Conceptul de minte înțeleaptă îl regăsim în terapia comportamentală dialectică (DBT)1 și reprezintă capacitatea de a lua hotărâri sănătoase cu privire la viața noastră, pornind atât de la gânduri raționale, cât și de la emoții.
Ca să fie mai clar conceptul, vom face referire la momentul în care cineva face o biopsie și așteaptă rezultatul, acea perioadă în care simte că viața îi este pusă pe pauză, blocată. Dacă suntem într-o astfel de situație, iar rezultatul întârzie, din diverse motive, ajungem să ne gândim la cele mai îngrozitoare cauze pentru care nu a fost anunțat rezultatul, iar combinația de îngrijorări, frici și panici ne face să așteptăm cel mai groaznic rezultat posibil.
Tot în astfel de momente de vulnerabilitate extremă, putem să cădem în plasa regretului și să ne învinovățim pentru trecut sau să ne măcinăm excesiv pentru viitor, uitând că tot ceea ce avem cu adevărat este momentul prezent.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Puterea momentului prezent
Experiența clinică mi-a dovedit că nici măcar o boală oncologică nu ia totul. Nu anulează rolurile pe care le-am avut, amintirile noastre cele mai prețioase, mesajele pe care le transmitem prin povestea noastră de viață și momentul prezent, ceea ce alegem să gândim și să trăim în momentul prezent. Prin practica mindfulness sau concentrarea pe momentul de aici și acum reușim să ne îmbunătățim calitatea vieții și în cancer.2-5
Ce se întâmplă, de fapt, în momentul în care echivalăm emoțiile cu un adevăr nefundamentat este să lăsăm mintea emoțională să ne copleșească. Mintea emoțională apare atunci când realizăm judecăți de valoare sau luăm decizii doar plecând de la felul în care ne simțim.
E important să ne amintim că emoțiile în sine nu reprezintă nimic rău sau problematic. Noi toți avem nevoie de emoții pentru a duce o viață sănătoasă. Problemele intervin atunci când emoțiile preiau controlul asupra vieții noastre. Contrariul compensator al minții emoționale este acea parte a procesului decizional care analizează datele unei situații, se gândește cu claritate la ceea ce s-a întâmplat, ia în calcul detaliile și apoi ia decizii raționale.
Întâlnirea dintre mintea emoțională și cea rațională
Soluția pentru o viață sănătoasă este să găsim balansul flexibil dintre mintea emoțională și mintea rațională − spune dr. Marsha Linehan, unul dintre reprezentanții de marcă ai DBT.6
Unul din exercițiile prin care ne putem dezvolta mintea înțeleaptă este să practicăm aptitudinile de prezență conștientă (mindfulness).
De exemplu, atunci când ne aflăm într-o situație dificilă, ne putem adresa următoarele întrebări:
- Unde sunt acum?
- Călătoresc mintal în viitor, făcându-mi griji pentru ceva ce s-ar putea întâmpla sau planific un lucru care s-ar putea întâmpla?
- Călătoresc oare în trecut, recapitulând greșeli, retrăind experiențe neplăcute sau gândindu-mă cum ar fi putut să fie viața mea în circumstanțe diferite?
- Ori sunt în prezent, acordând cu adevărat atenție lucrurilor pe care le fac, le gândesc, le simt?
Dacă nu sunteți în momentul prezent, vă puteți concentra din nou atenția asupra lucrurilor care se întâmplă acum, respectând următorii pași:
- Observați felul în care respirați. Încercați să respirați profund și lent, ca să vă puteți concentra din nou asupra prezentului.
- Conștientizați cum vă simțiți corpul și observați orice tensiune sau durere pe care o simțiți. Gândurile ar putea contribui la ceea ce simțiți. Merită să vă adresați întrebarea „Mă ajută ceea ce gândesc acum? Dacă nu mă ajută, ce m-ar ajuta să gândesc aici și acum?“
- Observați ceea ce simțiți, dar, pe cât posibil, încercați să nu etichetați – vă puteți imagina că stați așezat(ă) lângă un pârâu și vă priviți gândurile și emoțiile trecând pe frunze.
Dacă reușim să facem aceste lucruri, atunci vom reuși și să ne controlăm și să ne liniștim emoțiile copleșitoare mai ușor. Până la urmă, pacea interioară este cheia stării de bine: dacă suntem împăcați cu noi înșine și cu ceea ce trăim aici și acum, vom putea face față diferitelor situații cu calm și înțelepciune.
Referințe bibliografice:
1. McKay M, Wood JC, Brantley J. The dialectical behavior therapy skills workbook: Practical DBT exercises for learning mindfulness, interpersonal effectiveness, emotion regulation, and distress tolerance: New Harbinger Publications; 2019.
2. Dehghan M, Jazinizade M, Malakoutikhah A, Madadimahani A, Iranmanesh MH, Oghabian S, et al. Stress and quality of life of patients with cancer: the mediating role of mindfulness. Journal of Oncology. 2020;2020.
3. Fong TC, Ho RT. Mindfulness facets predict quality of life and sleep disturbance via physical and emotional distresses in Chinese cancer patients: A moderated mediation analysis. Psycho‐oncology. 2020;29(5):894-901.
4. Zhang X, Liu D, Li Y, Zhang Y, Zhang B, Wang X, et al. Effects of mindfulness-based interventions on quality of life of women with breast cancer: a systematic review. Journal of comparative effectiveness research. 2019;8(11):829-40.
5. Pedro J, Monteiro‐Reis S, Carvalho‐Maia C, Henrique R, Jerónimo C, Silva ER. Evidence of psychological and biological effects of structured Mindfulness‐Based Interventions for cancer patients and survivors: A meta‐review. Psycho‐Oncology. 2021;30(11):1836-48.
6. Linehan MM. Skills training manual for treating borderline personality disorder: Guilford press; 1993.