Ți s-a întâmplat vreodată să simți că, orice ai face în relație cu o anumită persoană, tot nu este bine? (Pentru că aceasta se consideră o persoană privilegiată și specială din toate punctele de vedere.) Este atât de preocupată de persoana sa încât simți că nu-i pasă de problemele tale sau ale celorlalți?
În măsura în care ai răspuns afirmativ la întrebările de mai sus, este foarte probabil să ai de-a face cu o persoană cu o tulburare de personalitate narcisistă.
Cum recunoști narcisismul
Personalitatea narcisică are sentimentul că este excepțională, situându-se deasupra oamenilor de rând, și că i se cuvine mai mult decât celorlalți.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Narcisismul se întâlnește la persoanele grandomane, care caută obsesiv admirația celorlalți oameni, fiind „bântuite“ de fantasme de succes nelimitat atât în viața personală, cât și în cea profesională. Însetate după obținerea puterii, consideră că merită ca ceilalți oameni să-i admire excesiv. În acest sens, își subliniază repetat și exagerat calitățile.
Sensibili din fire la critică, insucces sau pierdere, nu suportă ideea de a fi puși în poziții sau în situații inferioare. Tocmai de aceea, au pretenții exagerate de tratament favorabil și supunere din partea celorlalți la dorințele lor, fără a se simți, însă, obligați la reciprocitate.
Profită de alții, manipulându-i pentru a-și atinge scopurile și sunt lipsiți de empatie, fiind total incapabili să cunoască sau să se identifice cu sentimentele și necesitățile altora. Având un comportament sfidător, sentimentele lor sunt, adesea, de ostilitate sau de invidie, pe care le proiectează asupra celor din jur. În plus, manifestă o atitudine distantă, arogantă, insensibilă la opinii diferite, sfaturi sau recomandări.
Ce beneficii aduce puțin narcisism
Știm cu toții că oamenii care au o părere bună despre ei înșiși reușesc mai ușor în viață. Imaginea celorlalți despre tine este, de multe ori, tributară celei pe care o afișezi tu. Dacă nu are de-a face cu cineva experimentat și cu putere de pătrundere, narcisicul are șanse să convingă că deține calități excepționale. Orice s-ar zice, narcisicul nu este un timid. Deseori, comportamentul său prezintă elemente histrionice. Dacă nu exagerează din prima, are șanse să convingă.
Ce dezavantaje are narcisismul
Comunicarea cu un personaj narcisic este defectuoasă. Nesincer și manipulator, concentrat mereu pe sine, comunicarea este unilaterală. Relația este inechitabilă. Va genera frustrare și, în cele din urmă, abandon. Nu toți suntem dispuși să ne prezentăm omagiile zilnice unei personalități narcisice. Când cineva se va arăta nepăsător față de el, când îi va pune la îndoială calitățile și meritele, narcisicul va avea un șoc. Când însăși oglinda îi va spune cu sinceritate că a trecut vremea frumuseții și a seducției, narcisicul va fi amenințat de depresie.
Lipsa de sinceritate și egocentrismul îl vor împiedica pe narcisic să aibă relații strânse, pe care să se poată baza. Cei slabi se vor purta slugarnic, dar îl vor detesta pentru umilința pe care trebuie să o accepte. Cei puternici fie îl vor ignora, fie îl vor răni ca să-l trezească la realitate. El însuși nu este capabil de relații sincere și profunde. Oricine cedează farmecelor lui le devine inferior, demn de dispreț.
Narcisismul poate fi parte din moștenirea de familie
Specialiștii au observat că această tulburare de personalitate ar putea fi transmisibilă transgenerațional. Cu alte cuvinte, dacă cineva din familie suferă de narcisism, este foarte probabil ca o persoană din generațiile viitoare să se confrunte cu aceeași suferință.
Spun „suferință“ deoarece, dincolo de sentimentele ostile și de grandoare, se pot instala și alte afecțiuni care să perturbe și mai mult starea psihologică a individului. De exemplu, depresia, abuzul și dependența de droguri sau alcoolismul, somatizările, episoadele psihotice tranzitorii sunt câteva din complicațiile tulburării de personalitate narcisică.
De regulă, copiii care nu s-au simțit iubiți în copilărie trăiesc ceea ce se cheamă rană narcisică. Vorbesc despre acea traumă care-i face ca toată viața, orice ar realiza, să pună la îndoială propria valoare sau să se teamă de respingere, motiv pentru care ajung să-și gonfleze eul în așa măsură încât adevăratul lor Sine să rămână ascuns. Doar o mască ce are ca scop principal protejarea acelui copilaș de altă dată de noi traumatizări și de durerea psihologică de a nu se simți iubit.
Cum să te comporți cu persoanele narcisiste
- Ori de câte ori sunt sinceri, să le arăți că le aprobi, mai ales dacă trebuie să rămâi în relații bune cu aceste persoane. Așadar, este bine să complimentezi un narcisic, să-i arăți atenție, atâta vreme cât nu-ți încalci principiile.
- Dacă ești prins la mijloc, trebuie să-i explici reacțiile și interesele celorlalți. În acest punct, narcisicul poate avea un comportament paranoic. Trebuie să realizeze că acțiunile celorlalți nu se rezumă la a-l aproba sau nu pe el și că fiecare are convingerile și interesele sale, în funcție de care vorbește și acționează.
- Să respecți cu scrupulozitate conveniențele. Pentru că narcisicul are anumite trăsături paranoide, este indicat să ai grijă să nu-i lași nimic de care să se agațe. Să fii politicos, dar nu ostentativ, să respecți regulile legate de prezentări, de invitația la cuvânt, nemaivorbind de urmarea căilor ierarhice în luarea unei decizii. În acest fel, fără niciun compromis, vei fi la adăpost de crizele persoanei narcisice.
- Să nu-i aduci critici decât atunci când este necesar, iar atunci să te referi la fapte concrete și nu la atitudinea persoanei, în general. Ca și în cazul paranoicului, sau cu atât mai mult, narcisicul are o părere foarte bună despre sine. Dacă-i ataci comportamentul la modul general, va considera atacul ca fiind nedrept și impertinent. Dacă, însă, punctezi cu precizie ceea te deranjează, cresc șansele să asculte și să înțeleagă.
- Să păstrezi discreția în privința reușitelor și privilegiilor de care te bucuri. Chiar dacă nu ești în competiție directă, chiar dacă nu i s-a luat lui ca să ți se dea ție, narcisicul va fi invidios și, dacă i se va ivi prilejul, te va sabota ca să te reducă la locul pe care el îl consideră cuvenit pentru tine.
Bibliografie:
François Lelord , Christophe André – Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile, Ed. Trei, 2011
Citește și: