Skip to content

Deja suntem în sezonul Sărbătorilor de iarnă, iar entuziasmul se regăsește pe chipul multora dintre noi, cei îndrăgostiți de gustul turtei dulci, cei care așteaptă cu nerăbdare împodobirea bradului sau cei care visează la o seară liniștită la ușa șemineului, acompaniați de cei dragi. Cu toate acestea, mai puțin nerăbdători sunt proaspeții părinți. Trebuie să recunoaștem că pe cei care nu demult au primit în dar un nou membru al familiei, perioada Sărbătorilor poate să îi găsească mai anxioși sau chiar timorați în ceea ce privește programul acestor zile.

Aceia dintre noi cu copii mici vedem cu oarecare teamă perioada Crăciunului, însoțită de mai multe vizite, program haotic, stres și oboseală acumulată. Din păcate, nu toți avem bebeluși care se pot adapta ușor, ci, pentru marea majoritate, modificările bruște de mediu nu sunt benefice. Așadar, recomand ca înainte de a creiona programul acestor zile, să luați în considerare tiparul specific al copilului vostru. Gândiți-vă ce temperament are, cât de ușor se acomodează, cât  de bine interacționează cu persoane străine etc.

Pentru a face față presiunii, vă sfătuiesc să țineți cont de următoarele șase aspecte atunci când vă hotărâți dacă este mai avantajos să rămâneți în formula restrânsă de familie, sau vă puteți aventura în a călători pentru câteva zile dincolo de hotarul casei.

℗PUBLICITATE



Kit de supraviețuire pentru părinții copiilor mici

  1. Menționați tuturor programul copilului. Comunicați cu respect celor dragi faptul ca bebe are deja un anumit program bine conturat, ce ar trebui cât mai exact respectat, pentru a nu ajunge să fie suprastimulat. Cu siguranță, cei din jur vă vor acorda spațiul necesar, vor înțelege că nu puteți participa la toate activitățile și că aveți nevoie de odihna cuvenită. Învățați să vă exprimați nevoile, fără a presupune că celorlalți le este la fel de clar care sunt nevoile unui pui de om.
  2. Atenție la mediul de somn. Deși foarte probabil sunteți nevoiți să călătoriți, nu uitați să luați la voi întotdeauna elementele cele mai familiare copilului, pentru a-l ajuta să se acomodeze la noul spațiu de somn. De pe listă nu trebuie să vă lipsească jucăria de atașament, aparatul de sunete albe sau sacul de dormit. Recomand chiar și propriul cearșaf, căruia i s-a impregnat deja mirosul bebelușului și, eventual, suzeta, dacă este o asociere de somn deja creată.
  3. Mențineți aceeași rutină de somn. Poate părea dificil, dar nu uitați că cei mici iubesc predictibilitatea și, în primii ani de viață, vor funcționa perfect după acest principiu. Așadar, chiar dacă nu sunteți în propria casă, încercați pe cât posibil să urmați aceiași pași înaintea somnului, să citiți aceleași cărticele ca și acasă, să diminuați lumina cu cel puțin o oră înainte de somn, iar nivelul decibelilor din încăpere să nu depășească cotele normale.
  4. Urmăriți semnele de oboseală. Cu toate că adulții sunt nerăbdători să socializeze, în condițiile în care viața lor este concentrată asupra celui mic în ultima perioadă, totuși, să nu uităm că aglomerația, interacțiunea și zgomotul de fundal pot obosi foarte ușor un copil mic. Dacă noi avem posibilitatea de a ne crește nivelul de energie ușor, bebelușii rămân fără alternative atunci când li s-au consumat bateriile. Cu toții știm ce presupune a ne confrunta cu un copil obosit si extrem de mârâit. Așadar, nu uitați să urmăriți întotdeauna semnalele date de copil și încercați să aveți o perioadă de veghe chiar mai scurtă decât de obicei, atunci când sunteți într-un mediu nou.
  5. Evitați supraoboseala. Pentru bebeluși, întâlnirea cu persoane străine și interacțiunea cu alți membri ai familiei se poate dovedi extrem de obositoare. Orice nouă figură sau orice nou spațiu le solicită atenția și îi poate stimula mai mult decât ne dorim. Deși avem tendința să îi ținem mai mult treji pentru a întâlni pe toată lumea, sau pentru a demonstra noile lui abilități, nu facem decât să ne sabotăm propria liniște pentru potențiale laude. O să ne confruntăm ulterior cu copii plângăcioși, nervoși, cărora cu greu le putem intra în voie. Încercați, pe cât posibil, să respectați orele biologice de somn și oricând există dubii asupra orei de culcare, balanța trebuie înclinată către o oră mai devreme.
  6. Implementați regula 80/20. Cu toate că sunt adepta rutinei și respectării agendei celor mici, înainte de toate, să nu uităm, totuși, că Sărbătorile sunt despre a ne găsi echilibrul, a fi aproape de cei dragi, a încerca să lăsăm la o parte stresul cotidian și grijile despre copil și a ne pierde în conversații care nu au ca punct central doar micuții. Dacă faceți și excepții, nu vă îngrijorați că vor deveni noua regulă, atât timp cât raportul 80/20 este păstrat.

Bine de știut!

Nu priviți, însă, perioada Sărbătorilor cu panică și incertitudini în ceea ce privește somnul micuților. Vă asigur că, deși, decalați puțin programul copilului în această perioadă, totuși, un bebeluș care de obicei doarme la orele corecte și are asocierile potrivite de somn, va reveni la normal extrem de repede. Lăsați loc flexibilității și bucurați-vă de compania celorlalți, pentru că dincolo de nevoia acută de somn a părinților, există și cea de socializare. Este total în regulă să vă permiteți puțină libertate și un program ajustat, încât să vă alimentați rezervorul de energie și bună dispoziție.

Dincolo de toate, copiii ne simt energia și vibrația interioară, așa că dacă vă lăsați purtați de magia Crăciunului și rămâneți constanți în abordare, și Moșul vă va răsplăti cu un copil odihnit și vesel. Retrăiți bucuria copilăriei lângă cei mici și valorificați fiecare clipă petrecută împreună!

Sunt de două ori mamă, consultant certificat în somnul bebelușilor și al copiilor de până în 6 ani, pasionată de parenting și relații interumane. Mă preocupă odihna celor mici și liniștea celor mari, având ca misiune să îndrum părinții spre un somn calitativ și o relație armonioasă cu copiii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0