fbpx
skip to Main Content

De la izbucnirea pandemiei de Covid-19 și până în prezent, China pare să fi adus rata infectării sub control. Însă, din păcate, orice pandemie lasă o „amprentă“ importantă asupra psihicului nostru, ale cărei consecințe sunt greu de preconizat. Astfel, potrivit Dr. Buxhin Han (Președintele Societății de Psihologie Chineză), problema cu care se confruntă, acum, societatea și profesioniștii din domeniul sănătății emoționale este trauma, corelată cu problemele legate de sănătatea mintală. Dacă, pe de-o parte, supraviețuitorii Covid-19 și aparatul medical din prima linie se confruntă cu anxietate, depresie și tulburare de stres posttraumatic, pe de altă parte, publicul face eforturi în a depăși frica și impactul psihosocial al izolării. 

În mod cert, din păcate, toate aceste elemente negative au capacitatea de a crește riscul de infectare, potrivit echipei cercetătorului Yao H. (The Lancet Psychiatri – Vol. 7, nr 4, 2020).

De asemenea, o altă categorie vulnerabilă o reprezintă persoanele cu probleme psihice grave, care devin mult mai vulnerabile în fața virusului, pe de-o parte din cauza lipsei accesului la îngrijiri medicale, și, în egală măsură, în cazul acestora, tratamentul împotriva coronavirusului este mai dificil și, posibil, mai ineficace.

Cu toate acestea, importanța acordării unui ajutor iminent acestor pacienți este vital, deși poate fi conștientizat tardiv. 

Merită precizat că Dr. Buxhin Han și alți psihologi de origine chineză ne explică (în urma discuțiilor purtate cu lideri ai Asociației Americane de Psihologie și Asociații Psihologice din întreaga lume) cum putem atenua impactul psihologic al infectării cu coronavirus:

Identificarea grupurilor țintă ce au nevoie de ajutor

În mod cert, sistemul medical este cel mai expus la suferință emoțională, aflându-se în linia întâi, lovindu-se de sarcini copleșitoare (de oboseală cronică, fiind părtași la trecerea multor semeni în neființă, la situații limită, luând decizii ce nu sunt în acord, întotdeauna, cu conștiința lor), dar și de multă durere. Studiile recente arată că trei sferturi din aparatul medical chinez raportează suferință, jumătate dintre ei se luptă cu depresia, iar aproape jumătate au diferite forme de anxietate. 

În aceeași categorie prioritară, specialiștii i-au inclus și pe lucrătorii comerciali, pe curieri, farmaciști, furnizori de servicii, transportatori etc, precum și pe pacienții, respectiv, membrii familiilor acestora.

Linia întâi înseamnă oamenii cei mai expuși riscului de infectare, dar care, în ciuda a toate acestea, se comportă și acționează în beneficiul comunității. 

Dr. Guangrong Jiang este de părere că însăși consilierea online, de grup, ar fi una dintre strategiile utile ce ar merita a fi puse în aplicare, atunci când vrem să dăm o mână de ajutor grupurilor vizate. Psihologii au ajuns la această concluzie în urma supravegherii observatorilor ce ofereau sprijin online lucrătorilor din comunitate. Astfel, un număr de peste șase sute de lucrători din comunitate au participat la peste cincizeci de grupuri de suport online, ce servesc cu scopul de a exprima și prelucra sentimente.

Este lesne de înțeles că altruismul și eroismul au căpătat, odată cu această pandemie, cu totul alte valențe. Cu atât mai mult, cu cât, în realitatea zilelor noastre, ar putea fi cuvinte cu semnificații arhaice. 

Îmi permit să fac o mică paranteză, pentru a merge mai în detaliu, subliniind, totodată, rolul pe care meseriile în sine îl au, în momentul actual. Înainte de decretarea pandemiei, la nivel societal, aveam tendința este de a subaprecia școlile de meserii, catalogate drept „expirate“, care nu mai țin pasul cu timpurile, dar, dacă am fi sinceri și realiști, am aproba necesitatea acestora. Poate această revenire la ceea ce contează, cu adevărat, ne va restabili și normalitatea de odinioară (în care nu era o rușine dacă nu aveai studii superioare, însă talentul și vocația te ajutau să faci bine ocupația pentru care te pregăteai).

℗PUBLICITATE


Susținerea familiilor în gestionarea cât mai sănătoasă a schimbărilor

Acasă a devenit atât loc de muncă, cât și școală, dar și zona noastră de confort. Dinamica s-a schimbat, dar între aceiași patru pereți. Faptul că permutările pe care le facem sunt doar la nivel locativ, are efecte adverse asupra psihicului nostru, fără echivoc. 

În acest sens, specialiștii chinezi lucrează, intens, la dezvoltarea unor programe menite să îmbunătățească funcționarea familiilor, după perioada izolării la domiciliu.

Dr. Han precizează că este necesar ca familiile să fie îndreptate spre astfel de metode, întrucât un singur program de autocunoaștere ar fi atras un număr mai mare de o sută șaptezeci de mii de utilizatori, cu scopul de a facilita învățarea online a copiilor, îmbunătățirea relațiilor conjugale, precum și diverse soluții pentru o bună conviețuire. 

Importanța trăirii doliului în vremuri de Covid-19

Trecerea în neființă a unui membru al familiei este una extrem de dureroasă, indiferent de vârstă ori problemele medicale. Ea devine și mai acută atunci când nu apucăm să ne luăm rămas bun de la acesta, sau măcar să-i fim alături atunci când se află pe patul de moarte, după cum subliniază și Dr. Psihiatru Jianping Wang (Normal University, Beijing). Aceasta susține că „din cauza Covid-19, pierderea devine o durere complicată, nu o durere normală“.

Mai mult de atât, sunt familii ce și-au pierdut mai mulți membrii, poate chiar pe cei ce-i susțineau financiar, sau care erau tutori ce aveau copii minori. Astfel că restul rudelor nu s-au mai putut concentra asupra durerii, propriu-zise, ci asupra rezolvării problemelor economice primare rezultate în urma pierderilor suferite.

În acest sens, Societatea Chineză de Psihologie a oferit cetățenilor o linie telefonică de sprijin în procesarea durerii, destinată persoanelor ce au trecut printr-o astfel de situație, la capătul firului aflându-se specialiști pregătiți în consilierea psihologică.

Multe dintre practicile psihologilor chinezi au fost puse în aplicare și de către Asociația Americană de Psihologie, incluzând chiar un program psihoeducativ (ce se adresează atât celor cu afecțiuni emoționale ușoare sau moderate, dar și celor ce prezintă o nevoie mai accentuată de intervenție) ce oferă informații legate de funcționarea psihologică sănătoasă.

Traversăm o perioadă vitregă, facem slalom zilnic printre activitățile cotidiene și temerile contaminării, având un singur scop: supraviețuirea. 

Poate pentru că avem interese comune, în acest moment, mai mult ca niciodată, poate este timpul să ne îndreptăm atenția mai mult către semenii noștri, cu compasiune și responsabilitate, respectând măsurile minime de igienă, distanțare socială și utilizare a măștii. Sunt lucruri banale, dacă am fi sinceri cu noi înșine, raportându-ne la ceea ce au de îndurat, zi de zi, cei din linia întâi. Din respect pentru ei, dar și pentru noi și cei dragi nouă, este timpul să ne ajutăm și să avem grijă unii de ceilalți. Merită înțeles foarte clar faptul că în toată această cursă infernală contra cronometru suntem cot la cot, și numai așa, la nivel uman, putem opri răspândirea cazurilor infectate, dar avem și grijă de sănătatea noastră emoțională și, deopotrivă, a celorlalți. 

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Back To Top
×Close search
Caută