„Nu vă educați copiii pentru a fi bogați, educați-i pentru a fi fericiți, astfel încât să cunoască valoarea, și nu prețul lucrurilor.“ — Steve Jobs
Într-o lume în care conceptul de bogăție și succes este adeseori legat de posesiuni materiale, este fundamental să-i învățăm pe copii ce înseamnă adevărata avuție, dincolo de valoarea materială.
Acum câteva zile, o bună prietenă ne împărtășea că, din ce în ce mai des, fetițele ei o întreabă de ce unii colegi de școală au case mai mari și ce înseamnă să fii bogat. Dialogul din acea zi mi-a amintit de o altă conversație, de acum vreo doi-trei ani. Atunci, o altă prietenă îmi povestea cum, la școala privată unde învăța fetița ei, copiii începuseră să formeze „bisericuțe“, iar cei care locuiau la casă nu se mai jucau cu cei care locuiau la bloc. Iubesc enorm copiii și, chiar dacă nu sunt încă mamă, conversațiile pe care tocmai vi le-am relatat m-au provocat la exercițiul din acest articol.
Așadar, cum să le explici celor mici ce este adevărata bogăție? Am stat, m-am gândit și am identificat pilonii de mai jos, de la care ai putea porni discuția cu copilul tău.
- Recunoștința
Încurajează-ți copilul să aprecieze ce are în viață, fie că e vorba de familie, de prieteni sau de lucrurile mărunte care-i aduc bucurie. O modalitate de a face acest lucru este să vă faceți un obicei în familie din exprimarea zilnică a recunoștinței, punându-l să scrie seara trei lucruri pentru care este recunoscător. Îți poți învăța copilul importanța recunoștinței arătându-i lucrurile din viața lui pentru care ar trebui să fie recunoscător, cum ar fi casa, jucăriile sau mâncarea preferată. Încurajează-ți copilul să aprecieze aceste lucruri și să-și exprime recunoștința pentru ele.
- Bunătatea
Învață-ți copilul să fie amabil cu ceilalți și să dea înapoi comunității din care face parte. Acest lucru se poate face prin voluntariat la o organizație de caritate locală sau prin participarea la activități de servicii comunitare. Atunci când copilul simte că acțiunile lui pot avea un impact pozitiv asupra altora, își dezvoltă nivelul de empatie și un sentiment de scop dincolo de sine.
- Mulțumirea
Ajută-ți copilul să înțeleagă că adevărata fericire nu vine din posesiunile materiale, ci din interior. Încurajează-l să găsească bucurie în lucrurile simple din viață și să fie mulțumit cu ceea ce are. Îi poți explica că bogăția nu înseamnă doar a avea o mulțime de bani sau de lucruri, ci presupune (și) să te bucuri de activități precum petrecerea timpului cu familia și prietenii, jocurile care-i fac plăcere, ieșirile în natură.
O modalitate de a face acest lucru este să practici împreună cu copilul tău meditația de tip mindfulness, care poate ajuta la cultivarea unui sentiment de calm și pace interioară.
- Adevărata bogăție înseamnă să ai parte de dragoste și sprijin
Îi poți explica copilului tău că a avea oameni în jur care-l iubesc și care-l sprijină este un tip de bogăție. Vorbește-i despre persoanele din viața lui care-l iubesc și care au grijă de el, cum ar fi membrii familiei sau prietenii apropiați.
- Adevărata bogăție înseamnă să fii sănătos
Explică-i copilului tău că a fi sănătos este o bogăție care întrece orice bun material. Încurajează-l să mănânce alimente sănătoase, să facă multă mișcare și să se odihnească. În plus, este important să-ți înveți copilul despre educația financiară și cum să-și gestioneze banii cu înțelepciune. Acest lucru îl va ajuta să înțeleagă importanța securității financiare și cum să-și construiască averea în timp, pas cu pas, organic. Îmi imaginez cât de dificil poate fi să-ți auzi copilul exprimând sentimente de inadecvare sau de gelozie față de colegii lui care par (mai) privilegiați din punct de vedere financiar. Cred că este important să validezi sentimentele copilului tău, să-i răspunzi cu susținere, încurajându-l în același timp să aprecieze ceea ce are și să nu-și măsoare valoarea în funcție de posesiunile materiale.
Poate una dintre formulările de mai jos te va inspira. Nu-mi aparțin, le-am găsit întâmplător într-o revistă a unei companii aeriene din S.U.A., acum câteva zile, când am zburat către București.
- „Luxul pentru mine înseamnă timp să gândesc, timp să călătoresc.“
- „Adevăratul lux pentru mine este să-mi pot urma pasiunea.“
- „Pentru mine, un lux contemporan ar fi ca fiecare om să fie autentic și să se simtă iubit, sprijinit.“
- „Luxul pentru mine este miracolul momentan pe care natura mi-l arată.“
Desigur, extrem de util ar fi ca, înainte de a le răspunde copiilor, să știi ce înseamnă pentru tine a fi bogat.
Citește și: