fbpx
skip to Main Content

Sunt momente în viață, în care ne simțim ca o barcă fără pânze, plutind în largul mării. Nu se vede țărmul la orizont, iar noi nu știm în ce direcție să o apucăm. Încotro să mergem? Simțim că viața noastră nu are sens și ne-am dori așa de mult să avem o busolă care să ne ghideze spre mal…

Importanța găsirii sensului vieții noastre este așa de frumos redată de Victor Frankl, prin citatul: „Principala preocupare a omului nu este de a obține plăcerea sau de a evita durerea, ci mai degrabă de a vedea un sens al vieții sale. De aceea, omul este pregătit să sufere, cu condiția de a fi sigur că suferința sa are un sens.“

Pentru a simți că viața noastră are sens, avem nevoie să găsim un ideal, un țel spre care să tindem. Acest ideal ajunge să ne ghideze comportamentele și acțiunile. Alegem să învățăm lucruri noi, să ne asumăm diverse experiențe și să depunem efort în fiecare zi, pentru a fi cât mai buni. Facem toate aceste lucruri pentru că credem că ele ne vor ajuta să ne atingem idealul. Acest ideal sau scop al vieții noastre trebuie să fie destul de puternic, pentru a ne ajuta să ne mobilizăm în momentele dificile și a trece peste diversele probleme care apar. Atunci când simțim că viața noastră are sens, suntem mult mai productivi și împliniți.

Dar ce ne facem, atunci când ajungem aproape de un ideal și ne dăm seama că el nu este ceea ce ne doream cu adevărat? De multe ori, idealurile noastre nu ne aparțin nouă. Este posibil să ne dorim să obținem anumite poziții, faimă sau bani, însă – în efortul nostru de a atinge aceste țeluri – ne dăm seama că nu ne mai dorim acel lucru. Uneori, idealul nostru nu mai este un ideal și ne trezim într-o goană spre ceva căruia nu îi mai vedem sensul. Alteori, idealul nostru rămâne un ideal pentru noi, dar realizăm că, pentru a obține acel ceva, este nevoie să facem compromisuri care intră în conflict cu sistemul nostru de valori. Acestea sunt două situații prin care, probabil, au trecut mulți dintre noi. Ce este de făcut? 

Dr. Clara Hill, profesor la University of Maryland și autoarea volumului Meaning in Life: A Therapist’s Guide, ne recomandă ca, în aceste momente când avem un puternic conflict interior, să ne oprim și să reflectăm asupra propriei vieți. În aceste momente de răscruce, putem simți anxietate, teamă, furie, deznădejde. Dar este important să știm că aceste momente reprezintă, totodată, adevărate oportunități pentru dezvoltarea personală, conștientizarea și alegerea traseului în viață. 

℗PUBLICITATEÎn aceste momente, ne putem întreba dacă idealul spre care tindem mai reprezintă un ideal pentru noi? Dacă da, de ce? Acum, putem evalua efortul și resursele investite deja și pe cele pe care ar mai fi necesar să le investim pentru a ne îndeplini țelul. Ne putem întreba dacă obiectivul nostru este realist? Poate el fi realizat în timpul pe care l-am alocat inițial sau trebuie să facem ajustări? Dacă simțim că trebuie să facem compromisuri care intră în conflict cu sistemul nostru de valori, dar ne dorim totuși să atingem acel obiectiv, ne putem gândi dacă nu există alte căi, ce nu presupun să renunțăm la lucrurile în care credem.

Atunci când simțim că nu mai avem resursele să mergem spre un ideal, putem cere ajutor. Cu toții avem nevoie de un sistem de suport pentru a nu uita pentru ce luptăm și pentru a ne mobiliza să ne atingem idealul. Parte din sistemul acesta de suport sunt: familia, prietenii, colegii, valorile noastre personale, toate calitățile noastre (cum ar fi ambiția, perseverența, rezistența la stres), educația și resursele disponibile în biblioteci sau online. Evenimentele la care participăm, oamenii cu care dezvoltăm relații, cărțile pe care le citim, videoclipurile sau podcasturile pe care le urmărim – toate acestea pot reprezenta resurse. Noi putem să ne automotivăm, să ne redefinim sau să ne definim corect idealurile și să luptăm pentru a le atinge.

Oricât am căuta sensul vieții noastre, este important să nu uităm că vor exista zile în care vom simți că viața noastră are sens și zile în care vom simți că nu are un sens. A ne găsi sensul în viață este un proiect la care lucrăm continuu. Nu este ceva ce se obține și apoi este al nostru. Sensul vieții este un construct dinamic, care evoluează odată cu noi. Depinde doar de noi să dăm vieții noastre un sens: sensul pe care vrem noi să îl aibă. Identificarea sensului în viață poate avea implicații profunde asupra satisfacției generale de viață și asupra sănătății.

Alexandra Huh

Alexandra Huh este psiholog clinician, doctorand în cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj, pasionată de oameni, neuroștiințe și de viață. Își iubește meseria și caută mereu experiențe care să o ajute să se dezvolte personal și profesional.

Back To Top
×Close search
Caută
#ZeceAni împreună!
Astăzi, Pagina de Psihologie împlinește primul deceniu de viață. Mulțumim tuturor pentru că ne sunteți alături! Până la ora 24, toate cărțile publicate la Editura Pagina de Psihologie au prețuri de sărbătoare cu reduceri de până la 70%.
x