Skip to content

Cele mai multe secrete se încadrează în trei categorii: secrete cu privire la acțiuni și comportamente imorale, secrete despre aventuri sau infidelități și secrete legate de muncă și bani. Avem secrete legate de aspectele financiare ale vieții noastre pe care le ascundem nu doar de familia lărgită, prieteni sau colegii de muncă, dar și față de partenerii sau partenerele noastre.

După cum ne arată știința relațiilor, banii sunt unul dintre cel mai frecvente cinci motive de ceartă în cuplu, iar ascunderea sau cheltuirea acestora fără știrea celuilalt este o practică care dăinuie sub tăcerea multor secrete. Specialiștii din domeniul relațiologiei, cum ar fi psihoterapeuții Raluca Anton și Gáspár György, ne transmit că totul se leagă de mediul în care am copilărit și de cei șapte ani de acasă. Familia în care am crescut ne modelează primele experiențe financiare, pe baza cărora, mai apoi, se conturează credințele și percepțiile noastre despre bani și relații. Iar aceste percepții ajung să ne prezică comportamentele și rezultatele financiare de la vârsta adultă. Mai concret, observând interacțiunea părinților noștri și modul în care aceștia comunică unul cu celălalt și cu noi, ne formăm realitatea interpersonală și financiară. Astfel, dacă ne-am văzut părinții având nenumărate dispute despre bani ori ascunzând adevărul cu privire la bani, putem ajunge să imităm comportamentele acestora și să ne folosim de secretele financiare ca strategie de evitare a certurilor pe seama resurselor bănești.

Câți dintre noi avem secrete financiare în cuplu

Fiecare dintre noi aducem în relația de cuplu istoria proprie și raportarea personală față de bani. Cu toții – indiferent de gen, vârstă, educație sau statut – avem o moștenire legată de bani, o narațiune care se transmite de la o generație la alta despre sensul și semnificația banilor.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Un sondaj de opinie realizat de către TD Bank, în 2017, cu privire la dragoste și bani, arată că aproximativ 36% dintre cupluri se ceartă lunar din cauza banilor și 13% dintre parteneri au cel puțin un secret financiar. În timp ce un alt studiu pe tema infidelității financiare în cuplu (M. Jeanfreau și colab., 2018), publicat în Journal of Financial Therapy, concluzionează că 27% dintre participanți păstrează un secret financiar față de partenerii lor. Iar un amplu sondaj telefonic, ceva mai vechi (Mecia, T., 2015), a scos la iveală că 6% dintre persoanele care locuiesc cu partenerii lor au un cont bancar secret, iar 20% dintre respondenți au declarat că au cheltuit cel puțin o dată cinci sute de dolari sau chiar mai mult, fără știrea partenerului.

Așa cum am evidențiat deja, motivele pentru care alegem să ascundem o achiziție financiară sau pentru care nu dezvăluim prețul unui produs au legătură cu strategiile noastre imature de gestionare a conflictelor. Alegem să nu împărtășim adevărul despre comportamentele noastre financiare de teama consecințelor, considerând că astfel putem păstra armonia spațiului dintre noi.

℗PUBLICITATE



Când ne fac secretele cel mai mult rău

Potrivit descoperirilor făcute de psihologi și psihoterapeuți, secretele care ocupă mai mult spațiu în mintea și în lumea noastră cognitivă sunt și cele mai dăunătoare, implicând stări intense de rușine, izolare și nesiguranță. Ascunderea adevărului față de partenerii de cuplu și față de ceilalți membri importanți ai familiei noastre poate fi o reală sursă de stres. Dar pare că disconfortul cel mai acut nu este reprezentat de efortul psihologic pe care-l depunem, ci de faptul că nu ne simțim confortabil cu noi înșine. Când nu ne găsim locul în propriul interior psihologic doare mai tare decât orice acrobație conversațională am fi nevoiți să facem pentru a ascunde secretul financiar de partenerul sau partenera noastră.

Până când să ne cărăm secretele în spinare

După cum scrie dr. Michael Slepian în volumul Viața secretă a secretelor, secretele ne pot împovăra, iar greutatea psihologică este reprezentată de faptul că le ducem singuri, fără sprijinul celorlalți, riscând astfel să lezăm, în mod profund, încrederea celor dragi. „La baza unei relații sănătoase“, spune Gáspár György, „sălășluiesc devotamentul și încrederea. Primul este despre a urmări interesele partenerului cu aceeași pasiune cu care le urmărim pe cele personale. Iar încrederea presupune să faci ceea ce ai spus că vei face, că vei da dovadă de onestitate și loialitate“.

Pentru a evalua utilitatea și adversitatea secretelor noastre financiare, Michael Slepian sugerează să ne ghidăm în funcție de răspunsurile la următoarele trei întrebări: „Pe cine afectează secretul meu?“, „Pe cine protejează secretul meu?“, „Cât de întemeiate sunt motivele mele pentru a păstra acest secret?“. Aceste întrebări constituie ceea ce psihologul american numește „busola de adaptare“, pentru că răspunsurile ne pot indica trei căi diferite de a face față propriilor secrete.


Citește și:

Claudia Oprescu lucrează de mai bine de zece ani în domeniul comunicării, de cinci ani coordonează proiectele de implicare în comunitate ale Băncii Comerciale Române și este profesor la Școala de Bani unde îi învață pe copii și tineri cum să fie responsabili cu banii, iar pe părinți cum să le vorbească despre bani copiilor. Scrie povești pentru copii în timpul liber și iubește natura.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0