Conform U.S. Travel Association, partenerii de cuplu care călătoresc împreună au parte de o relație sănătoasă și mai fericită, spre deosebire de cele care nu fac asta. Cei aflați în relații romantice și care călătoresc împreună au povestit despre modul în care comunicarea lor s-a îmbunătățit, viața sexuală la fel și, mai ales, timpul de calitate petrecut împreună sau țelurile comune.
86% dintre cuplurile care călătoresc împreună spun că relația lor a prins viață, față de 73% care nu călătoresc împreună, iar 94% dintre cupluri spun că simt mai multă apropiere față de partener. Statistic vorbind, cuplurile care călătoresc împreună sunt acelea care au tot mai multe țeluri comune sau asemănătoare, au un echilibru al timpului petrecut împreună și separat, cad mult mai ușor de acord asupra modului în care trebuie făcute cheltuielile financiare, se distrează mult mai mult, gestionează diferențele mult mai bine, au sentimentul de susținere reciprocă – și se pare că toate aceste beneficii duc spre o rată a divorțului mult mai mică.
Statisticile, evident, nu vorbesc despre momentele în care apar, totuși, divergențe. Pentru că, până la urmă, oriunde am fi, mai apar și mici turbulențe. Sunt sigură că, la un moment dat, ați avut parte de o vacanță cu partenerul în cadrul căreia să aveți o mică ceartă și, în următorul moment, să faceți o fotografie împreună, zâmbind. Ei bine, dacă nu vi s-a întâmplat dumneavoastră, poate că ați avut prieteni suficient de sinceri care să vă povestească astfel de întâmplări. Iar asemenea momente au explicațiile lor: a ieși din zona de confort și a fi într-o țară care nu îți este cunoscută poate fi un motiv de anxietate.
Astfel vor apărea momente în care vom fi mult mai atenți la partener și se poate chiar să apară divergențe din motive foarte prostești. Să nu vă întrebați ce fel de cuplu face asta, pentru că răspunsul e simplu și clar: unul sănătos. Ceea ce învață un cuplu din conflicte e că exprimarea emoțiilor negative este sănătoasă, că partenerul rămâne (nu fuge la prima dispută) și asta creează sentimentul de siguranță emoțională. Pe lângă acest beneficiu de eliberare, comunicarea aduce și claritate asupra a ceea ce a fost un trigger pentru conflict. De exemplu, doi parteneri care admiră un muzeu timp de mai multe ore și, brusc, intră în conflict vor identifica mai târziu cauza – oboseala a fost un trigger pentru ei.
Și atunci care sunt pașii pe care e bine să-i faci, atunci când apar conflictele în călătorie?
Fii atent la ceea ce poate fi trigger pentru partenerul tău
Aspecte diferite ale călătoriei pot reprezenta factori stresanți pentru un partener sau pentru celălalt. Iar aceștia pot fi: frica de zbor cu avionul, anxietate la gândul că vor călători într-o țară a cărei limbă nu este cunoscută sau, dacă vă întoarceți în familie, e posibil să fie reaccesate câteva tensiuni vechi – amigdala, centrul traumei, este atemporală, așa că e suficient un stimul mic și se întoarce acolo unde a fost cândva frustrare.
Înainte de a pleca în călătorie, vorbiți cu partenerul despre ceea ce vă place și ce nu. Dacă mergeți la părinți, poate că nu ar strica să descrieți puțin harta familiei, astfel încât partenerul să știe la ce se poate aștepta ori cel puțin să știe că e posibil să fiți voi anxioși sau stresați vizavi de anumite discuții în familie. Vorbiți despre ceea ce vă ajută în momentele de stres (și ce nu), ce anume diminuează intensitatea frustrării (și ce nu). Să construiești în mod corect o hartă a dragostei presupune să „marchezi“ și obstacolele sau posibile drumuri cu denivelări.
Învățați (aflați) care sunt așteptările partenerului
Ca parteneri aflați în călătorie, sigur veți ajunge în niște conjuncturi în care vor ieși la lumină diferențele dintre voi. Unul își dorește să vadă fiecare colțișor din cetatea săbiilor de oțel din Toledo, iar celălalt să stea pe o terasă agitată plină de turiști și să savureze mâncăruri tradiționale în zonă. Pentru a evita astfel de momente, nu ar strica să încercați mai bine să discutați despre micile voastre plăceri, decât să vă stricați buna dispoziție. E mai util să stabiliți de la început ce anume faceți împreună și ce anume separat sau chiar să stabiliți modul în care satisfaceți plăcerea partenerului o perioadă de timp.
Luați decizii și faceți planuri de la început
Ați observat că, atunci când călătoriți, deciziile mărunte devin motiv de frustrare? Unde mâncăm? Ce fel de restaurant să alegem? Sau (ca să ținem cont și de internet) cum ne conectăm online? (Cu siguranță, unul dintre voi are o dependență de rețelele de socializare sau de jocuri).
Puteți crea o listă cu lucrurile dorite pentru fiecare zi a călătoriei. Faceți-o, dacă vă este de ajutor, în fiecare zi, împreună, ca să vă asigurați că amândoi veți fi mulțumiți la sfârșitul zilei. Soții John și Julie Gottman întotdeauna spun că unul dintre secretele cuplului fericit este să-ți lași partenerul să te influențeze.
Luați în calcul nevoia partenerului de a avea timp și pentru el
Cartea Cele șapte principii ale unei căsnicii fericite, scrisă de soții Gottman, prezintă căsătoria ca pe un dans în care îți apropii partenerul, după care te îndepărtezi. Dansul nu se schimbă dacă sunteți în vacanță, nevoile partenerului sunt aceleași, iar faptul că sunteți plecați de acasă și aproape permanent împreună accentuează nevoia de independență (sau „my space“). Aceasta poate fi împlinită printr-o aventură de câteva ore, în care să încercați să explorați singuri anumite zone ale orașului sau chiar să vă luați acel spațiu, în care să vă beți cafeaua pe o terasă plină de turiști, în timp ce partenerul vizitează muzeul.
Indiferent care vă sunt opțiunile în călătorie, alegeți să vă fie bine, să fiți sinceri cu ceea ce vă doriți și să rămâneți deschiși comunicării.