Skip to content

Chiar dacă pentru cei mai mulți dintre noi sexul este una dintre adevăratele plăceri ale vieții, acesta poate reprezenta și unul dintre cele mai neplăcute subiecte de dialog în cuplu. Mulți dintre noi cărăm în suflete restricțiile copilăriei, ne jenăm de părți ale corpului nostru sau ne ascundem de rușinea momentelor în care am fost respinși sau blamați sexual.

Un studiu online, extrem de ambițios, care a implicat 70.000 de oameni din 24 de țări ale lumii, a relevat faptul că partenerii care se bucură cu adevărat de viața lor sexuală au făcut din conexiunea erotică o prioritate pe agenda unei zile obișnuite. Aceștia își oferă spațiu fizic și psihologic pentru conectare emoțională și fizică. În aceste cupluri, partenerii îndrăznesc să discute liber despre sexualitatea lor și sunt curioși să afle despre sexualitatea celuilalt. Iar plăcerea sexuală este evidențiată în variate moduri.

În cuplurile în care eroticul face casă bună cu domesticul, partenerii sunt conectați sentimental, dar sunt conștienți și de individualitatea și valoarea fiecăruia în parte. Aceștia caută să petreacă timp împreună, dar își folosesc și imaginația pentru a descoperi din nou și din nou părțile necunoscute încă ale partenerului.

Potrivit Institutului Gottman din SUA, probabil cel mai avansat laborator de cercetare în psihologia cuplului din întreaga lume, următoarele cinci elemente pot asigura atât stabilitatea afectivă, cât și pasiunea fizică într-un cuplu:

1. Într-o discuție cu partenerul, îndrăzniți să puneți accentul pe sex. Concluziile studiilor de specialitate evidențiază faptul că adevăratul obstacol în calea împlinirii sexuale este lipsa comunicării pe marginea acestui subiect. Majoritatea cuplurilor în care partenerii nu îndrăznesc să vorbească despre viața lor erotică se confruntă cu o stare de plictiseală și apatie în plan sexual. În timp ce curajul celor care abordează astfel de subiecte este recompensat atât printr-o îmbunătățire a conexiunii afective, cât și printr-o viață sexuală mai calitativă. Concluzia e clară – cuplurile care vorbesc despre sex, se și bucură mai mult de sex.

℗PUBLICITATE2. Reinventarea sexului. Convingerile și adevărurile personale pe care le avem despre poetica sexului sunt bazate pe ceea ce am moștenit de la părinți și ceea ce am experimentat în călătoria vieții. Asta poate însemna și că unii dintre noi sunt corigenți la materia Educație sexuală, iar acest fapt psihologic poate împiedica exprimarea erotismului și a spiritului sexual. Adesea bărbații sunt panicați de calitatea performanței și femeile îngrijorate de țintirea orgasmului, dar niciunul dintre cele două sexe nu îndrăznește să pună în cuvinte astfel de temeri. Iar din păcate sexul orientat pe performanță adesea duce la eșec, și nu la satisfacție. Astfel, în loc să ne lăsăm obsedați de rezultat, este mai benefic și plăcut să reducem viteza și să începem să descoperim cu adevărat geografia corporală atât a partenerului, cât și a propriului trup. Credem sau nu, fiecare gest de afecțiune, admirație și încântare pe care-l avem față de partener este parte din jocul numit preludiu. Acesta nu începe cu câteva minute înainte de penetrare, debutul său este imediat după ce am finalizat un act intim. Astfel, reinventarea sexului ține de gradul personal de libertate și de permisiunea interioară de a trăi ca niște adevărate ființe sexuale, ceea ce înseamnă că adesea drumul până la orgasm este mai prețios decât orgasmul în sine.

3. Butoanele erotice ale partenerului. Tu știi ce-l face pe partenerul tău să fie stârnit sexual și ce-l inhibă? Cunoașterea și înțelegerea acestor butoane psihologice ce vă ajută să evitați aplatizarea erotică și să vă condimentați viața sexuală. Pentru fiecare partener este benefic să descopere gândirea erotică a celuilalt și la momentul potrivit, să stârnească într-un mod inteligent flacăra sexuală. Recunoașterea acestor butoane este condiționată de dialogul post-orgasm și de curiozitatea direct exprimată unul față de altul. Cartea Inteligența erotică poate reprezenta un start bun pentru a cunoaște locul de pornire și închidere a butoanelor erotice.

4. Cum spui NU sexului? Mai mult ca sigur, vor exista și momente în care unul dintre noi efectiv nu va avea starea potrivită pentru sex; iar pentru a nu leza legătura afectivă este înțelept ca refuzul să fie blând. Un fenomen contraintuitiv este relevat de studiile de specialitate, care ne arată că, dacă refuzul este primit cu o atitudine deschisă și non-defensivă, ca o formă de normalitate, acest aspect poate duce la și mai mult sex. În timp ce critica (ex. Mereu faci asta…) și mentalitatea de victimă ( Nu mă iubești…, Nu-ți pasă de mine) erodează atât legătura afectivă, cât și dorința sexuală.

5. Comunicarea erotică este un proces continuu – îmbunătățirea vieții sexuale nu se produce peste noapte. Merită să depuneți un efort susținut pentru a comunica deschis și sistematic despre cine ce își dorește în plan intim. Adresați întrebări și fiți curioși. Comunicarea deschisă este un bun afrodiziac și una dintre strategiile cele mai bune pentru condimentarea vieții sexuale.

Pentru și mai multe informații despre cum îți poți cultiva inteligența erotică și despre poetica sexului în viața de cuplu, urmărește în fiecare miercuri #LOVEisFUN cu Gáspár György și Bogdan Nicolai pe pagina de facebook A List Magazine by Andreea Esca.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0