fbpx
skip to Main Content

Se spune că toamna se numără bobocii. Anul 2020 este, însă, unul atipic și, deși pare greu de explicat copiilor, pandemia Covid-19 a schimbat cursul obișnuit al stilului de învățământ, lucru care pentru unii a devenit interesant și provocator, dar pentru alți copii a creat mediul propice pentru instalarea unui fond anxios.

În acest tăvălug al emoțiilor și al informațiilor distorsionate venite din partea autorităților, părinții sunt, într-o primă fază, responsabili de echilibrul emoțional al celor mici și da, este necesar să admitem că nu au o sarcină ușoară. În funcție de modalitatea în care își va desfășura activitatea, copilul merită să fie pregătit pentru ceea ce va veni.

Ei bine, prin puterea exemplului, prin empatie și compasiune, validând trăirile și emoțiile și explicând că este perfect normal să simtă frică și angoasă față de necunoscut, copilul va găsi înțelegere și va fi mult mai deschis să împărtășească și alte tipuri de stări. Și pentru că este un subiect extrem de delicat pe care am vrea să-l stăpânim cât mai bine, am discutat cu specialiști în domeniu despre ce ar fi necesar, punctual, să știe părinții să aplice ca să-i facă pe copii să traverseze această situație cu mai multă încredere, păstrând, totuși, cu strictețe regulile de igienă și de distanțare, obligatorii în aceste vremuri tulburi.

Mișcarea – element definitoriu în dezvoltarea armonioasă a copiilor, dar neglijat în vremuri de Covid-19

Psihologul Nora Neghină (expert Mindsight și coordonatorul programului de Inteligență relațională din cadrul Paginii de Psihologie) atrage atenția asupra minimizării importanței mișcării copiilor, în contextul educațional dat. Mai exact, aceasta recomandă celor de acasă să se miște în pauze. „Cei din clasă ies în curtea școlii, aleargă, sar etc., cei de acasă rămân în continuare cu ochii lipiți de ecran și, eventual, se joacă pe calculator. Deci nu își mișcă suficient corpul, ceea ce duce, inevitabil, la scăderea concentrării. Astfel, ar fi recomandat ca părinții să îi faciliteze copilului (care învață de acasă) cât mai multe activități fizice: sărit coarda, un sac de box, un spalier etc.

De asemenea, dincolo de seriozitatea, fermitatea, dar și blândețea pe care trebuie să le exprime părintele în fața copilului, ludicul este un alt element extrem de important în viața unui elev. Iar dacă avem o rutină în care țopăim cu copilul prin casă, asta poate duce atât la dezamorsarea stresului, cât și la descărcarea hormonilor care produc starea de bine și, desigur, la consolidarea relației părinte-copil, despre care știm că reprezintă cel mai bun factor pentru gestionarea anxietății și depășirea cu bine a provocărilor vieții.

Copiii au nevoie să vadă în părinții lor modele de adulți care gestionează cu bine anxietatea și care găsesc soluții creative la probleme

Psihologul și psihoterapeutul relațional Anca Pavel (Pagina de Psihologie) susține că unul dintre sfaturile de preț pe care ar fi sănătos ca adulții să nu le uite este gestionarea propriilor anxietăți și îngrijorări legate de coronavirus în alte contexte decât în fața copiilor, pentru a nu-i încărca inutil pe cei mici cu niște trăiri ce nu le aparțin. Conform acesteia, „anxietatea inserează dereglări în procesul de joacă și învățare, ceea ce le poate perturba creșterea și dezvoltarea celor mici“. Rolul părinților este, printre altele, și acela de a le da copiilor senzația de siguranță, (inclusiv prin protecție emoțională), iar pentru a nu manifesta îngrijorare sau a da frâu liber angoaselor este indicat să nu poarte discuții despre toate aceste lucruri când se află în preajma copiilor. Dacă totuși o fac, acestea să nu pară copleșitoare și să includă și câteva idei care să-i indice copilului că adultul are și câteva soluții.

Anxietatea este contagioasă, dar la fel și stăpânirea de sine

Probabil că vă veți gândi că este din ce în ce mai complicat să transpunem în realitate aceste elemente, întrucât rezervele intrinseci sunt împinse la maximum. Însă, așa cum ne reamintește psihologul Anca Pavel, „părinții și celelalte persoane de referință (bunici, bone, profesori etc.) sunt principalele modele de comportament pentru copii. Câtă vreme aceștia reușesc să se prezinte calmi și organizați, șansele să le transmită copiilor aceeași stare sunt foarte mari.Astfel, cu cât le prezentăm mai clar ideea că în această perioadă, spre exemplu, purtarea măștii, păstrarea distanței și spălarea mâinilor sunt măsuri menite să protejeze sănătatea tuturor, cu atât putem contribui mai mult la creșterea dozei de normalitate și predictibilitate de care ei au nevoie zilnic.”

Copiii au dreptul la informație corectă și adaptată vârstei lor

Copiii, asemenea adulților, au păreri asupra multor subiecte. Ceea ce uităm uneori este că aceștia pot vedea realitatea distorsionată sau dintr-o perspectivă mai puțin completă. Vizavi de acest lucru, psihologul Anca Pavel punctează că „odată cu începerea școlii sunt șanse mai mari ca elevii să vorbească între ei pe aceste teme și să își transmită de la unul la altul zvonuri sau informații eronate despre Covid-19. De aceea, este important să verificăm periodic cu ei ce au mai auzit și ce convingeri și-au mai format, astfel încât să le putem corecta perspectiva“. 

℗PUBLICITATETotodată, Anca Pavel ne mai îndeamnă ca, în funcție de vârsta copiilor, să-i încurajăm să se documenteze ei înșiși din surse oficiale sau să căutăm informațiile necesare împreună cu ei. Astfel, „cu cât au o imagine mai realistă despre ceea ce se întâmplă în jurul lor, cu atât li se va diminua mai mult sentimentul de teamă și incertitudine“.

De asemenea, din cauza informațiilor laconice, pot exista cazuri de stigmatizare în jurul Covid-19. De aceea, specialiștii ne recomandă să explicăm elevilor că acest virus nu are legătură nici cu limba vorbită, nici cu aspectul exterior sau culoarea pielii vreunui coleg sau colege și că este necesar să spună dacă în jurul său au existat astfel de cazuri, întrucât este extrem de important ca fiecare dintre noi să fie în siguranță atât în școală, cât și în mediul online; cu mențiunea că merită pus accentul mai ales pe acei copii introvertiți care, de teamă sau din rușine, tind să nu vorbească despre ceea ce trăiesc sau simt, ajungând să creeze un mediu propice pentru instalarea depresiei sau a anxietății.

Conversațiile dificile fac parte din relația părinte-copil

Pentru copii, atingerea este un element firesc ce nu poate fi înlocuit și nici eliminat. Drept urmare, oricât de mult s-ar fi bucurat unii de ceilalți în mediul online, nimic nu se compară cu dorința arzătoare de a se revedea în offline.

Motiv pentru care, așa cum specifică și psihoterapeutul relațional Anca Pavel, „poate fi destul de frustrant pentru elevi să se adapteze regulilor de distanțare și socializare pe care le presupune acum o zi la școală. Poate să apară și multă tristețe izvorâtă din pierderea normalității în viața lor socială, îndeosebi în rândul adolescenților. Sunt trăiri firești și au nevoie de adulți deschiși să le accepte și să le conțină. Fiecare copil are un mod particular prin care își exprimă emoțiile, pentru unii fiind dificil să o facă în mod deschis. E important să îi încurajăm să își exprime gândurile și sentimentele, să îi ascultăm cu atenție și empatie, să îi ajutăm să își identifice emoții mai dificile precum frica, furia, tristețea. Copiii se simt ușurați dacă își pot comunica în siguranță sentimentele.“

Așadar, dincolo de grija de a nu le lipsi nimic din punct de vedere financiar, comunicarea este un punct important în dezvoltarea emoțională a elevilor.

Dificultatea de a-i învăța și de a le „preda“ câteva reguli de prevenție intervine atunci când nu reușim să stabilim o conexiune între adult și copil. În definitiv, cei mici au nevoie în permanență să se simtă protejați și în siguranță alături de familia de apartenență, iar scopul nostru este să învățăm cum să implementăm toate aceste elemente, în așa fel încât să creăm cadrul sănătos și necesar unei dezvoltări fizice și psihice armonioase. 

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Back To Top
×Close search
Caută