Săptămâna trecută am văzut Tatăl, un spectacol de teatru montat la Bulandra, pe care-mi doream să-l văd de ceva vreme și care spune o poveste de familie realistă și intens emoțională. Personajul principal este un bărbat în vârstă, ce se confruntă cu alterarea memoriei, ceea ce-l face din ce în ce mai vulnerabil și mai problematic pentru familie. Povestea lui este o ilustrare dramatică a pierderilor fizice care apar împreună cu cele mentale, odată cu înaintarea în vârstă. În amurgul existenței sale, confuzia îl constrânge treptat pe Andre, personajul principal al poveștii, la o singurătate copleșitoare.
Povestea lui m-a dus cu gândul la propriii mei părinți, amândoi trecuți de 70 de ani. Din fericire, ei sunt încă în putere din toate punctele de vedere și își poartă singuri de grijă, ba chiar reușesc să călătorească și să fie prezenți și în relația cu nepoții lor. Dar viața este imprevizibilă, iar la vârsta lor, unele situații ar fi bine să fie discutate și prevăzute, tocmai pentru ca „imprevizibilul vieții“ să nu ne ia pe nepregătite. Nici pe ei și nici pe noi, copiii lor.
De aceea, printre subiectele importante pe care mi-aș dori să le abordez la acest început de an cu părinții mei, se numără și situația lor financiară. Și pentru că discuțiile despre bani nu sunt niciodată comode, nici măcar atunci când le porți cu persoane apropiate (sau mai ales atunci!), mi-am făcut temele și m-am documentat despre cum ar trebui să decurgă o astfel de conversație. Să nu uităm că discuțiile financiare au potențialul de a se transforma ușor în dispute, pentru că pot trezi în oameni sentimente de nesiguranță și neîncredere.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Cum alegi momentul potrivit pentru a discuta cu părinții tăi pe teme financiare
În această privință, opiniile experților financiari se îndreaptă în aceeași direcție: cât mai curând posibil! Pentru că ceea ce-ți dorești este prevenirea unei situații de criză. Spre deosebire de personajul din spectacolul de teatru mai sus-amintit, majoritatea oamenilor îmbătrânesc fără să sufere de demență, Alzheimer sau alte boli degenerative, care să le afecteze memoria sau funcțiile cognitive. Pe de altă parte, scopul unei astfel de conversații este evitarea unei situații neplăcute în viitor, care s-ar putea transforma într-o situație de criză.
Ca adult responsabil, este în interesul tău să porți o conversație despre bani cu părinții tăi, pentru a-ți înțelege rolul în eventualitatea unei astfel de situații: vei oferi sprijin financiar și îngrijire sau părinții tăi au prevăzut o situație de acest gen, putând să o gestioneze din resurse proprii? Dacă eviți subiectul, nu doar că n-o să știi cu certitudine răspunsul, dar s-ar putea să-l afli chiar în toiul evenimentelor, ceea ce – pe lângă încărcătura emoțională și complicațiile logistice – ar putea adăuga o greutate suplimentară pe umerii tăi. Una deloc de neglijat.
Dacă nu știi cum să începi, câteva sugestii ar fi acestea:
- Alege un moment prielnic, adică atunci când părinții tăi sunt relaxați și au timp la dispoziție.
- Dacă simți că ai o relație mai apropiată cu unul dintre părinții tăi, abordează-i pe rând, deși ideal ar fi să poți vorbi cu amândoi în același timp. Există studii care arată că mamele sunt mai deschise la conversații despre bani, îngrijire și planuri pentru apusul vieții, în timp ce tații – deși se percep ca fiind mai pragmatici – sunt mai puțin dispuși să abordeze subiecte sensibile.
- Fii cât mai clar(ă) în legătură cu subiectul discuției, adică „nu o lua pe după piersic“.
- Fă-ți și tu temele înainte! (Acest articol s-ar putea să-ți fie de ajutor.)
- Deși este un subiect serios, nu te teme să apelezi la un pic de umor în conversație: ajută să spargi gheața și funcționează aproape întotdeauna!
- Respectă faptul că părinții tăi se pot simți inconfortabil, fiind puși în situația de a vorbi despre economiile lor. Încearcă să-i liniștești, arătându-le că acest demers este necesar pentru propriul lor confort și stare de siguranță.
- Asigură-ți părinții că nu vrei să preiei controlul asupra finanțelor lor, ci doar să fii la curent cu situația lor financiară, pentru a ști cum să acționezi cel mai eficient în avantajul lor.
- Dacă ai frați sau surori, implică-i și pe ei în conversație, astfel încât informația să ajungă în același timp la toți membrii familiei.
Ce aspecte ar trebui abordate într-o conversație pe teme financiare cu părinții tăi
Modul în care va decurge discuția cu părinții tăi depinde în mare măsură de calitatea și maturitatea emoțională a relației pe care o ai cu ei. Dacă este o legătură care a evoluat într-o relație ca între adulți, interacțiunea va decurge firesc. Dar dacă părintele/părinții se poziționează într-un rol de putere și autoritate, e posibil ca discuția să fie una dificilă, încărcată emoțional, care să scoată la iveală și alte probleme ale relației voastre, rămase nerezolvate.
Oricare ar fi situația, iată câteva aspecte care n-ar trebui trecute cu vederea:
- Actuala lor situație financiară (buget de cheltuieli, economii, datorii).
- Independența lor financiară (pensie, conturi de economii, alte surse de venit).
- Lista cheltuielilor esențiale lunare (alimente, utilități, medicamente, alte tratamente); în ce măsură reușesc să le acopere și dacă au nevoie de sprijinul tău.
- Starea lor de sănătate: existența unor probleme medicale cronice, vizite regulate (sau nu) la medic, necesitatea îngrijirii pe termen lung.
- Ce fel de îngrijire își doresc în cazul în care nu se vor mai putea deplasa (îngrijire la domiciliu, internarea într-un centru de îngrijire pentru seniori, relocarea în căminul unuia dintre copii); cine va suporta costul acesteia.
- Informarea echilibrată în legătură cu riscul unor potențiale abuzuri și fraude financiare îndreptate împotriva seniorilor, precum și mijloace de prevenire a acestora.
- Exprimarea oricărei dorințe speciale legate de administrarea și împărțirea bunurilor lor între membrii familiei (dacă este cazul) sau direcționarea lor către alte entități ori cauze.
Atunci când inițiezi o discuție pe teme financiare cu părinții tăi, nu uita că au nevoie, în primul rând, să se simtă sprijiniți și în siguranță, nu manipulați sau tratați cu superioritate. La urma urmei, cei mai mulți dintre părinții noștri au muncit o viață pentru a se bucura de o bătrânețe liniștită. Uneori, au fost chiar nevoiți să facă multe sacrificii pentru a economisi. Așa că nu ezita să le oferi sprijinul tău, dacă simți că au nevoie de el. În plus, nu ezita să ceri ajutor de la persoanele potrivite atunci când crezi că este necesar (notari, consilieri financiari, psihologi, chiar și duhovnici).
Să vorbești despre bani cu părinții tăi în vârstă poate părea complicat. Dar este important! Un astfel de demers te va ajuta să te pregătești pentru situații dificile, să cunoști dorințele și părerile părinților tăi (cât este încă posibil și, mai ales, cât sunt într-o stare bună fizică și psihologică), să-i ajuți să se protejeze împotriva fraudelor și să-ți protejezi viitorul din punct de vedere financiar.
Oricât de tabu ți s-ar părea subiectul, este pe deplin posibil să porți această discuție fără ca niciunul dintre cei implicați să se simtă inconfortabil. La fel de posibil este ca o discuție pe teme financiare să nu se tranșeze de la prima încercare și să dureze ceva până ajungeți la un numitor comun. Până la urmă, știm că nu există familii perfecte. Dar iubirea, respectul, responsabilitatea, grija și afecțiunea reprezintă liantul din majoritatea familiilor. Chiar și din cele imperfecte.
Pentru mai multe informații și sfaturi despre educația financiară poți accesa gratuit cursurile online oferite de Școala de Bani.
Citește și: