Skip to content

Sărbătorile de iarnă sunt despre unitate, familie și, nu în ultimul rând, despre bunătate. Anul acesta am putea spune că spiritul Crăciunului nu va exista la aceeași intensitate precum în anii precedenți, însă dincolo de situația actuală în care ne aflăm, dincolo de provocările pe care le întâmpinăm zi de zi, magia Crăciunului nu poate dispărea atât de ușor.

Este important să ne schimbăm optica și să ne reorientăm gândurile și acțiunile nu numai spre cadouri, mese îmbelșugate și mult răsfăț, ci și către cei care au nevoie, mai mult decât oricând, să nu se simtă singuri. Pentru că sărbătoarea de Crăciun înseamnă, totodată, umanitate. Este momentul să ne bucurăm unii de ceilalți și să ne reamintim că nu suntem entități mizantroape, ci facem parte dintr-un tot unitar.

Potrivit positive.news, specialiștii în psihologia relațiilor ne  recomandă să ne implicăm în următoarele acțiuni concrete pentru a intra în starea de generozitate și umanitate:

Să scriem scrisori pentru necunoscuți

Poate părea o idee ciudată, dar conectarea celor singuri cu alți semeni aflați în aceeași situație poate face ca scrisul să devină o terapie. Deschiderea, franchețea, libera exprimare a unor trăiri și temeri deopotrivă nu fac altceva decât să creeze sprijin și încredere pentru viitor. Este necesar să înțelegem că nu este nevoie să avem un talent aparte ori să fi absolvit facultatea de filologie, ci doar să fim cu sufletul deschis și să avem grijă de starea emoțională a celorlalți.

Să compensăm lipsa de interacțiune fizică cu discuțiile telefonice 

Știm cât de greu se pot forma conexiuni reale, autentice în aceste vremuri. Cu atât mai mult în cazul seniorilor, al căror nivel de conectare este unul extrem de vitregit. 

Așadar, un telefon dat unor persoane despre care știm că nu au tangențe prea mari cu alte generații nu strică niciodată, chiar dacă în toată această diadă, unul dintre interlocutori este clar vulnerabil;

Trăim în era tehnologiei, iar costurile telefonice sunt relativ la îndemână, drept urmare, simpla parcurgere a acestui text poate aprinde ideea de a face un om să se simtă important.

Poate urmăm exemplul Marii Britanii, care a pornit serviciul Silver Line – singurul serviciu confidențial de telefonie care ajută la conectarea vârstnicilor cu voluntari dispuși să renunțe la timpul lor, în schimbul unei noi relații de prietenie.

Să nu uităm, totuși, zicala „Cine nu are un bătrâni, să-și cumpere“ care, printre altele, ne învață că seniorii dețin adevărate lecții de viață pe care ni le pot „preda“, dacă avem un strop de răbdare să-i ascultăm.

Să îmbrățișăm voluntariatul ca fiind prioritar

Unul dintre aspectele pe care pandemia COVID-19 ni le-a evidențiat (dincolo de regulile de bază prin care putem evita infectarea cu Sars-Cov2) este cel al omeniei pe care, sinceri să fim, unii dintre noi o cam uitaseră. Individualitatea proprie, ideea de a ne concentra doar pe propria persoană ori, cel mult, pe propriul cămin ne-au scos din rădăcină întrajutorarea. În egală măsură, voluntariatul a renăscut, iar acesta poate fi centrul de care ne deziseserăm în trecut.

℗PUBLICITATE



Fie că vorbim de voluntariat pentru procurarea strictului necesar ori pentru împărțirea alimentelor și a meselor calde sau pur și simplu pentru plimbarea animalelor de companie (cât timp stăpânii lor sunt izolați ori nu se pot deplasa), acestea sunt doar câteva exemple pe care le putem adopta atât pentru a face un bine, cât și pentru a ne face prieteni noi.

Să ne oferim libertatea ca în acest an să colindăm online

Muzica unește oamenii, aduce bucurie, atenuează stresul și grijile și face ca totul să pară mai ușor atunci când realitatea ne arată că nu este deloc așa.

Tocmai de aceea, s-au format multe coruri online și au reunit sute de oameni de pretutindeni. The Sofa Singers este unul dintre ele, precum și The Benedetti Foundation, care reunesc muzicieni amatori ce îi învață pe oameni să se exprime cu ajutorul instrumentelor muzicale și cu ajutorul atelierelor online.

Să povestim despre ce ne lipsește, despre ce ne este dor și față de ce suntem recunoscători

Regulile de distanțare socială nu ne permit o apropiere mai mică de 1,5 metri, însă nici nu ne împiedică să ne plimbăm în grupuri restrânse.

Existența unor grupuri de mers (păstrând, totodată, distanțarea socială) pot fi adevărate terapii pentru cei care nu au alți membri în familie și simt nevoia de interacțiune. Singurătatea nu este benefică pe termen lung, studiile de specialitate demonstrând cu vehemență acest fapt. Drept urmare, chiar și în condiții speciale (acolo unde restricțiile ne permit), o plimbare în aer liber și conexiunile create prin intermediul limbajului pot fi revelatoare și, totodată, pot construi pe parcurs adevărate amiciții.

Să ne conectăm cu colegii așa cum nu am îndrăznit până acum

Chiar dacă aglomerările din birouri erau sufocant de obositoare, chiar dacă uneori nu aveam dispoziția necesară pentru a ne conecta cu adevărat unii cu ceilalți, cu siguranță că, în prezent, simțim lipsa energiei colegilor noștri.

Telemunca are partea sa de reacție adversă, întrucât ne poate înstrăina, ne putem simți abătuți, nesiguri, nu mai putem performa așa cum o făceam odinioară la birou. Însă ceea ce putem face pentru a ne păstra o stare bună și după orele fatigante petrecute în fața calculatorului este să ne folosim de tehnologie și să ne vedem ori de câte ori avem ocazia, să ne auzim ori să realizăm împreună diverse activități online. 

Cele opt ore zilnice de lucru nu ne permit să ne destindem, ci ne țin mai mereu pe fugă, cu termene limită, iar singura soluție pentru a ne închega echipele este să ne dorim să petrecem timp de calitate, chiar și în condițiile date.

Cu siguranță putem găsi soluții dacă ne și dorim. Și este valabil pentru orice vârstă. Important este să ne menținem corpul și spiritul tinere, iar asta se poate face doar dacă muncim intens, conștient și susținut.

Relațiile se hrănesc cu energie, timp și devotament, ele nu apar dinadins și nici nu rămân nealterate doar pentru că ni se cuvin. Să nu uităm, însă, că atunci când simțim că nu putem sau nu mai avem puterea de a acționa, putem apela la ajutorului unui specialist în sănătate emoțională care ne poate ajuta să traversăm această perioadă cu mai puține „răni“ deschise în suflet.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0