Din 1990 până în 2020, rata divorțurilor la români a crescut cu 75%, arată un studiu realizat de Școala pentru Cuplu, în perioada octombrie-decembrie 2020, pe un eșantion de o mie de participanți. De exemplu, în anul 2023, statisticile spun că în România un cuplu din cinci a ajuns la divorț. În acest context, este esențial să înțelegem cum să păstrăm relațiile de cuplu apropiate și pline de iubire.
Despre Ea și despre El
Pentru a scrie acest articol despre relații sănătoase și hrănitoare, m-am lăsat inspirată, pe lângă experiența și cunoștințele mele ca psihoterapeut, de o carte deosebit de utilă. Este una dintre cele mai revelatoare cărți, care abordează tematica relațiilor de cuplu, din câte am citit. Este scrisă de doi terapeuți cu experiență clinică de câteva decenii în lucrul cu cuplurile, dr. Patricia Love și dr. Steven Stosny, fiind publicată în limba română cu titlul Cum să îți îmbunătățești relația de cuplu fără să vorbești despre asta.
Cei doi autori citează studii care arată că există diferențe biologice, prezente încă de la naștere, între modurile în care bărbații și femeile simt frecvența și intensitatea a două emoții: frica și rușinea. Astfel, s-a constatat că femeile au o sensibilitate crescută la a simți frică, în timp ce bărbații au o sensibilitate crescută la a trăi rușine. Femeile resimt frica de a fi sau de a rămâne singure, rănite, izolate, în timp ce bărbații simt cu ușurință inadecvare, care, la nivel profund, le activează emoția de rușine.
De ce este important să conștientizăm aceste sensibilități cu privire la cele două emoții diferite specific genului? Pentru a evita să sporim în omul de lângă noi intensitatea acestor emoții dureroase. De regulă, trăirea lor în exces conduce la deconectare și la îndepărtare afectivă. Această însingurare psihologică și emoțională se află în centrul tuturor conflictelor sau al tăcerilor apăsătoare, alimentând astfel dezamăgirea și resentimentele.
Prin urmare, scopul principal al cuplurilor conștiente este ca, odată ce partenerii înțeleg aceste sensibilități la frică, respectiv rușine (specifice fiecărui gen în parte), să-l menajeze pe celălalt, ferindu-l să trăiască în exces aceste emoții și păstrând astfel o conexiune sigură și hrănitoare pentru amândoi.
Rușinarea lui și abandonarea ei
Cea mai mare greșeală a femeii față de bărbat este să-i stârnească avalanșa emoției de rușine. Cea mai mare greșeală a bărbatului față de femeie este să o facă să se simtă singură și abandonată, fiind totuși împreună. Aceste două situații sunt prezentate în cărțile de relațiologie ca făcând parte din fenomenul pierderii ambigue. Nu l-ai pierdut „cu adevărat“ pe omul de lângă tine, dar totuși, din cauza comportamentelor, trăiești o pierdere inexplicabilă. Din păcate, în cuplurile în care partenerii au o dinamică inconștientă și disfuncțională, doar se adâncește suferința, iar spațiul dintre aceștia este inundat de nefericire.
Cele mai frecvente moduri prin care femeile stârnesc, în mod inconștient, rușinea bărbaților:
- Punând la îndoială judecata lui („Vrei să ștergi praful cu cârpa aia?!“).
- Insinuând inadecvare („Aș fi vrut să poți să câștigi și tu mai mulți bani!“).
- Criticându-l („Nu faci nimic niciodată! Stai toată ziua numai pe canapea și te uiți la televizor!“).
- Minimalizându-i meritele („Ei, și ce?! E treaba ta oricum să tunzi gazonul!“).
- Respingându-I, atunci când îți oferă ajutorul („Lasă, că mă descurc!“).
- Excluzându-l de la decizii importante („I-am spus surorii mele că vom petrece vacanța cu ei în acest an!“).
- Fiind condescendentă și folosind insulte, ridiculizându-l („Ești o persoană atât de negativistă, mă și mir că ies cu tine la bere colegii tăi!“).
- Neapreciindu-I munca („Ce faci tu toată ziua la tine la muncă?“).
- Comparându-l cu alte persoane („Curtea vecinului arată mai bine“).
- Ignorându-l (Alegând compania prietenilor tăi în locul companiei sale).
- Prioritizând nevoile celorlalți în fața dorințelor lui (Spunând unei prietene: „Nu e prea obosit să vină să te ia și apoi să te ducă înapoi acasă“).
- Ignorând sau devalorizând sfatul lui („Aceasta este o problemă feminină, nu știi nimic despre ea!“)
Câteva moduri prin care bărbații își abandonează partenerele, fiind totuși împreună:
- Singură acasă (cu responsabilitățile de întreținere a gospodăriei, a copiilor și a animalelor de companie).
- Singură în visurile ei (în visul ei de a avea o viață activă împreună, de a avea o casă, de a avea un partener romantic, de a avea un loc în viața lui, unde mama lui nu poate interveni, singură în visul ei de a-i fi recunoscută și apreciată munca etc).
- Singură în pat (el confundă sexul cu intimitatea; totul este doar despre plăcerea lui sexuală; sexul este singurul moment în care își dă interesul; devalorizează sexul, făcându-l brutal, o neglijează sexual).
- Singură din cauza depresiei lui (dă constant vina pe alții, mereu nemulțumit, nefericit cronic, are un comportament pasiv-agresiv, își asumă riscuri exagerate, devine gelos ușor și des, tergiversează în exces lucruri, este predispus la furie, iritabilitate, mânie, retragere etc).
Cum poți să-l ajuți cu rușinea lui?
Desigur că rușinea este o emoție care nu ține în totalitate de comportamentele tale, am putea spune chiar că este modul în care sistemul nervos al partenerului tău găsește sensul a ceea ce se întâmplă în interiorul și în exteriorul său. Există nenumărate studii și cercetări care arată că rușinea în exces poate avea efecte nocive asupra sănătății oamenilor, drept urmare merită să acționezi într-un sens în care lucrurile să se amelioreze. Tot experții din domeniu ne indică faptul că relațiile sigure și pozitive pot face minuni: acestea conferă sistemului nervos acces la experiențe noi și astfel creierul învață să interpreteze în moduri mai pozitive realitatea. Iată câteva sugestii care te pot ghida:
- Crede în el, observă punctele lui forte (așa cum ai făcut când v-ați îndrăgostit) și comunicându-i-le cu generozitate.
- Ajută-l să fie un iubit bun, spune-i cum te poate mulțumi și ce-ți place în mod specific;
- Lasă-l să știe ce te face să te simți în siguranță.
- Exprimă-ți aprecierea pentru efortul lui și recunoaște-i meritele.
- Respectă-l.
- Acceptă încercările sale de remediere a unor situații, chiar dacă sunt făcute în felul lui.
Cum poți s-o ajuți cu singurătatea ei?
Dovezi din psihologia somatică ne arată că sistemul nervos în singurătate simte prea puțină siguranță. Cu alte cuvinte, nu suntem făcuți pentru a trăi departe de cei dragi nouă, ba mai mult, creierii noștri comunică între ei, fără ca noi să fim conștienți de asta, spune renumita cercetătoare Lisa Feldman Barrett. Prin urmare, ai de găsit câteva comportamente sau obiceiuri relaționale prin care să-i dovedești partenerei tale că îi ești aproape. Iată ce ai putea face:
- Ascult-o.
- Ajut-o cât de mult poți.
- Crește-i încrederea în ea.
- Atinge-o cât mai mult, dar încearcă să oferi atingeri tandre, afectuoase, în egală măsură cu cele sexuale, nu mai puțin.
- Respectă-i legăturile cu prietenii și cu familia.
- Cere-ți scuze dacă nu reușești să faci una dintre cele de mai sus.
Cu toții tânjim după conexiune profundă
Îți vine sa crezi sau nu, cercetarea și experiența clinică ne arată că atât femeile, cât și bărbații caută în relația de cuplu o conexiune emoțională profundă și plină de iubire. Creierii umani sunt configurați neurobiologic pentru a evolua și pentru a simți fericirea în relație. Nu suntem nici atât de autonomi și nici atât de independenți pe cât am putea să credem.
Patricia Love și Steven Stosny oferă în cartea lor formula iubirii profunde, pe care o căutăm cu toții. Formula unei iubiri profunde, susțin ei, implică mai puțin de cinci minute pe zi, dar vine cu un potențial major pentru a întări conexiunea dintre partenerii de cuplu. Drept urmare, iată ce ai de făcut pentru a ține durerea și divorțul departe de relația ta de cuplu:
- Fixează-ți partenerul (partenera) ferm în inimă, în patru momente importante ale zilei (fii conștient(ă) de faptul că această persoană este importantă pentru tine). Când îți dai seama cât de valoros este omul de lângă tine, sufletul și inima ți se vor umple cu iubire și această emoție mult dorită va stârni și alte emoții pozitive.
- Îmbrățișează-ți jumătatea de cuplu de șase ori pe zi, timp de minim șase secunde (da, poate părea mult pentru început, dar ai să descoperi cât poate deveni de plăcut). Pentru a ține dușmanii relației departe de voi, atingerile sigure și plăcute merită să facă parte din obiceiurile voastre de peste zi.
- Gândește pozitiv despre relația voastră (este tentant să te axezi pe ceea ce nu funcționează, dar ai de depus acest efort al schimbării de perspectivă și de centrare pe partea bună a lucrurilor). În fiecare zi, oprește-te preț de câteva secunde din ceea ce faci și nutrește gânduri pozitive referitoare la partenerul sau partenera ta.
- Încheie un contract că vei iubi cu compasiune și generozitate (iubirea poate fi de nenumărate feluri, dar pentru ca aceasta să ne hrănească sufletele și să ne umple cu vitalitate, avem nevoie să oferim și să primim multă empatie). Desigur că ne referim la comportamente concrete pe care le poți face: vorbești cu omul iubit, privindu-l în ochi, ai răbdare să asculți cu deschidere, îi pregătești cafeaua sau ceaiul, atunci când îi este greu, îi citești dintr-o carte cu voce tare, îi arăți cât de multă fericire aduce în viața ta. Și lista poate continua la infinit.
Citește și: