Societatea modernă a fost mereu preocupată de eficiența la locul de muncă, așa că, implicit, am căutat cu toții metode pentru a obține cele mai bune rezultate pe plan profesional. Însă în această perioadă tumultoasă, datele problemei s-au schimbat, iar rutina și activitățile noastre cotidiene au căpătat într-un timp foarte scurt o nouă definiție, cu care ne este dificil să ne acomodăm. Dar, oare, de ce ne este dificil să lucrăm de acasă – locul în care ne simțim cel mai confortabil și pe care, în fiecare dimineață, ne este greu să-l părăsim?
Ei bine, acest mix – între rolul de profesionist și cel de persoană relaxată, care se bucură de confortul casei – poate să creeze o confuzie uriașă în mintea noastră. Mentalitatea pe care o avem atunci când ne aflăm la birou este diferită de cea predominantă când stăm relaxați în pijamale și ne bucurăm de o carte sau un film bun. Iar când aceste două roluri (cu mentalitățile aferente) sunt nevoite să se manifeste în același loc, eficiența noastră poate să aibă de suferit. Însă, acest lucru nu înseamnă că atitudinea existentă este imposibil de ajustat, deoarece una dintre cele mai importante caracteristici ale omului este capacitatea sa de a se adapta. Adaptabilitatea este cea care ne-a ajutat, de-a lungul sutelor de mii de ani, să supraviețuim. Așa că important este să identificăm metodele care pot să ne fie de folos atunci când lucrăm de acasă, în special într-o perioadă în care stările noastre emoționale sunt extrem de intense și variate.
Iată mai jos câteva strategii de adaptare, capabile să ne faciliteze desfășurarea activității profesionale de acasă, într-un mod cât mai sănătos:
• Amenajează-ți sau alocă-ți un spațiu special dedicat pentru activitatea ta profesională. Dar asigură-te că acesta nu este patul. Pentru a ne imprima o atitudine sănătoasă și productivă, este important să reproducem măcar parțial unele rutine și aspecte pe care mintea noastră le asociază cu munca de zi cu zi, deci chiar și masa din bucătărie e mai bună decât patul. Putem transforma spațiul de locuit într-un loc care să ne încurajeze productivitatea, dar să ne și relaxeze în același timp. Dacă alegem să lucrăm în pat, pe lângă ineficiență, este foarte posibil ca acest obicei să ne ofere și stări de somnolență, astfel încât să ne afecteze rutina somnului pe termen lung.
• Setează-ți alarma de dimineață, pentru a păstra un program de lucru consecvent. Bineînțeles, putem profita de faptul că lucrăm de acasă și că deplasarea până la masa din bucătărie sau biroul din sufragerie nu necesită așteptări în trafic sau în stația de metrou. Așa că nu mai suntem nevoiți să ne trezim foarte devreme, dar este important să menținem o oră la care începem activitatea și să ne construim un program cu care ne simțim confortabil și pe care îl integrăm în rutina noastră.
• Rezită tentației de a lucra toată ziua, în scopul de a termina sarcinile cât mai repede. Adesea, ne-am întrebat cum să facem, astfel încât munca să nu treacă pragul casei odată cu noi. Ei bine, în acest caz este important să alocăm un interval orar în care să ne atingem obiectivele prestabilite. Atenție: este important ca, atunci când ne împărțim sarcinile, să nu exagerăm, deoarece mintea și corpul necesită relaxare și hrană pentru a funcționa.
• Nu te izola complet, în munca pe care o ai de făcut. Asigură-te că păstrezi legătura cu colegii de echipă și în special cu persoanele apropiate. Eficiența ne aste asigurată și de starea emoțională și psihologică, așa că un scurt interval petrecut alături de oamenii importanți sau o pauză de cafea pe FaceTime alături de colegii de birou va fi extrem de bine-venită și de sănătoasă.
• Dacă împarți spațiul de lucru de acasă cu o altă persoană, asigură-te că stabiliți de la început felul în care lucrează fiecare și când se iau pauzele. Chiar dacă pare ceva rigid, este important să explorați și să discutați cu partenerul toate aceste aspecte, pentru a nu crea așteptări nerealiste, care să ducă la conflict și frustrare.
• Dă dovadă de autocompasiune. În această perioadă – poate, mai mult ca oricând – tindem să ne criticăm unii pe alții și să fim mai nemulțumiți de felul în care ne-am gestionat timpul pe parcursul unei zile. Însă, în momentul în care ne întâlnim cu astfel de gânduri, este important să dăm dovadă de răbdare și autocompasiune. Așa că vă invit să dezvoltăm aceste abilități printr-un jurnal al recunoștinței – în care, la finalul zilei, să notăm câteva lucruri pentru care suntem recunoscători. Acest obicei ne va ajuta să ne reglăm emoțional și să ne antrenăm creierul astfel încât să remarce și aspectele pozitive. Nu te forța să scrii lucruri mărețe, pur și simplu analizează-ți ziua și conectează-te cu propria persoană, iar cuvintele vor începe să curgă ușor pe foaie.
În concluzie, rutina noastră zilnică a suferit schimbări rapide și drastice în această perioadă, dar felul în care schimbările ne afectează starea de spirit și modul în care abordăm activitatea profesională efectuată de acasă rămâne sub controlul nostru. Tot ceea ce trebuie să facem este să alegem metode benefice pentru starea noastră emoțională și psihologică, astfel încât productivitatea să nu aibă de suferit.