Skip to content

Când vine vorba despre parenting, fiecare dintre noi are în minte măcar câteva cuvinte care rezumă rolul parental. Dacă aș alege două cuvinte reprezentative, aș spune iubire și prezență. În viziunea mea, părinții sunt acele persoane care oferă înțelegere și iubire necondiționată acum, aici și pentru totdeauna; indiferent de ce s-ar întâmpla în viață, oricum ar fi sau ar deveni copilul.

Devenim părinți pentru prima dată și tot ce ne dorim mai mult pe lume este ca puiul nostru să fie sănătos și fericit. Se întâmplă din nou, și devenim părinți și pentru a doua oară, iar acum, pe lângă cele două de mai sus, adăugăm și… „să se înțeleagă bine!“

Uneori, totul pare că iese pe dos și tu ești deja epuizată să le tot repeți că sunt destule jucării pentru toți, că îi iubești la fel și că ar trebui să se înțeleagă, „că doar sunt frați!”

Dacă și tu simți sau ai simțit asta, te rog primește îmbrățișarea mea și cele mai calde și sincere gânduri de compasiune. Te înțeleg atât de bine! Sunt și eu mamă a doi copii și cred că nu există părinte care să nu se fi simțit cel puțin o dată deznădăjduit.

Dacă te învinovățești pe tine că nu faci destule, dă-mi voie să-ți spun ceva: „Tu, mamă dragă de copii energici și provocatori, ai deja agendă de CEO și ziua are tot 24 de ore și pentru tine“. Poate nu ar trebui neapărat să faci ceva, ci mai degrabă să fii.

Este important să ne observăm emoțiile și să le facem loc în viața noastră 

Știi, copiii nu pot fi altfel decât suntem noi. Înainte de a te întreba ce alt truc de parenting să mai aplici pentru a-ți face copiii să se înțeleagă, oprește-te puțin și caută în interiorul tău. Observă ce se întâmplă acolo și dă-ți voie să simți, să plângi, să iei pauză și să accepți că ești OM înainte de toate.

Adesea, pornim dintr-o stare de inconștiență, pe pilot automat. Facem multe lucruri din reflex, din obișnuință, pentru că așa am fost învățați sau așa am văzut la alții. Totul se schimbă când pentru prima oară ne oprim și observăm. Observăm situațiile în care suntem puși, descoperim unele tipare pe care le folosim și mai presus de orice recunoaștem ce se întâmplă în corpul nostru (care sunt emoțiile care-l inundă și unde le simțim). Cred că acela este momentul în care ne trezim, în care începem să „trăim clipa de acum“. Acela, dragi cititori, este începutul a ceea ce numim în psihologie parentaj conștient.

Și cum frații conștienți se „dezvoltă“ din părinți conștienți, vă invit să reflectați asupra acestui lucru și să căutați răspuns la următoarele două întrebări: 

  1. Îmi dau voie să-mi trăiesc propriile emoții?
  2. Îmi dau seama când îmi proiectez emoțiile asupra copiilor și asupra partenerului de viață?

Știu, este nevoie de mult curaj și, de multe ori, de multă suferință pentru a începe această călătorie. Și totuși, când ne gândim la beneficiile acestui drum, la sentimentul de liniște și libertate pe care ni-l aduce această stare de prezent conștient, merită orice efort.

℗PUBLICITATE



Relația de frăție – cum să creștem frați conștienți, care se înțeleg bine

Am vorbit până acum despre importanța de a investi timp și energie în propriul nostru proces de autocunoaștere. De ce spun că este atât de important? Pentru că modul nostru de relaționare cu fiecare copil în parte va deveni ulterior modul lor de relaționare.

Când ne gândim la relația de fraternitate, realizăm că poate fi cea mai lungă relație a omului. Alături de frații și surorile noastre ne petrecem de obicei cea mai lungă perioadă a vieții. Alături de ei aflăm poate pentru prima dată despre emoția de frustrare. Ne putem gândi la această experiență ca la o primă lecție de acomodare la grădiniță sau în alte medii cu copii. Alături de frați, copiii pot învăța ce înseamnă să împarți cu ceilalți sau să nu primești ceea ce îți dorești. Învață ce înseamnă să aștepți și, mai presus de orice, simt pentru prima oară emoția de frică la o intensitate foarte mare, frica de a-și vedea părinții iubind un alt copil. 

Printre sentimentele cele mai frecvente, care sunt trăite foarte intens și în mod natural de către copii atunci când în viața lor apare un frate sau o soră, se numără rivalitatea. Rivalitatea dintre copiii noștri este la fel de naturală precum iubirea lor.

De alegerile pe care le facem noi, părinții, depinde direcția în care se va îndrepta rivalitatea copiilor. Putem alege să le spunem în continuare să se înțeleagă, că doar sunt frați și așa este normal, sau putem încerca să îi înțelegem mai mult, să îi ascultăm mai mult și să îi îndemnăm să își exprime emoțiile.

De cele mai multe ori, pentru primul născut lucrurile tind să fie mai dificile. Unii copii exprimă această suferință într-un mod foarte vocal, încât părinții au impresia că nu-i mai recunosc, sau, dimpotrivă, alții suferă în tăcere. Indiferent în care barcă se află, fiecare copil are nevoie să simtă siguranță pentru a exprima ceea ce simte într-un fel sau altul.

Vestea bună este că din moment ce te afli aici, citind acest articol, primul pas spre a-ți sprijini copiii deja l-ai făcut. 

Dacă cel de-al doilea copil al tău este pe drum și simți că aceste informații te copleșesc, te înțeleg. Este firesc să simți asta! Te încurajez să-ți oferi puțin spațiu psihologic, pentru a-ți conține emoțiile, și să-ți liniștești mintea știind că aici poți găsi alte informații utile pentru mamele însărcinate. 

15 idei și aspecte care îi pot transforma în frați conștienți

În continuare sunt prezentate 15 idei și aspecte esențiale care pot ajuta la închegarea relației dintre copiii noștri:

  1. Părinții trăiesc într-o stare de prezență conștientă. Sunt în contact cu propriile emoții.
  2. Părinții realizează și acceptă că au mai adus pe lume încă un copil pentru a-și îndeplini propriile nevoi, și nu pe cele ale primului născut.
  3. Primul născut a primit multe informații adevărate și concrete despre cum va fi viața de familie după ce se va extinde (pregătirea din timpul sarcinii).
  4. Orice schimbare majoră din viața primului născut (înțărcat, mutat în altă cameră, adaptare la grădiniță etc.) s-a petrecut înainte, cu cel puțin 2-3 luni, de sosirea bebelușului.
  5. Părinții se asigură că vor petrece timp suficient zilnic, în continuare, cu primul născut.
  6. Părinții fac tot posibilul să mențină o stare de bine în relația cu copilul cel mare.
  7. Părinții oferă fiecărui copil iubirea în modul în care are acesta are nevoie, nu așa cum îi este mai confortabil să o exprime (limbajele de iubire).
  8. Părinții aplică o disciplină pozitivă.
  9. Părinții oferă copiilor un mediu sigur în care își pot exprima emoțiile și sunt acceptați necondiționat, limitele fiind îndreptate asupra comportamentelor.
  10. Frații vor fi îndrumați să-și exprime emoțiile unul față de celălalt. 
  11. Părinții intervin în certurile copiilor doar atunci când este necesar.
  12. Copiii vor fi ajutați și îndemnați să găsească soluții la conflictele lor. Soluții din care toată lumea să aibă de câștigat. 
  13. Copiii vor fi ajutați să observe și să accepte emoțiile celorlalți membrii din familie.
  14. Părinții se pot gândi să organizeze o zi a fraților.
  15. Pe cât posibil, părinții propun jocuri în care frații joacă în aceeași echipă.

Cu excepția temperamentului, care este unic pentru fiecare copil în parte și nu poate fi modificat, atunci când vine vorba despre parenting cheia se află în mâinile noastre. Este important să conștientizăm că de alegerile pe care le facem depinde direcția în care se va dezvolta relația de frăție dintre copiii noștri. Și să nu uităm că relațiile, pe cât sunt de complicate, uneori, pe atât sunt de necesare pentru starea noastră psihologică de bine. 

Sunt Mădălina Mărian, consilier parental și pentru dezvoltare personală. Sunt absolventă a celui mai complex program științific de formare în parenting din țara noastră, Parenting MasterClass.
Misiunea mea este să ajut mamele să dobândească noi abilități prin care să gestioneze eficient și cu căldură conflictele între copii. Sunt pasionată de evoluția umană și parenting. Am pornit propria mea călătorie spre autocunoaștere și vindecarea copilului interior de mai bine de 10 ani. Odată cu rolul de mamă, am accelerat acest proces, ajutată de copiii mei, care nu ratează niciun buton sensibil.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0