Skip to content

Sănătatea reprezintă una dintre prioritățile de bază pentru majoritatea părinților preocupați de starea de bine a copiilor. În contextul Paginii de Psihologie, ne concentrăm cu precădere asupra sănătății psihologice și relaționale, însă, ținând cont de contextul actual, unul în care copiii petrec o cantitate semnificativă de timp în fața ecranelor, am stat ce vorbă cu doamna doctor Sînziana Istrate, medic primar oftalmolog și doctor în științe medicale. 

Curiozitatea noastră a pornit de la cum pot părinții și îngrijitorii să recunoască problemele oculare ale copiilor și care sunt semnalele care ne pot transmite că este nevoie de sprijinul unui oftalmolog.

„Problemele oculare ale copilului sunt de cele mai multe ori descoperite întâmplător, deoarece rareori copiii spun ca nu văd“, ne explică dr. Istrate. Curiozitatea noastră a fost și mai mult stârnită și am vrut să aflăm mai multe. De ce? „Pentru că își imaginează că așa cum văd ei vede toată lumea și doar o comparație poate atrage atenția că este o problemă. Uneori pot prezenta mici ticuri oculare: frecatul des al ochilor, clipitul frecvent, mijitul ochilor, mișcări anormale ale globilor oculari care atrag atenția părinților.“ Evident că toate acestea pot fi niște semnale clare, care-i încurajează pe părinți să vină cu copilul la un consult oftalmologic. 

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


„Alteori, părinții sau îngrijitorii pot sesiza că performanțele școlare sunt legate de faptul că elevul nu vede, că scrie greșit sau că obosește când citește sau își face temele, copilul putând acuza chiar și dureri de cap“, continuă doamna doctor.

℗PUBLICITATE



Având o practică medicală bogată, dr. Istrate ne trage atenția și asupra faptului că, pentru copii, imaginația este o dimensiune importantă și face parte din modul în care aceștia comunică și se raportează față de realitate: „Cel mai drăguț răspuns al unui copil mic, de patru ani, a fost ca el are un păianjen pe ochișori și nu vede clar… așadar, rămâne sarcina părintelui să verifice starea sănătății oculare a copilului, într-o primă fază.“ 

Desigur că ne-am întrebat și noi: Cum își dă seama un părinte că e ceva în neregulă? Iată răspunsul oferit de doamna doctor: „Poate începe prin a-i acoperi câte un ochi copilului și să-l întrebe dacă vede la fel cu ambii ochi sau să observe reacția copilului; poate să verifice dacă urmărește un obiect (o jucărie, o lanternă etc.); poate să vadă dacă ochii se mișcă corect odată cu mișcarea unui obiect de interes, spre exemplu jucăria favorită, poate vedea dacă pupilele sunt egale, dacă ochii sunt aliniați etc. Orice anomalie detectată ar trebui să-i alerteze pe părinți și să ducă copilul la un examen oftalmologic. De aici preiau treaba doctorițele Plușica de ochișori!“

D-na doctor Istrate poate fi găsită atât la Clinica Optissima Cișmigiu, la Regina Maria Dorobanți, la spitalul Euroclinic Floreasca și la Spitalul Universitar.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%