Cum să rămâi aproape de fiul tău adolescent? Un proces de pierderi și câștiguri – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Nu de puține ori am întâlnit în terapie mame preocupate de felul în care ar putea îmbunătăți relația cu fiul adolescent. Erau îngrijorate de felul în care băiețelul lor s-a schimbat și nu mai caută afecțiunea sau prezența lor, devenind un adolescent. El nu o mai urmează pe mama prin casă și nu îi mai împărtășește experiențele de peste zi, răspunsurile primite în mod obișnuit la întrebările mamei fiind „sunt bine“ sau „e ok“.

În aceste cazuri, mama visează cu ochii deschiși la perioada copilăriei, când băiețelul ei se ghemuia lângă ea și o ruga să îi citească din cartea preferată. În alte cazuri apare un sentiment de vină pentru această dorință ascunsă de a-și păstra fiul mic, de a nu dori ca el să crească, în ciuda faptului că fiecare mamă știe că acesta este cursul vieții și dezvoltării sănătoase a copilului – desprinderea de cuib.

Și, oricât de dureros sau de greu ar fi acest proces de pierderi și câștiguri, de schimbare de relație și de moduri de funcționare, este un proces prin care e necesar să trecem – adulți și copii.

Deci, cum să împăcăm părțile vulnerabile din noi (care poate se simt respinse sau abandonate) cu nevoia de a ne readapta la nevoile fiul adolescent? Cum să fim cu el, în timp ce avem grijă și de noi?

Mai jos sunt câteva idei în acest sens. Testează-le și caută suportul unui specialist în cazul în care nu e chiar atât de simplu. 

Fii (prezentă) cu el

Perioada adolescenței este o perioadă solicitantă nu doar pentru părinte, dar și pentru adolescent. Are nevoie de timp și spațiu, în el dându-se o luptă interioară între nevoia de a fi cu tine, părintele lui, și nevoia de autonomie, de a se depărta de tine și a afla cine este el. Ai încredere în el și în faptul că este doar o perioadă, care dacă e gestionată sănătos, fiul tău se va întoarce la tine. 

 • Ascultă mai mult decât o făceai înainte. Ascultă mai mult, vorbește mai puțin!
 • Validează-i emoțiile, chiar și atunci (sau mai ales atunci) când nu ești de acord cu acțiunile lui.
 • Dă-i variante dintre care să aleagă, astfel încât să nu se simtă constrâns și să-și îndeplinească nevoia de autonomie.
 • Nu te angaja în conflict! Nu te agăța de lucrurile minore.

Fă lucruri doar pentru el

Pregătește-i mâncarea preferată. Fii implicată în activitățile lui – hobby-uri sau îndatoriri – încurajează-l, susține-l, oferă-i ajutorul tău. Mari sau mici, modurile în care ești prezentă în viața lui vor face diferența și va simți că e important pentru tine!

℗PUBLICITATEAflă ce este important pentru el

Pune-i întrebări, dar nu-l descoase! Nu insista să îți spună ceea ce nu e pregătit sau în momente în care nu este disponibil emoțional. Dă-i timp, pregătește-l pentru discuții „serioase“ și captează-i atenția cu subiecte de interes pentru el. Ascultă muzica lui favorită și află ce îi place atunci când o ascultă. 

Când îți împărtășește ceva cu care nu ești de acord, fii curioasă: „Ce interesant! Sunt curioasă să aflu mai multe despre felul în care vezi tu lucrurile“ sau „despre cum ți-ai format tu această părere“.

Faceți ceva plăcut, distractiv

 • Salvați un playlist pe Spotify și ascultați-l împreună.
 • Jucați împreună jocul lui video preferat.
 • Trimite-i meme, citate sau articole despre subiectele care îl pasionează.
 • Uitați-vă împreună la un serial ales de el.
 • Mergeți în natură, alergați, mergeți în drumeții sau plimbați-vă cu bicicleta.

Un proiect comun

 • Faceți voluntariat împreună.
 • Ajută-l să își organizeze camera sau cărțile și caietele. Folosește-te de abilitățile și resursele tale de adult pentru a-l susține în dezvoltarea lui funcțională. Nu îi ține predici sau teorie, doar ajută-l și oferă-i cunoștințele tale.

Dă-i voie să facă alegeri și să fie el expertul

 • Cere-i ajutorul cu tehnologia.
 • Cere-i sfatul acolo unde știi că este pasionat sau interesat de subiect.
 • Lasă-l să te învețe cum să joci jocul lui favorit.

Încearcă câteva din aceste idei și testează care ți se potrivesc ție sau fiului tău. Dar nu forța nimic. Să ne reamintim că distanțarea adolescentului e normală și necesară în această perioadă. Pentru mai multe informații, îți recomand cartea Creierul adolescentului, dar și volumul Parenting pentru succes, de dr. Madeline Levine.

Nu uita că adolescenții sunt ca pisicile. Totul se întâmplă în condițiile lor. Ei vin la tine când ești disponibilă, când se simt în siguranță și știu că nu vor fi bombardați cu întrebări, criticați sau îngrădiți. Ce este cel mai important este să fim prezenți, să găsim modalități de a le arăta cât de mult contează și să-i ascultăm fără să-i judecăm. Când vom putea face aceste trei lucruri, vom descoperi că fiii noștri vor veni din ce în ce mai des spre noi.

Respiră adânc, oferă-i puțin spațiu și reamintește-ți că nimic din ceea ce face nu te vizează personal. Își iubește mama. Și chiar dacă nu o arată, tot are nevoie de tine, doar că puțin diferit.

Diana Foarfecă

Diana Foarfecă este psiholog și psihoterapeut cognitiv-comportamental, cu formare continuă în traumele de relație și terapia schemelor. Crede că fiecare dintre noi dispunem de resurse pentru a trăi o viață împlinită. De multe ori, aceste resurse au fost puse la încercare de experiențe din viața noastră, întâmplate atât în copilărie, cât și pe parcurs. Psihoterapia este modalitatea prin care putem ajunge la aceste resurse pentru a vindeca părțile rănite din noi și pentru a funcționa într-un mod optim.

Caută