiderea către ideile, sentimentele și nevoile reciproce oferă cel mai bun mediu pentru a naviga cu succes sezonul relațional al anului nou.

Diana Lupu este psihoterapeut de familie, ghid al relațiilor de cuplu în terapie IMAGO, însoțitor al adolescenților și trainer. Intenția ei este să ajute la construirea relațiilor sănătoase prin știință, conștientizare și puțin umor. O poți cunoaște mai bine pe Diana prin rubrica #PsihoDescoperiri ce apare lunar pe Pagina de Psihologie sau accesând site-ul ei diana-lupu.com.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0