Vară 2021. Sentimente și trăiri împărțite. Pe de o parte, ne bucurăm să ne facem planuri de vacanță. Pășim mai timid sau mai hotărât spre viața fără pandemie. Ne bucurăm de terase, plimbări fără mască, cumpărăm bilete de avion și visăm sau ne vedem ajunși în locuri departe de casă. Respirăm un nou început. Pe de altă parte, anxietatea încă e prezentă, măsurile de precauție sunt încă important de urmat. Suntem în antiteză la exterior și în interior. Cum putem să împăcăm aceste două părți din noi – pe cea emoțională și pe cea comportamentală?
„Călătoritul presupune să fii dispus să te expui la situații noi și să poți tolera o anumită incertitudine, deoarece nu știi exact cum va merge“, spune Bethany Teachman, profesor de psihologie și directorul programului clinic al Universității din Virginia, S.U.A. Anxietatea tipică de călătorie tinde să anticipeze ceea ce se poate întâmpla în cel mai rău caz – privind transportul, destinația în sine și alte obstacole, precum limba, anumite probleme care se pot întâmplă acasă în lipsă etc. În contextul actual, la acestea se adaugă și anxietatea de boală sau comportamentele de prevenție. Toate acestea au în comun disconfortul privind necunoscutul, toleranța scăzută la incertitudine.
Cineva spunea că noul coronavirus este precum un monstru care te atacă atunci când părăsești vizuina. Această percepție era dublată de disconfortul resimțit în situații sociale cu multă lume. Diferitele moduri de abordare a pandemiei sunt un factor major de anxietate pe care oamenii o simt în timpul călătoriei. În propriile noastre medii ne putem controla factorii de risc, dar în locuri și situații noi nu știm ce alegeri au făcut alții și cum ne pot afecta.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Incertitudinea ne determină să ne luăm măsuri de siguranță. Să călătorim cu mașina în locul avionului, să ne facem provizii de mâncare pentru drum pentru a nu fi nevoiți să oprim la restaurante, să călătorim mai aproape de casă sau în locuri mai puțin frecventate, să fim hipervigilenți la persoanele care nu respectă regulile de protecție COVID-19 – distanțare socială, purtarea măștii etc.
Adesea, când vorbim despre gestionarea anxietății, vorbim despre gestionarea alarmelor false. Problema este că unele dintre fricile legate de COVID-19 nu sunt iraționale. Nu putem fi la fel de încrezători că unele lucruri sunt în mod obiectiv sigure din perspectiva aceasta. Trăim în această zonă gri.
Opt idei de pregătire pentru o vacanță cât mai plăcută
Pentru a gestiona mai bine anxietatea cu privire la COVID-19 și călătorit, este important să facem distincția între riscurile reale și cele imaginare. Iată câteva idei despre cum să vă pregătiți pentru o călătorie fără prea mult stres:
1. Informați-vă. Anxietatea dă naștere îngrijorărilor și este alimentată de acestea: „Cât de sigur este să zbori cu un avion? Pot să mă îmbolnăvesc dacă stau într-un hotel? Ce fel de măști sunt cele mai sigure pentru a preveni infectarea?“ Pentru a vă liniști frica de necunoscut, căutați surse științifice fiabile care vă pot ajuta să luați decizii cu privire la călătorii.
2. Luați măsuri de precauție. După ce obțineți informațiile corecte, faceți tot ce puteți pentru a diminua riscurile pe care vi le asumați. În acest fel, vă veți simți mai siguri, mai încrezători și mai pregătiți.
3. Mențineți un echilibru. Încercați să rămâneți implicați în comportamente productive și să nu intrați în comportamente făcute pentru a vă regla anxietatea. Supra-compensarea are un efect negativ asupra anxietății. Este important să fim conștienți de acele comportamente compulsive și să nu reacționăm pe baza anxietății.
4. Fiți îngăduitori cu dumneavoastră. Multe persoane se confruntă cu dificultăți emoționale în pandemie. Deci, în loc să ne luptăm cu stările noastre emoționale și să ne dorim să le oprim, mai bine ni le conștientizăm și încercăm să oprim vocea critică interioară.
5. Identificați sursele care vă activează. Înainte de a pleca, luați-vă timp pentru a reflecta la ceea ce vă creează disconfort. Este urcatul în avion? Statul în același spațiu cu mai multe persoane? Purtatul măștii mai multe ore? Odată ce identificați sursa, pregătiți-vă niște tehnici de relaxare – respirația abdominală, mindfulness, activarea simțurilor pentru a reveni în prezent (mirosiți ceva intens, mâncați o bomboană mentolată, numiți câteva obiecte pe care le vedeți), restructurarea unor gânduri catastrofale în unele mai raționale, care să vă ajute în loc să vă blocheze, diferențierea de gândurile negative prin a le observa etc. Încercați să vă reduceți hiperactivarea înainte de a lua anumite decizii, pentru ca aceste decizii să fie cu adevărat benefice.
6. Limitați contactul cu sursele media. Fiți responsabili în alegerea informațiilor bazate pe știință. Informațiile nevalidate doar alimentează anxietatea inutilă.
7. Expunere gradată. Înainte de a pleca într-o călătorie mai lungă, faceți mici excursii sau drumeții aproape de casă. Ieșiți în locuri publice, dar nu foarte aglomerate. Îi dați voie astfel creierului să se obișnuiască și să nu mai considere călătoria un pericol de care trebuie să vă protejeze.
8. Aveți încredere în dumneavoastră. Odată ce ați luat o decizie informată, negociați cu acea parte din dumneavoastră care continuă să se îngrijoreze și să facă scenarii. „Ieșiți din mintea“ dumneavoastră și observați ce se întâmplă în corpul dumneavoastră. Tolerați neliniștea, nesiguranța și, în timp ce respirați abdominal, lăsați emoția să se trăiască. Ca orice emoție și senzație fiziologică, dacă nu ne luptăm cu ea, aceasta va crește până la un punct și apoi va dispărea. Apoi, puteți avea încredere în decizia luată, adică în dumneavoastră.
Vă doresc vacanță plăcută!