5 moduri prin care frica poate fi motivatorul tău decisiv
Teama de eșec, frica de respingere, teama că pur și simplu nu suntem suficienți (de buni) – frica este un curs comun care trece prin toate viețile noastre. Și, dacă am lăsa-o, frica ne poate ține închiși în închisoarea confortabilului și a previzibilului, ne spune Tony Robbins.
Însă există de asemenea un mod prin care teama poate servi unui scop valoros, ajutându-ne să trecem de frustrare pentru a obține viața pe care o dorim cu adevărat. Este adevărat – în cazul în care îi dai voie, frica poate deveni motivatorul tău decisiv.
În mintea ta, dacă nu ai de ales decât să reușești – în cazul în care atingerea scopului este o necesitate absolută – atunci nimic altceva nu mai contează. Sacrificiile nu vor fi puse sub semnul întrebării. Scuzele vor fi aruncate pe fereastră. Vei face tot ce este nevoie pentru ca acest lucru să se întămple. Punct.
Acesta este modul în care unii dintre cei mai de succes oameni folosesc frica ca pe o pârghie în viața lor. Mai degrabă decât să permită fricii să se strecoare și de a suge dreptul la viață chiar din visele lor, știu că frica reală este prețul pe care îl vor plăti în cazul în care nu dau obiectivelor și viziunilor lor fiecare strop de energie și concentrare pe care îl au. Ei știu că frica reală își trăiește viața în cazul în care aceasta s-a statornicit sau a compromis ceea ce și-au dorit cu adevărat.
Cum vei adopta această mentalitate și perspectivă? Cum îți poți trăi viața în cazul în care frica devine aliatul tău, nu dușmanul tău?
Iată 5 sfaturi pentru a opri frica să preia controlul asupra fericirii tale și de a folosi frica în avantajul tău, ca pe o pârghie:
1. Stabilește dacă obiectivul tău este un „trebuie“
Întreabă-te ce te va costa daca te lași doborât de frică. Acest lucru te va ajuta să descoperi dacă nu cumva atingerea unui obiectiv specific este un „trebuie“ și nu doar un „ar trebui“.
Ești confuz? Încearcă să te imaginezi având 80 de ani, aproape de sfârșitul vieții tale. Te legeni în balansoar, reflectând la modul în care ți-ai trăit viața. Acum, privește-ți viața de până acum, ca și cum nu ți-ai fi atins obiectivul stabilit până în acest moment al vieții tale. Cum a afectat acest lucru cursul vieții tale? Care sunt regretele? Ce ți-ai fi dorti să fi făcut mai mult? Ce ți-ai fi dorit să fi încercat? Există tristețe și regret? Te întrebi „ce se întâmpla dacă …?“
2. Recunoaște scuzele
Este ușor să dăm deoparte speranțele, dorințele și visele noastre. Ne găsim scuze: pur și simplu nu avem suficient timp, nu avem bani sau resurse, avem o familie, suntem prea ocupați. Și începem să ne ascundem în spatele acestor scuze; deoarece sunt reconfortante, sunt eficace. Dar de asemenea, scuzele vă vor aduce înapoi exact la momentul de început. Deci, amintiți-vă când data viitoare o scuză va pluti în mintea voastră! Cu cât veți fi mai conștienți de tendința creierului vostru în a găsi scuze pentru a evita responsabilitatea, cu atât mai mult veți putea renunța la ele.
3. Adoptă o mentalitate de progres
Deseori oamenii renunță la scopurile lor deoarece cred că atingerea lor se situează dincolo de posibilitățile lor. Dar cei mai de succes oameni adoptă o mentalitate de dezvoltare, de creștere. Ei nu se gândesc la capacitățile lor ca fiind limitate, ci mai degrabă – flexibile, adaptabile, iar atunci când se confruntă cu un eșec, muncesc din greu, adoptă o nouă strategie, perseverează în găsirea unei soluții.
4. Durerea aduce o introspecție prețioasă
Cele mai dureroase experiențe pot ajuta la rafinare a ceea ce vrei, și ceea ce nu vrei în viață. Eșec, dezamăgire, fundături – toate acestea pot fi folosite ca mijloace de reflectare și de a spune „acest lucru nu a funcționat, nu a fost calea cea mai potrivită; deci, ce vreau cu adevărat?” Amintește-ți, suntem construiți pentru a ne adapta. Așa că îmbrățișează această putere și folosește fiecare experiență ca pe un instrument care te ajută să te cunoști mai bine, pentru a ști ceea ce îți dorești cu adevărat în viață.
5. Să știi că eșecul este inevitabil
Vei eșua. Este doar o parte a procesului. Orice persoană de succes își va spune asta. Dar eșecul oferă perspective și corectează în mod inerent căile greșite de abordare a unei probleme. Nu există nici un profesor cu atât de mare impact ca mușcătura unui eșec. Și nicio lecție de rezistență mai bună ca arsura respingerii. Însă, dacă folosiți aceste experiențe ca pe niște informații aparte și ajustați strategia în abordarea unei situații viitoare, veți avea un avantaj pe care nimeni altcineva nu îl va avea.