Skip to content

Să luăm diverse hotărâri de Anul Nou este o idee mai degrabă veche, care pe vremuri se concretiza cam așa: „De anul viitor mă las de fumat/ voi începe o dietă“, formulată după pomposul obicei american al Rezoluțiilor de Anul Nou. Mulți au liste nesfârșite de lucruri pe care ar vrea să le schimbe în anul ce abia începe. De câțiva ani încoace, auzim din ce în ce mai frecvent despre aceste rezoluții. Mai știm și că auzim de ele doar în preajma zilei de 1 ianuarie, deoarece mare parte dintre noi le dăm uitării până în februarie, cel târziu.

Este foarte important să ne stabilim scopuri pentru noi înșine și viața noastră, dar și mai important este cum facem să ne atingem scopurile – și asta, nu doar la început de an, ci zi de zi.

Un lucru foarte important de luat în considerare este cum ne selectăm rezoluțiile pentru care vom lupta de acum înainte. Și deoarece este vital să avem un plan, am compilat câteva recomandări ale specialiștilor în well-being și sănătate mintală, în scopul de a vă ajuta să vă țineți de ceea ce v-ați propus pentru 2018.

Este bine să începem prin a ne alege obiective cât mai specifice și măsurabile pe care să le atingem. Când ne dorim o schimbare, a încerca să includem în aceasta tot ceea ce nu merge bine în viețile noastre ne poate conduce către eșec. Alege un singur lucru, care depinde doar de tine, pe care să îl faci altfel în anul ce vine. Nu trebuie să fie ceva excepțional, dar trebuie să fie destul de important pentru tine, ca să simți că există o miză.

De asemenea, este bine să ne păstrăm realismul, atunci când ne alegem rezoluțiile. A ținti mult prea sus, în timp ne va eroda motivația. Alege obiective pe care le poți atinge și menține relativ ușor pe parcursul anului. Dacă începem simplu, putem crește dificultatea lucrurilor pe care ni le propunem ulterior, având însă o mai mare stabilitate pe termen lung.

După ce am luat hotărârea, este necesar să facem un plan și să etapizăm demersul pe care ni-l propunem. Fă o prioritate din scopul tău și programează-ți-l în agendă. Vrei să petreci mai mult timp cu familia în 2018? Atunci stabilește încă de pe-acum zilele și intervalele orare potrivite, pentru a te asigura că nu vei face alte planuri și nu te vei lăsa dus din nou de valul vieții, ca în anii anteriori. Tratează aceste „programări“ ca pe acelea pe care le faci la medic – cei mai mulți dintre noi nu obișnuiesc să-și anuleze programarea la medic, nu? Scopul tău este la fel de important, iar lucrurile programate, de obicei, sunt rezolvate.

℗PUBLICITATE



Împarte sarcina în pași mai mici și sărbătorește fiecare victorie de etapă. În felul acesta, deși rezultatul final rămâne încă în mintea ta, ai ocazia să te bucuri de fiecare pas pe care-l faci pe drumul către scopul tău final. Scapă de mentalitatea de tip „totul sau nimic“! Această perspectivă perfecționistă de a vedea lucrurile te sabotează și-ți pavează drumul către depresie și nereușită. Dacă azi nu ai reușit să petreci cu copilul tău decât 10 din cele 30 de minute pe care ți le propuseseși, tot este mai bine decât deloc. Data viitoare vei ști că trebuie să-ți lași telefonul în altă cameră, ca să nu fiți deranjați de apelurile de la serviciu și vei petrece mai mult timp cu cel mic.

A le comunica și celorlalți obiectivul nostru și a le cere ajutorul pentru a ne menține motivați, ne poate ajuta. Dezvăluie-i unui prieten rezoluția ta și roagă-l să-ți observe și să-ți laude progresul, să te încurajeze sau să-ți reamintească ce anume ți-ai propus, când este cazul. Da, este nevoie de curaj și vulnerabilitate pentru a împărtăși cuiva un lucru în care riști să eșuezi, dar suportul celor dragi s-a dovedit a fi foarte eficient în diferite demersuri cu un grad crescut de dificultate. Și în cazul rezoluțiilor, suportul social este critic!

Dacă vă propuneți să renunțați la un obicei neplăcut sau nesănătos, amintiți-vă că trebuie să puneți un alt obicei plăcut, acceptabil social și mai sănătos în locul celui de care vreți să scăpați. De exemplu, dacă vă propuneți să renunțați la cofeină, garnisiți-vă cămara cu o rezervă de ceaiuri savuroase, de care să vă bucurați în locul cafelei de dimineață și pe întreg parcursul zilei. Încercați să vă faceți cât mai plăcut drumul până la atingerea scopului vizat pentru noul an.

Reziliența este crucială, în lupta de a îndeplini ceea ce ne-am propus. Frecvent, ni se întâmplă să transformăm o scăpare momentană într-o tragedie și un motiv pentru a renunța. În loc să faci asta, încearcă să conștientizezi ceea ce n-a funcționat, fără să te critici, ci arătându-ți compasiune, deoarece drumul este greu. Apoi ridică-te și mergi mai departe!

Și, nu în ultimul rând, ai răbdare! Progresul, de cele mai multe ori, nu este liniar. Câteodată, înregistrăm o evoluție rapidă, ca să intrăm ulterior în faza de platou (în care lucrurile merg mai greu); alteori, putem stagna într-o fază inițială foarte lungă și lentă, după care să înregistrăm succese remarcabile. Schimbările durabile necesită timp și răbdare!

Este medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului, psihoterapeut de cuplu și familie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și programul de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Este unul dintre psihoterapeuții asociatiei, autor al site-ului paginadepsihologie.ro și coordonator al grupurilor de formare în psihoterapia familiei din București.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0