skip to Main Content

Oricât ar fi de mici, copiii sesizează rapid nuanțe și fațete ale iubirii, fie că surprind generozitatea în raport cu persoana iubită, fie că identifică un comportament asociat iubirii romantice. Cum ar putea să arate, așadar, și ce ar trebui să conțină conversațiile despre iubire pe care le avem cu copiii noștri?

Simplitate

Este o regulă importantă, deoarece gândirea copiilor este concretă în primi ani de viață. Un concept complex și abstract, cum este iubirea, va fi înțeles de mintea unui copil doar atunci când este asociat cu realități concrete, pe care copilul le-a trăit sau le cunoaște. De exemplu, iubire este atunci când: te strâng în brațe pentru că mi-a fost dor de tine sau când îi spunem o glumă lui tati, când este îngândurat. Sau când pregătim un cappucino cu spumă pentru mami, pentru că știm că este băutura ei preferată, schimbăm nisipul pisicii și o ajutăm pe bunica cu împachetarea șosetelor, îi dăm fratelui mai mic jucăria noastră preferată, pentru o rundă de joacă, pregătim un cadou drăguț pentru prietenul cel mai bun.

Exemplu

Manifestați în preajma copiilor și în relație directă cu aceștia, gesturi și comportamente pe care le rezervăm cu precădere oamenilor dragi din viața noastră: atingeri, îmbrățișări, pupici, mângâieri. Puține lucruri sunt mai puternice decât contactul fizic, când vine vorba de iubire. Strângeți-i tare, tare la piept și spuneți-le că tot ce se întâmplă în acel moment – zâmbet pe față, bucurie în suflet, cald și siguranță în corp – reprezintă o formă a iubirii.

Exprimare

Puneți iubirea în cuvinte și folosiți-le cât puteți de des. Copiii pot învăța rapid cuvintele magice care încălzesc sufletul și invită bunăvoința și disponibilitatea în relații: „te rog“, „mulțumesc“, „te iubesc“, „iubitul/ iubita mea“, „bucuria mea“, „mi-ai înseninat ziua“, precum și toate numele de alint pe care doar mintea unui părinte topit de dragul puiului său le poate născoci.

℗PUBLICITATEGrijă

Iubirea nu este completă fără responsabilitate, iar în numele iubirii, îi vom ajuta pe copiii noștri nu doar să trăiască experiențe emoționale pozitive, să simtă bucurie și fericire, ci ne vom îngriji de siguranța, sănătatea, educația și protecția lor. Iubire este și când construim rutina de spălat dinții și când punem o limită pentru ecrane și când sprijinim cu tema de casă și când ținem ferm mânuța unui preșcolar zglobiu, care vrea să traverseze singur o intersecție aglomerată.

Continuitate

Ajutați copiii să facă diferența între iubire și diferitele emoții care vizitează relațiile de iubire. Ne iubim copiii, dar asta nu înseamnă că nu vom simți ocazional frustrare, dezamăgire, tristețe sau furie, în raport cu diferitele lor comportamente. Când mami sau tati trăiesc și exprimă furie sau dezamăgire, copiii se pot îndoi de permanența și stabilitatea iubirii lor. Ei au nevoie să înțeleagă și să capete încredere în faptul că iubirea nu se termină sau întrerupe, nici nu scade, doar pentru că uneori simțim și alte emoții complicate, dificile.

Alegere

Alegeți, zi de zi, să trăiți în iubire în spațiul casei voastre. Iubirea presupune să alegem, din nou și din nou, ceea ce este important, autentic, sănătos și, uneori, provocator. Este important să le transmitem faptul că iubirea uneori presupune să pui limite, să spui „nu“, să iei decizii care nu sunt confortabile.

Diana Stănculeanu este psihoterapeut și expert național în sănătate mintală. Colaborează cu mai multe ONG-uri naționale pe strategii de promovare și intervenție în psihologia și psihoterapia familiei. Este formator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și autor al platformei paginadepsihologie.ro.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0