Skip to content

Ne mai despart doar câteva zile până când ne întoarcem din nou la muncă, la școală, la activitățile obișnuite de peste an. Laitmotivul acestei perioade este familia, fie că vorbim de cea biologică, fie de cea formată din prieteni și oameni apropiați, dragi sufletelor noastre. Zilele libere sunt dedicate timpului de calitate și petrecerea lui, în speranța recuperării a ceea ce nu am reușit de-a lungul anului. Suntem încurajați să fim mai buni, atât cu noi înșine, cât și cu cei din jurul nostru. După ce ne îndeplinim rolurile pe care le avem, începe relaxarea și dilatarea timpului, propriu-zis. De aceea ne strângem cu mic, cu mare, și ne dorim să găsim tot felul de activități pe care să le realizăm împreună.

Și pentru că grupurile sunt pestrițe, cu siguranță, o bună organizare poate alunga monotonia și rutina care se poate instala după consumarea meselor îmbelșugate. Cheia o reprezintă incluziunea tuturor în tot acest echilibru ludic, pe care ar fi sănătos să-l promovăm. Tihna acestor zile pot pune punct unor conflicte mocnite și pot apropia membrii familiei, chiar și prin joc. Alegerea jocurilor sau a activităților poate să nu fie una facilă, însă, dacă regulile sunt explicate și înțelese de către participanți, încă de la început, acestea nu ar trebui să reprezinte o problemă. De asemenea, în funcție de locul în care ne desfășurăm, trebuie să luăm în calcul faptul că în urma lor, putem, totodată, lăsa dezordine. De aceea este important să ținem cont și de acest aspect, mai ales dacă nu suntem în propriul cămin. Totodată, găsirea unor mize poate crea o oarecare competivitate și poate schimba dinamica atmosferei.

În privința adulților, oaspeții trebuie să se simtă confortabil, însă, în același timp, aceștia trebuie să fie și implicați pentru a putea sparge gheața și a se putea cunoaște mai bine, unii cu ceilalți. Tot ce ne dorim de la jocurile din această perioadă este să ne simțim bine, într-un cadru familiar, să nu devenim în vreun fel complexați și nici să fim stingheri.

Cu siguranță, cel mai bine se vor simți copiii, care vor vedea de jur împrejur numai bună dispoziție, o deschidere mai mare a adulților spre joc și joacă, lucru mai puțin întâlnit în perioadele pline de peste an.

Mai jos regăsim câteva exemple de jocuri pe care le putem experimenta cu persoanele dragi alături de care ne petrecem zilele rămase din sărbătorile de iarnă.

Spre exemplu, dacă suntem, cel puțin, doi participanți, putem juca „20 întrebări: Ediția sărbători de iarnă“. Jucătorul care răspunde, alege un obiect tematic de sărbători. Toți ceilalți jucători adresează întrebări închise de tipul „Da“ sau „Nu“ pentru a ghici care este obiectul. Dacă nimeni nu ghicește după 20 de întrebări, respondentul a câștigat și alege un nou obiect pentru runda care urmează. Dacă cineva ghicește corect, va ajunge să aleagă obiectul pentru runda următoare.

Tot cu doi participanți mai putem încerca „Jocuri de memorie“. Alege opt imagini care să exprime perioada de iarnă – de ex. cadou, Moș Crăciun, zăpadă etc, desenează sau tipărește două din fiecare, astfel încât vei avea un număr de șaisprezece cărți. Acum așază cărțile pe masă într-un aspect 4×4. Fiecare jucător are șansa de a alege o carte, apoi încearcă să găsească corespondentul, cartea identică. Când un jucător o găsește, o păstrează, obține un punct și încearcă un alt meci. Joacă până când cineva atinge cantitatea prestabilită de puncte pentru a câștiga.

Dacă sunt, cel puțin, trei participanți, putem juca „Santa Limbo“. Spuneți-le participanților să-și pună „căciula de moș“, iar sub cămașă, pe abdomen, o pernă. Așezați un stick limbo la o înălțime de pornire. Apoi aliniați-vă și încercați unul câte unul să treceți pe dedesubt (cu pântecele Moșului) până când toată lumea a încercat. Coborâți continuu bățul, până rămâne un câștigător!

Karaoke“ este un alt joc preferat atât de către copii, cât și de către adulți, deopotrivă. Fie că alegem cântece din desene animate, sau diverse ever green-uri, ele vor aduce bună dispoziție în casele dumneavoastră.

Totodată, mai există și „Bastoane de acadele“. Pentru acest joc vom avea nevoie de un pachet de cărți și 3+ persoane care vor sta în jurul unui morman de bastoane de bomboane, cu un număr mai mic decât numărul jucătorilor. Toată lumea trage, pe rând, câte o carte, cu scopul de a fi primul care obține patru de un fel (de ex. patru regi). După ce faceți acest lucru, luați un baston de bomboane ca premiu bine-meritat. Odată ce se întâmplă asta, toți ceilalți continuă până la ultimile bastonele de bomboane rămase. Persoana care nu primește un baston de bomboane este eliminată. Faceți acest lucru până când rămâne un câștigător.

℗PUBLICITATE



Un alt exemplu de joc adresat grupurilor cu cel puțin patru participanți, este „Pagini de colind“. Scrieți o listă de colinde pe carduri separate și divideți participanții în echipe. O persoană extrage un card din grămada de cărți și are un minut, pentru a ilustra colindul de Crăciun. Dacă echipa proprie ghicește corect, primește un punct. Asigurați-vă că alternați artistul din echipă. Echipele fac turnuri până când unul ajunge la douăzeci de puncte.

Dacă suntem cinci participanți, atunci putem încerca „Mima“. Jucătorii sunt împărțiți în două echipe. Ei răspund la întrebări dintr-o listă de cuvinte pe teme de vacanță. Fiecare echipă primește același timp, alocat pentru a scrie cele trei idei ghicite pe o bucată de hârtie. Odată ce toate întrebările și-au găsit răspuns, punctele sunt determinante pentru a desemna câștigătorul.

Pentru cel puțin șase participanți se poate juca „Reumplerea stocurilor“. Formați două echipe cu toți jucătorii. Plasați un ciorap de Crăciun pentru fiecare echipă în capătul opus al camerei. Jucătorii vor alerga apoi la stocul echipei lor, cu o lingură de bomboane, vor depune bomboanele și vor reveni la echipa lor. Această ștafetă este continuă până când o echipă își umple stocul pentru a câștiga jocul.

Dacă există mai mult de opt participanți, atunci interesant de jucat este „Ornament pe lingură“. Prima regulă este să vă împărțiți în echipe, configurați un traseu cu sau fără obstacole. Cu un ornament pus pe o lingură, prima persoană va parcurge traseul și va reveni să o transmită mai departe următorului coechipier. Dacă cineva scapă ornamentul, persoana respectivă trebuie să facă din nou circuitul. Câștigă echipa a cărei coechipieri au terminat traseul.

Un alt joc interactiv ce implică minimum opt participanți este și „Pom uman de Crăciun“. Acesta este un joc distractiv, care solicită 2-3 reprezentanți pentru a servi drept brazi de Crăciun, figurativi. O echipă va încerca să decoreze fiecare „copac“ cu diferite decorațiuni de Crăciun, prevăzute pentru joc. Judecătorii desemnați stabilesc care echipă are cel mai bun „Pom uman de Crăciun“. Se recomandă și stabilirea unei perioade de timp.

Trebuie precizat că, inclusiv la locul de muncă, putem insera joculețe interactive, atunci când cadrul necesar ne permite, mai exact, în cadrul unui team-building sau al petrecerii de Crăciun. După un an plin de task-uri și obiective de atins, o petrecere cu colegii este un bun prilej de a ne suda relațiile cu oamenii cu care petrecem cea mai mare perioadă de timp din zi. Cu precizarea că jocurile trebuie alese cu o durată scurtă și fără să antreneze o competivitate care poate degenera, ulterior. De asemenea, e nevoie de o atenție sporită și atunci când luăm în calcul practicile religioase și culturale din interiorul organizației.

Astfel că, dacă în echipa de la locul de muncă avem aproximativ zece participanți, putem juca „People Bingo“. Pentru acesta trebuie să creați o listă cu 10-15 hobby-uri și interese și să oferiți fiecărui participant lista. Participanții trebuie să se plimbe prin cameră și să găsească alți membri care rezonează cu elementele din listă și să-i verifice. Câștigătorul este persoana care completează cel mai rapid lista cu numele colegului diferit pentru fiecare articol din listă.

Atunci când suntem într-un grup mai mare, ce implică cel puțin cincisprezece participanți, putem juca „Ștafeta cadourilor“. Acest joc necesită cel puțin două echipe, cu un număr egal de participanți. Stabiliți două mese pe echipă la aproximativ 20 de metri distanță, cu o cantitate egală de jucători la fiecare masă. Puneți cinci cadouri pe fiecare masă. Un membru al echipei apucă un cadou și îl transportă prin cameră până la cealaltă masă. Următorul membru al echipei va schimba del de al doilea cadou cu primul cadou și se va îndrepta înapoi, în cameră, pentru a-l înmâna celui de-al treilea membru al echipei. Acest lucru continuă până când o echipă a transportat toate cele 10 cadouri în toată camera, fără să renunțe la niciunul.

Tot pentru grupuri mari de minimum cincisprezece persoane se pliază și jocul „Ghicește rezoluția“. Jocul presupune împărțirea membrilor în cel puțin două echipe și scrierea pe câte un bilețel a unei dorințe importante a fiecăruia dintre participanți. După ce se extrage bilețelul, cel care va ghici a cui este visul respectiv, va câștiga jocul.

Oricare ar fi alegerea noastră, important este că aceste activități să ne bine-dispună, să ne destindă, să ne unească și să ne creeze acel sentiment de apartenență. Conexiunile dintre noi par invizibile, însă ele sunt responsabile de felul în care trăim. Stă în puterea noastră să facem rai din ce avem și să-i facem pe cei de lângă noi să se simtă importanți. Doar dând dovadă de bunătate și compasiune vom putea trăi în armonie cu noi înșine și cu cei din jur.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0