Medicul și psihoterapeutul canadian cu origini maghiare dr. Maté Gabor este unul dintre cei mai populari specialiști în sănătate mintală ai momentului. Cărțile sale au fost traduse în mai multe limbi, acestea fiind disponibile inclusiv în librăriile din România. Discursurile și interviurile sale video au devenit urmărite la modul cel mai serios de către milioane de oameni din întreaga lume care caută să se înțeleagă mai bine și să-și vindece trupul și mintea de traumele emoționale.
Într-unul dintre live-urile pe care le susține în mod periodic pe platforma Instagram alături de fiica sa, Hannah Maté, Gabor a vorbit și despre ce posibilități de vindecare psihologică au persoanele care, din varii motive, se află în imposibilitatea de-a accesa un serviciu de sănătate mintală. Această întrebare este frecvent întâlnită și pe rețelele sociale ale Paginii de Psihologie sau în rândul evenimentelor online pe care le organizăm.
Dr. Maté este de părere că întrebarea este ceva mai complexă decât ar părea la o primă vedere. Gabor recunoaște că a beneficiat personal de servicii de psihoterapie atunci când se afla în nevoie, dar cu toate acestea, cea mai mare parte a procesului său de vindecare nu s-a produs în prezența unui psihoterapeut. Fără nicio altă intenție, Gabor nu încearcă să minimalizeze importanța actului terapeutic, pe care-l consideră, de altfel, ca fiind extrem de important, ci caută doar să accentueze faptul că nu toate vindecările psihologice au loc sau se petrec în cabinetul de psihoterapie.
Șapte alternative la ședințele clasice de psihoterapie
1. Importanța conștientizării
Primul pas important în procesul de vindecare este acela în care conștientizăm că avem nevoie de vindecare, deoarece majoritatea oamenilor nu realizează că au nevoie de acest proces de transformare. Aceștia trăiesc cu credința că sunt întregi, că viața și funcționarea lor este așa cum „ar trebui să fie“, fără să conștientizeze că există și alte modalități de-a fi și de a trăi. Motiv pentru care ajung să-și perpetueze suferința.
2. Puterea momentului prezent
Un alt aspect care merită luat în seamă este reprezentat de faptul că există diferite modalități de intervenție care nu implică costuri materiale. În acest caz, ne putem gândi la strategiile de mindfulness (arta de a fi prezent în momentul prezent) și practica stării de prezență conștientă. Iar pe platforma YouTube sunt disponibile milioane de astfel de meditații ghidate sau de materiale explicative. Pentru vorbitorii doar de limbă română, vă recomandăm două dintre meditațiile înregistrare de colegul nostru, Gáspár György – „întoarcerea în corpul nostru“ și „cultivarea liniștii interioare și îmblânzirea anxietății“.
3. Biblioterapia
Iar pentru cei care doresc să investească sume modice de bani, Maté Gabor face referire la cărțile unor experți în domeniul mindfulness, printre care dr. John Kabat-Zinn sau Eckhart Tolle (cu precădere Un pământ nou și Puterea prezentului).
Tot la categoria biblioterapie sunt amintite și cărțile care abordează subiectul traumei, așa cum sunt volumele semnate de însuși Maté Gabor sau cărțile scrise de dr. Peter Levine ori textul semnat de Bruce Perry. Acestea sunt cărți care ajută cititorul să înțeleagă atât mecanismul explicativ din spatele traumei, cât și modalitățile prin care se poate produce vindecarea psihologică.
4. Forța vindecătoare a iubirii
Un al patrulea aspect amintit de dr. Maté, valabil atât pentru propria-i persoană, cât și pentru mulți alți oameni pe care-i cunoaște, este faptul că vindecarea în profunzime se produce în contextul relațiilor noastre cele mai importante. Fiecare tipar traumatic pe care-l cărăm în sufletul și în corpul nostru ajunge să se manifeste, mai devreme sau mai târziu, în spațiul interpersonal cel mai semnificativ în care ne purtăm existența. Iar aici, recomandarea de lectură este cartea Primește iubirea pe care o dorești, semnată de Harville Hendrix (unul dintre creatorii terapiei relaționale imago). Volumul ne transmite ideea potrivit căreia putem să ne redobândim părțile pierdute ale sinelui în contextul interacțiunilor conștiente cu partenerul nostru de cuplu.
5. Avem nevoie să fim auziți
Tot ca variantă de vindecare fără intervenția unui psihoterapeut, medicul și autorul Maté Gabor ne sugerează conversațiile sincere și autentice purtate cu oamenii de încredere din viața noastră. Prietenii adevărați pot fi alegeri potrivite pentru a le vorbi despre cum se simte și se vede viața prin lentila propriei minți. Obiectivul acestor conversații sincere nu este acela de-a primi sfaturi sau diferite comentarii, ci de a fi auziți.
6. Regândirea relației cu corpul
Maté Gabor ne reamintește de faptul că trăim într-un corp și avem responsabilitatea de a-l trata într-un mod corespunzător. Pentru că raportarea pe care o avem față de trupul nostru poate reprezenta un alt mijloc de vindecare. Merită să fim atenți la ce introducem în corpul nostru, mai exact la cum ne hrănim și ce lichide consumăm (dacă sunt sau nu sănătoase, cât de mult sau cât de puțin mâncăm), la cum ne punem corpul și musculatura în mișcare (cât de multe exerciții fizice facem). Iar Hannah Maté evidențiază cât de important este să observăm și relația psihologică pe care o avem cu corpul: cum ne raportăm sau cum vorbim despre diferite părți ale acestuia.
7. Curajul de-a scrie și de a face lucruri care ne creează o stare de bine
Nu în ultimul rând, expertul în psihotraumatologie face referire la utilitatea păstrării unui jurnal, în care să ne descărcăm trăirile, experiențele psihologice și cognitive, dar și implicarea în diferite activități artistice, recreative sau relaxante (artă, poezie, dans, desen), acestea făcând parte din recomandările abordărilor holistice cu privire la procesul de transformare și vindecare psihologică.
Întreaga conversație poate fi urmărită aici: