Skip to content

Sportul a fost mereu o modalitate bună pentru menținerea sănătății fizice și mintale. Totuși, chiar și atunci când ești conștient(ă) de beneficiile lui, poate fi dificil să te mobilizezi pentru a-l practica regulat. Motivația pentru a face sport poate varia în funcție de situația și contextul personal al fiecăruia. Din acest motiv, cel mai bine ar fi să începem cu o analiză a comportamentului pe care vrem să-l introduci în viața ta: sportul.

Este important să identifici de ce vrei să faci sport. Răspunsul poate să fie unul mai complex decât „pentru că vreau să mă mișc“. Vrei să faci sport pentru că-ți dorești o condiție fizică mai bună? Pentru că-ți dorești un corp care să arate mai tonifiat? Pentru că trebuie să te recuperezi după o intervenție? Pentru că te ajută să te eliberezi de stres? Deja sunt multe întrebări care se potrivesc, în funcție de caz.

Prin urmare, acordă-ți câteva minute pentru a răspunde la următoarea întrebare: Îmi doresc să fac sport pentru că … … … … … …, iar asta mă va ajuta să … … …. … … … …?

După ce ai aflat de ce vrei cu adevărat să faci sport, te poți gândi la cum să introduci acest comportament în viața ta.

Cinci pași pentru a-ți atinge obiectivul

  1. Definește cât mai clar cum vrei să faci sport

Dacă definești vag un comportament, motivația  scade și implementarea acestuia va fi dificilă. Cu cât definiția va fi mai ambiguă, cu atât va scădea și interesul. De exemplu, în loc să spui „Vreau să fac mai mult sport!“, un obiectiv specific ar fi „Vreau să alerg trei kilometri, de trei ori pe săptămână, în următoarele două luni, iar zilele respective vor fi… “.

  1. Planifică-ți orele de sport în funcție de nevoile tale

Structura este importantă pentru oricine. De aceea, este important să-ți analizezi programul, să vezi cât de aglomerat este și când ți-ar permite să adaugi activități. Ar fi nerealist să introduci mersul la sală în fiecare zi, dacă abia reușești să ai timp pentru odihnă. Sportul nu trebuie să fie o povară care să te încarce (și) mai mult. Dacă așteptările sunt nerealiste cu privire la timpul pe care-l ai la dispoziție, s-ar putea ca activitatea aleasă să te streseze și astfel să-și piardă utilitatea.

  1. Identifică activitățile pe care le preferi

Este mult mai ușor să rămâi motivat(ă) atunci când activitatea sportivă îți face plăcere. Este important să explorezi diverse sporturi și activități fizice până găsești ceva ce te entuziasmează. Fie că este vorba de dans, ciclism, înot sau yoga, alegerea unei activități pe care o iubești poate transforma sportul dintr-o corvoadă într-o activitate așteptată cu nerăbdare. Plăcerea și satisfacția asociate cu activitatea fizică sunt factori importanți care contribuie la menținerea pe termen lung a implicării într-o activitate sportivă.

℗PUBLICITATE



  1. Folosește principiul recompensei

Recompensele pot fi un factor motivațional puternic. Poți să-ți oferi mici recompense pentru a te răsplăti după fiecare sesiune de antrenament. Aceste recompense nu trebuie să fie neapărat materiale, pot fi și lucruri simple, cum ar fi un episod din serialul tău preferat sau o baie relaxantă. Literatura de specialitate afirmă că recompensele au fost recunoscute ca metode eficiente în motivarea comportamentului.

  1. Implică-te într-o comunitate sau alătură-te unui grup

„Unde-s mulți puterea crește!“, spune un proverb. În contextul practicării activităților fizice, ne referim la puterea motivațională. Alăturarea la o comunitate care practică sport sau implicarea în activități de grup poate ajuta la creșterea nivelului de angajament. Antrenamentele în grup pot deveni o oportunitate de socializare, fapt care crește plăcerea și motivația de a continua.

În concluzie

Mobilizarea pentru a face mai mult sport este un proces care necesită planificare, motivație și, uneori, schimbări comportamentale. Poate unora le va fi mai greu să introducă sportul în viața lor: nu este un capăt de lume! Am aflat că, prin stabilirea de obiective clare, alegerea activităților care-ți plac, integrarea sportului în rutina ta zilnică și utilizarea recompenselor, îți poți crește semnificativ motivația și nivelul de implicare.

Articol realizat în colaborare cu Psylife.

Referințe:

  • Berridge, K. C. (2004). Motivation concepts in behavioral neuroscience. Physiology & Behavior, 81(2), 179-209.
  • Carron, A. V., Hausenblas, H. A., & Mack, D. (1996). Social influence and exercise: A meta-analysis. Journal of Sport and Exercise Psychology, 18(1), 1-16.
  • Locke, E. A., & Latham, G. P. (2002). Building a practically useful theory of goal setting and task motivation: A 35-year odyssey. American Psychologist, 57(9), 705-717.
  • Reed, J., & Ones, D. S. (2006). The effect of acute aerobic exercise on positive activated affect: A meta-analysis. Psychology of Sport and Exercise, 7(5), 477-514.
  • Rhodes, R. E., & De Bruijn, G. J. (2010). How big is the physical activity intention-behaviour gap? A meta-analysis using the action control framework. British Journal of Health Psychology, 15(4), 491-511.

Citește și:

Vlad Guluță este psiholog și terapeut în supervizare în terapii cognitiv comportamentale și psihologie aplicată în domeniul securității naționale. În prezent activează ca psiholog în cadrul Penitenciarului Gherla, iar în paralel colaborează cu Clinica PsyLife unde susține evenimente de psihoeducație către publicul larg pe diverse teme, în special adicții, violență.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0