Skip to content

Gândurile noastre pot să ni se pară extrem de reale. Când nu suntem într‐o stare de Prezență conștientă, avem tendința să ne supraidentificăm cu ele, considerându‐le adesea sinonime cu realitatea sau cu mine, în detrimentul nostru. Pierdem din vedere că sunt doar produse ale minții noastre și tratăm gândurile și ideile ca și cum ar fi adevăruri absolute. Nu sunt. Pot fi adevărate, dar nu e obligatoriu.

Cum să-ți testezi validitatea gândurilor?

Autoarea Byron Katie își îndeamnă studenții să‐și analizeze gândurile folosindu‐se de patru întrebări de bază:

  1. Este real?
  2. Poți fi absolut sigur că este real?
  3. Cum reacționezi când crezi în acel gând?
  4. Cine ai fi fără acel gând?

Katie pune problema în felul următor: „Convingerea că gândurile mele sunt reale îmi provoca suferință, însă în momentul în care am încetat să o mai fac, nu am mai suferit, iar acest lucru este valabil pentru fiecare ființă umană… Am descoperit că suferința este opțională.“

În cartea lor, Fully Present, Susan Smalley, cercetătoare la UCLA, și Diana Winston, profesoară de mindfulness, vorbesc despre Prezența conștientă ca o modalitate de a ne separa sau de a ne detașa de gândurile noastre: „Le puteți crea, dar nu trebuie să deveniți reflecția lor. Gândiți‐vă la modul în care funcționează un aparat de fotografiat. Acesta «vede» tot ceea ce apare în cadrul imaginii, dar nu este afectat de obiectivul pe care se focusează. Aparatul de fotografiat poate capta orice imagine și o poate încadra, așa cum puteți să învățați să faceți și voi cu gândurile voastre.“

Nu crede tot ce gândești

Cu timpul, putem învăța să ne raportăm la gândurile noastre așa cum sunt ele: evenimente mentale trecătoare, ce sunt doar construcții ale minții. Având în vedere cât de mult timp ne petrecem gândind și ruminând constant, este ușor să ne identificăm cu ele. Cum ar fi viața noastră dacă ne‐am raporta la gânduri ca la evenimente mentale ce vin și pleacă? Imaginează‐ți că deții abilitatea de a‐ți observa gândurile și de a conștientiza că acestea nu reflectă ceea ce ești cu adevărat. Da, sunt produse ale minții tale, iar acestea reprezintă doar o parte din tine, nu întregul sine.

℗PUBLICITATE



Sharon Salzberg, profesoară de meditație, descrie tendința noastră de a ne identifica mai mult cu viața mentală – cu gândurile și emoțiile – decât cu trupurile noastre. Putem, de exemplu, spune: „Sunt trist“, sau „Sunt o persoană tristă“, în locul propoziției „Mă simt trist“. Nu ne supraidentificăm cu trupul nostru spunând „Sunt un cot dureros“, spunem „Am un cot dureros“, sau „Mă doare cotul“. Atunci când ne supraidentificăm cu o emoție, în sensul de „emoția sunt eu“, aceasta ne poate acapara și menține blocați în ruminațiile și grijile noastre familiare. Așa cum gândurile sunt evenimente mentale trecătoare, tot așa sunt și emoțiile.

Sentimentele sunt influențe puternice care ne modelează starea de spirit, care ne formează, la rândul ei, tiparele de gândire. Acestea reflectă adesea teme emoționale similare sentimentelor ce le‐au determinat de la bun început. Altfel spus, sentimentele de tristețe duc la gânduri triste, iar sentimentele de fericire duc la gânduri fericite. De fiecare dată când putem să identificăm un gând ca fiind doar un gând, să‐i înregistrăm conținutul, să‐i evaluăm acuratețea și controlul pe care îl are asupra noastră, să renunțăm la el și să revenim la conștientizare (care este diferită de gândul propriu‐zis), ne putem întări Prezența sau conștientizarea atentă.

De reținut

Data viitoare când trăiești o emoție, spre exemplu tristețe, să nu te mai identifici cu acel sentiment, spunându‐ți: „Mă simt trist“, în loc de „Sunt trist“. Vezi dacă poți observa sau simți diferența atunci când vizualizezi emoțiile, gândurile și amintirile ca fiind trecătoare, nu fixe.

Extras din cartea Darul Prezenței conștiente.

Caroline Welch este, alături de dr. Dan Siegel, cofondator și director executiv al Institutului Mindsight din Santa Monica, California. Caroline susține conferințe și workshopuri despre antisexism, antirasism și starea de bine din viața personală și profesională.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0