Skip to content

În luna decembrie, colindele răsună în multe case, luminițele oferă un aer festiv orașelor, miroase a scorțișoară și a citrice, iar târgurile de Crăciun își deschid porțile. E perioada anului în care mulți dintre noi trăiesc o stare de bucurie care pare să contamineze toate palierele vieții noastre. Așteptarea nerealistă este să existe o stare de bine universală, care să ne inunde pe toți și care să fie prezentă în fiecare casă, în fiecare familie, în relații în general.

Ajută să-ți amintești că perioada Sărbătorilor poate fi, de fapt, o perioadă cu multă durere și suferință pentru unii dintre noi, iar asta este în regulă. Aceste momente, pe care le petreci alături de familia ta, pot dezgropa multă suferință și stres.

În unele case, Sărbătorile oglindesc lipsurile: sărăcia relațională care poate însemna să ai casa goală de Crăciun, să nu ai o familie cu care să te poți conecta cu adevărat și în profunzime. Poate că ești unul dintre oamenii care întâmpină probleme de ordin financiar și nu-și permite să cumpere cadouri pentru cei dragi sau chiar să gătească o masă caldă de Crăciun.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Nu în ultimul rând, poate ești prins în goana de a bifa cât mai multe sarcini (posibil să ai liste interminabile cu lucruri de făcut) și nu-ți mai rămâne timp pentru a avea grijă de tine, pentru a încetini, pentru a savura momentele din viața ta. Ce frumos ar fi să te poți opri mai des, ca să trăiești pe deplin sau să încetinești, pentru a trăi mai intens bucuria și recunoștința!

Pentru a te bucura de luna cadourilor pe îndelete și pentru a reduce semnificativ nivelul de stres și de suferință care poate apărea, am pregătit mai multe idei ce pot fi puse cu ușurință în practică și care se bazează pe cercetări din psihologie.

Sugestia nr. 1

„Mai puțin înseamnă mai mult“: încetinește ritmul, alegând să faci mai puține, și, în acele momente, să fii cu totul implicat(ă) în ceea ce faci. Propune-ți ca, în cadrul activităților pe care le faci, să lași telefonul și ecranele deoparte și să fii prezent(ă) în acea experiență cu toată ființa ta. Este viața ta și nu vei mai putea retrăi aceste momente, în acest fel, niciodată. Fiecare moment este unic și nu avem, din păcate, o mașină a timpului care să ne permită să călătorim în trecut și să revenim la anumite momente din viața noastră pentru a le retrăi: pentru a o strânge în brațe pe bunica ta, pentru a-i spune tatălui tău că-l iubești, pentru a-ți cere iertare de la soția ta, pentru a-ți săruta copilul pe frunte etc. Bucură-te de prezența oamenilor dragi, gustă cu bucurie din mâncarea gătită, joacă-te în cuplu sau cu copiii tăi, creează amintiri frumoase. Momentul prezent este viața ta. Iar viața merită trăită din plin.

Sugestia nr. 2

Practică recunoștința zi de zi. Recunoștința ne ajută să trecem dincolo de lipsurile care există, inevitabil, în viața fiecăruia dintre noi. Și dacă depunem efort cognitiv, mereu vom găsi cu ușurință lipsuri. Recunoștința ne dă oportunitatea de a sărbători viața și lucrurile mărunte. Ne invită să celebrăm existența și oamenii. Recomand, de obicei, apropiaților și cunoscuților mei jurnalul Psihodescoperiri, semnat de colega mea, Diana Lupu, care este un instrument foarte valoros pentru a te însoți în procesul tău de a practica recunoștința. De asemenea, poate fi și un cadou potrivit pentru Crăciun sau Anul Nou.

℗PUBLICITATE



Sugestia nr. 3

Gândește-te cum ai dori să fie această perioadă pentru tine. Care sunt nevoile tale? Cum îți dorești să arate timpul tău liber? Unde îți dorești să petreci timpul de Crăciun? Dar de Revelion? În ce fel?

În acest sens, te îndemn să completezi următorul exercițiu în scris:

Felul prin care aș putea încetini înainte de Sărbători este …
De Crăciun, ce aș avea nevoie ar fi …, iar asta e important pentru mine deoarece …
Nevoia mea de Sărbători este … și felul prin care aș putea să mi-o îndeplinesc ar fi …
Ceva ce aș putea să fac pentru a putea savura mai mult această perioadă ar fi …

În concluzie, stresul e greu de evitat în perioada de pregătiri pentru Sărbători. Însă avem posibilitatea de a da volumul stresului din corp mai încet, de a încetini și de a savura farmecul acestor zile, de a practica recunoștința și de a alege să ne satisfacem nevoile în aceste săptămâni. Tu cum alegi să ai grijă de tine în această perioadă a anului?

Cu Aquilea credem că un mod mai respectuos de a avea grijă de corpul tău și de natură este, fără îndoială, posibil. De aceea, extragem cele mai bune ingrediente din natură și le combinăm cu știința pentru a le spori proprietățile.


Citește și:

Oana Mărcuș este doctor în psihologie și psihoterapeut, cu o experiență de 10 ani, în cabinetul său privat din Cluj-Napoca. Este fascinată de relațiile umane și crede cu tărie că fericirea noastră depinde de calitatea relațiilor noastre. Are doi copii, iar rolul de părinte o face să fie foarte curioasă și pasionată de parenting.

Caută
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile stocate în cookie-uri sunt salvate în browserul tău și îndeplinesc funcții precum recunoașterea ta atunci când revii pe site și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului sunt cele mai interesante și utile.