Skip to content

Relația dintre oameni și bani este poate una dintre cele mai subestimate în ceea ce privește implicarea psihologică. Sigur, cu toții știm că avem nevoie de bani ca să trăim, dar ce putem să facem atunci când acest subiect devine o sursă de stres, anxietate sau probleme în cuplu și familie? Studii peste studii au demonstrat că banii influențează relațiile pe care le avem cu cei din jurul nostru, dar și modul în care ne raportăm la noi înșine. 

Unul dintre motivele pentru care banii au un impact atât de mare asupra noastră vine chiar din lipsa de informație: pentru că nu înțelegem foarte bine cum funcționează banii mai departe de plata facturilor sau a cumpărăturilor de zi cu zi, nici nu ne de dăm seama cum îi putem gestiona la un nivel optim. Iar mulți dintre noi suntem nemulțumiți de modul în care ne gestionăm banii. Conform Raportului de Inteligență Financiară, un studiu realizat de Unlock Market Research pentru Banca Comercială Română, 1 din 5 români consideră că situația financiară este cel mai important aspect al vieții lor, însă, în același timp, doar 1 din 4 români se declară mulțumiți de situația lor financiară.

Din fericire, chiar dacă pentru unii dintre noi conceptul de educație financiară poate suna complicat și ne e greu să ne dăm seamă cum ne putem îmbunătăți relația cu banii și situația financiară, nu este nevoie să fie chiar așa. Mai mult, unele dintre cele mai interesante aspecte notate în Raportul de Inteligență Financiară au chiar soluții simple, la îndemână pentru oricine are acces la Internet sau la un telefon. 

Cei mai mulți români consideră că este o greșeală că nu au cunoștințe despre bani sau nu au investit suficient în a-și crește nivelul de educație financiară.

58% dintre români și-ar dori să fie mai informați în ceea ce privește educația financiară și consideră că este o greșeală faptul că nu au făcut-o până acum. Cu toate acestea, românii nu apelează la experți atunci când caută soluții sau sfaturi financiare și aleg să urmeze îndrumările familiei și ale prietenilor atunci când iau decizii financiare importante. Mai exact, 1 din 2 români discută deciziile financiare majore cu familia sau prietenii apropiați, în timp ce 1 din 5 preferă să ia decizia fără să se consulte cu altcineva. Doar 1 din 10 români cere sfatul unui specialist financiar sau bancar.

În acest caz, soluția este pe cât se poate de simplă: atunci când ne lovim de situații care necesită acest gen de hotărâri, tot ce trebuie să facem este să apelăm la un consultant financiar. Un profesionist în domeniu este de departe persoana cea mai potrivită să ne ofere soluții financiare care să nu ne afecteze stilul de viață și să ne ajute să ne atingem obiectivele de viață.

Achizițiile impulsive sunt un regret la peste două treimi din români

Mai exact, 71% dintre români au cumpărat lucruri de care nu aveau neapărat nevoie, doar pentru că erau ieftine. Acesta este un fenomen des întâlnit, mai ales în perioadele reducerilor, indiferent de obiectul achiziției. Ceea ce îl face și mai complicat de stăpânit este faptul că, fiind vorba despre cumpărături „mici“, uneori nu ne mai dăm seama exact când „mic cu mic se face mare“. 

Din fericire, există două metode prin care putem să îndreptăm acest obicei. Primul pas este conștientizarea, iar aici apare „Factorul latte“: putem afla care este costul mare al cheltuielilor mici, economisind zilnic echivalentul unei cafele. Astfel, în timp, simțim cu adevărat care este impactul pe care o sumă mică de bani, dar cheltuită frecvent, îl are asupra finanțelor noastre personale. 

℗PUBLICITATEAl doilea pas este aplicarea regulei de 24 de ore. Mai exact, pentru a afla dacă un lucru chiar ne este necesar, sau dorința de achiziție este motivată doar de un impuls, o amânăm timp de 24 de ore. Doar astfel putem vedea dacă realmente avem nevoie de lucrurile pe care ni le dorim sau sunt doar impulsuri de moment care ne fac să cumpărăm ceva și, câteodată, să regretăm imediat ce am ajuns acasă cu produsul respectiv.

Siguranța vine din economii

Conform Raportului de Inteligență Financiară realizat de BCR, pentru a obține siguranță, cei mai mulți români economisesc: 2 din 3 au economii în acest moment și 6 din 10 economisesc regulat. Cu toate acestea, economisirea este mai degrabă o alegere ocazională decât un comportament responsabil constant: mai mult de jumătate (56%) dintre cei care economisesc o fac ocazional, în funcție de veniturile și cheltuielile din fiecare lună.

Bineînțeles, există câțiva pași simpli care ne pot ajuta să economisim mai bine. Pe primul loc este Regula 50/30/20. Această regulă presupune împărțirea veniturilor în 3 categorii, respectiv 3 sume:

  • 50% din venit ar trebui alocat cheltuielilor uzuale;
  • 30% din venit va fi alocat dorințelor;
  • 20% din venit va fi redirecționat spre economii și investiții.

Astfel, ne asigurăm nu doar că ne acoperim cheltuielile de zi cu zi (facturi, cumpărături alimentare, abonamente la transport etc.) și achizițiile „plăcute“ (cumpărături de haine, o vizită la muzeu, mersul la film), dar și că punem deoparte pentru situațiile neprevăzute. 

Un al doilea lucru pe care îl putem face este să aplicăm principiul „Întâi tu“: acest principiu presupune să te plătești mai întâi pe tine și după aceea să achiți alte lucruri. Concret, în ziua de salariu, primul tău pas ar trebui să fie redirecționarea a 20% din venit către contul de economii, iar abia apoi plata facturilor sau alte cumpărături. 

Cel de-al treilea aspect este cel al Fondului de Urgență: acesta presupune un fond de rezervă unde să ai economisite între 3 și 6 salarii lunare. Poate ți se pare că sună mult, dar o astfel de rezervă îți oferă siguranță pe termen lung, mai ales în cazul unor urgențe, fie ele medicale sau de altă natură, sau în situația în care te afli între locuri de muncă. 

În concluzie, relația cu banii definește de multe ori și relația cu cei din jurul nostru, astfel că trebuie să păstrăm întotdeauna un echilibru și să evităm să ajungem în situația în care banii sunt o sursă de stres. Aplicând sfaturile Școlii de Bani, de mai sus, vom putea să luăm frâiele și să deținem controlul pentru că banii ne deservesc pe noi, și nu invers. 

Claudia Oprescu lucrează de mai bine de zece ani în domeniul comunicării, de cinci ani coordonează proiectele de implicare în comunitate ale Băncii Comerciale Române și este profesor la Școala de Bani unde îi învață pe copii și tineri cum să fie responsabili cu banii, iar pe părinți cum să le vorbească despre bani copiilor. Scrie povești pentru copii în timpul liber și iubește natura.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0